Разнообразна и наситена празнична програма през декември ще радва жители и гости на Димитровград

Разнообразна и наситена празнична програма през декември…

Разнообразна и наситена със събития празнична програма е приготвила община Димитровград за Коледните и Новогодишните празници. Концерти, кулинарен конкурс, театрални постановки за възрастни и деца, изложби, творчески вечери и характерни за месеца събития ще радват димитровградчани и гостите на града през декември, а началото ще бъде поставено със запалване светлините на Коледното дърво и посрещането на Дядо Коледа на 2 декември.

По традиция в навечерието на празниците община Димитровград поднася на своите граждани и гости красив празничен концерт с класическа валсова музика. За събитието тази година отново е поканен един от най-добрите симфонични оркестри в страната - Симфониета Видин. Концертът ще се състои вечерта на 22 декември от 18.30ч. в ОДТ "Апостол Карамитев", а билети за него ще могат да се закупят в началото на месец декември. Цената на билета ще бъде символична, като комплимент на общината към гражданите, за да се насладят на красивата виенска музика.

Друга традиция от програмата на общината е и събитието в седмицата преди празниците. В неделния ден на 17 декември димитровградчани и гостите на града ще могат да посетят едно от най-вкусните изложения - Коледна трапеза, което ще се състои от 11.00ч. на пл."България". Кулинарният конкурс ще представи типични за коледната трапеза ястия в четири категории - хлябове и пити, постни ястия, местни ястия и сладки изкушения. Авторитетно жури ще отличи най-вкусните и автентични рецепти, а гражданите ще могат да опитат от приготвените вкусотии и вина. Самодейци от читалищата ще показват как се меси и приготвя хляб, ще демонстрират плетива на топли шушони и дрехи за зимата, както и автентични обичаи за периода. Тази година гостите ще могат да похапнат и от вкусен боб, приготвен в Юнашкия тиган на Ангел Ангелов, който пред очите на присъстващите ще приготви 1000 порции от българското ястие за празника.

В Исторически музей на 15 декември от 17.00ч. ще бъдат наградени участниците в Общинския "Семеен конкурс за изработване на сурвачка", когато гражданите ще могат да разгледат интересни и атрактивни сурвачки, а същата вечер от 19.00ч. в ОДТ "Апостол Карамитев" ще бъде поставен Коледният спектакъл "Мисия: Коледата мъзможна" на ОЦТИ "Галаксико".

На 14 декември от 11.00ч. в Детски и младежки център ще отвори "Коледна творилница" за малчуганите, които искат да изработват коледни играчки и аксесоари, а вечерта от 17.00ч. в зала "Снежана Янева" на ГБ "Пеньо Пенев" за ценителите на красивата музика школата по пиано "Пиано Арте" ще представи своя "Коледен концерт на пиано" в изпълнение на своите възпитаници. Голям благотворител концерт организират от Детски и младежки център под надслов "В помощ на Марти" на 18 декември.

Три театрални представления ще се представят в ОДТ "Апостