Побратимени градове

 •  Айзенхютенщат (de:Eisenhüttenstadt), Германия - от 1970 година
 •  Димитровград, Русия - от 1972 година
 •  Гросето (it:Grosseto), Италия - от 1962 година
 •  Каламария, Гърция - от 1990 година
 •  Казинцбарцика (hu:Kazincbarcika), Унгария - от 1964 година
 •  Дархан, Монголия - от 1981 година
 •  Блида, Алжир - от 1978 година
 •  Нова Хута (Nowa Huta), Полша (сега квартал на Краков ) - от 1955 година
 •  Дзяо Дзян, Китай - от 1996 година

Димитровград поддържа приятелски отношения и с градовете:

 •  Ферес, Гърция
 •  Кешан, Турция
 •  Димитровград, Сърбия
 •         Кутина, Хърватия

 

АЙЗЕНХЮТЕНЩАТ (нем. Eisenhüttenstadt), ГЕРМАНИЯ

 

 

е разположен в район Бранденбург, Одер-Шпре. Населението му е около 33 116 души (2007). Заема площ 63,40 км². Разделен е на 4 градски района. Името му означава «град на железните заводи», популярен е със съкратеното название Хю́тте (нем. Hütte). Айзенхютенщат существува с това име от 1961, когато основаният през XIII век град Фюрстенберг и построеният през 1950 в ГДР Сталинград (1953- първият социалистически немски град), са обединени. Освен с българския Димитровград, е побратимен с Дранси (Франция); Глогув (Полша) и Саарлуис (Германия). През 1986 г.  това са първите градове-побратими от тогава ГДР и ФРГ. В Айзенхютенщат през 1971 година е роден световноизвестният DJ Пол ван Дюк, познат като Пол ван Дайк (Paul Van Dyk).

 

ДИМИТРОВГРАД, УЛЯНОВСКА ОБЛАСТ, РУСИЯ

 

 

е административен център на Мелекески район в Уляновска област. Има население от 126 00 души. Градът заема площ около 4150 ха.Разположен е на левия бряг на Куйбишевското водохранилище, при вливането на река Болшой Черемшан.Разстоянието до най-близките големи градове е: Уляновск - 100 км, Самара - 130 км.На 15 юни 1972 с указ на президиума на Върховния съвет на Руската СФСР, градът е наречен на Георги Димитров, в чест на 90-та годишнина от рождението му. Дотогава се е наричал Мелекес. През 2008 година от основаването му се навършват 310 години.

Град Димитровград, Русия, е промишлен център с около 2 000 предприятия. Развити са машиностроенето, атомната енергетика и текстилната промишленост. Работи държавен научен институт, 7 висши учебни заведения, 4 професионални гимназии, 21 училища. В града живеят и работят 40 доктори на науката, 200 кандидати за докторска степен, 40 творчески колектива, 20 от които са носители на представителни звания. 130 са обществените организации и обединения. Развиват се 26 вида спорт. 15 са медиите в Димитровград, Уляновска област. Освен с българския Димитровград той е побратимен с още 6 селища в Русия и зад граница. За успехи в развитието и укрепването на интернационалните връзки, градът е отличен с орден. През 2006 година получава бронзовия приз в конкурса „Най-благоустроен град в Русия”.

 

ГРОССЕТО (Provincia di Grosseto),ИТАЛИЯ

 

 

е провинция , разположена в южната част на Тоскана. Площта ѝ е 4 504 км², а населението - около 224 000 души (2001). Провинцията включва 28 общини, а административен център е град Гроссето.

 

КАЛАМАРИЯ (Καλαμαριά), СОЛУН, ГЪРЦИЯ

 

 

предградие, което се намира на 5 км югоизточно от центъра на град Солун, Гърция. Населението му е 87 312 души, според преброяването от 2001 г. Градът е втори по-големина в Егейска Македония и девети в Гърция и съставлява самостоятелен дем в Ном Солун. За периода от 1991 до 2001 жителите му нарастват с 8%. Градът е център и на Кринийска и Каламарийска епархия на Гръцката православна църква. Каламария е разположен на брега на Солунския залив, който обгражда града с 6,5 км красива плажна ивица. Районът е населен още в праисторически времена. В близост са открити древно селище и множество ценни археологически находки.

Името Каламария се използва за първи път през 1083 година, за означаване на областта югоизточно от Солун. По време на византийския и османския период местността е слабо населена. Към XIX век районът е обитаван от българи, като същевременно е имало и българска църква на име "Св. Кирил и Методий".[1] Съвременният град е основан през 20-те години на XX век, за да приюти гръцките бежанци от Грузия и Мала Азия, които бягали или бивали насила изселвани от родните си места по време на гръцко-турската война от 1922 г. Приблизително около 100 000 души са настанени в покрайнините на Солун. В периода от 1981 до 2001 г. градът нараства с 36 000 души или 69% спрямо населението от 1981 г. До 1943 г. Каламария е част от община Солун, след което се преобразува в самостоятелна административна единица, с площ от 7 200 акра.

Природата на Каламария и отличното градоустройство привличат непрекъснато нови заселници. Стандартът на живот в града е висок, а туристическата дейност- добре развита. Освен с българския Димитровград, е побратимен със Саранда, Албания, Пафос, Кипър, Клиъруотър (Флорида), САЩ и Липтовски Микулаш, Словакия.

 

КАЗИНЦБАРЦИКА (Kazincbarcika), УНГАРИЯ

 

 

се намира в североизточната част на Унгария и е третият по големина в района Боршод-Абауй-Земплен, след Мишколц и Озда. Населениета му е 30 709 души (2007). Разположен е на брега на река Шайо. Казинцбарцика отстои на 20 километра северозападно от централния за района град Мишколц и на 20 километра от границата със Словакия. Градът е свързан, както с автомобилен, така и с железопътен транспорт и с Мишколц и със Словакия.

Казинцбарцика е сравнително млад град, създаден по времето на социалистическата индустриализация, след края на Втората световна война, когато са обединени няколко села. За най-древно от тях се счита Шайоказинц, упоменато за първи път през 1240 година. Второто съставно селище е Барцика. От имената на двете е образувано и името на новия град. В миналото основният поминък за района било земеделието. Това се променя обаче, когато през втората половина на XIX века започва развитието на въгледобива и строителството на промишлени предприятия. През 1954 година Казинцбарцика получава статут на град, а с развитието на промишлеността бързо се разраства и докато през 50-те години жителите му са около 11 000, то в 70-те вече са над 30 000. Икономическата криза през 80-те и 90-те години води до закриване на предприятия и рязко покачване на безработицата, но този момент вече е преодолян.

Освен с Димитровград, Казинцбарцика е побратимен с: Бургирхен-на-Альце, Германия, Кнурув, Полша, Свидница, Полша, Ревуца, Словакия, Санниколау Маре, Румъния и Тячев, Украйна.

 

ДАРХАН (монг. Дархан), Монголия

 

 

е третият по големина град и административен център на Дархански аймак. Населението му е 74 300 жители (2007). Първият камък на града е положен на 17 октомври 1961 година със солидната икономическа помощ на СССР. Името на града подсказва, че е замислен, като промишлен център в северната територия на Монголия.. Градът наистина се превръща в такъв център и в него живее около 82 процента от населението на района. Както и в повечето други монголски градове, около 86% от гражданите му живеят в жилища, а останалата част от населението- в юрти в покрайнините на града. В Музея на Дархански аймак могат да се видят интересни предмети на народното изкуство, колекции от археологически находки, традиционни облекла и др. Дархан е побратимен още с: Ирвин, САЩ и Капошвар, Унгария.

 

БЛИДА (на арабски: البليدة‎), АЛЖИР

 

 

Градът е център на провинция Блида. Разположен е на около 45 километра югозападно от столицата на страната, град Алжир, върху площ от 1 102 кв. км. Населението му е 803 472 (2007), което го нарежда на 6-то място в страната след Алжир, Оран, Константин, Анаба и Батна.

Градът е основан по време на османското владичество. През 1825 г. бил изцяло разрушен от земетресение и след това- построен отново. С френските завоеватели, благодарение и на естествените му богатства, се свързва разцветът на Блида- широки улици, модерни жилищни сгради, изграждат се много обществени сгради, базари, хотели, кафенета, театър, френско-арабско училище и др.

Градът е заобиколен от крепостни стени с 5 врати. Има солидни отбранителни съоръжения. На 4 км от града се намира гробницата на Мохмет-ел-Кебир и двамата му синове, където на поклонение се стичат хиляди поклонници.

Блида е заобиколен от разкошни пасища, овощни и цветни градини. Намира на 192 метра надморска височина, в подножието на Тел Атлас. Близкият пролом Чифа е местообитание на берберски макак - едно от малкото останали местообитания на това застрашено от изчезване животно.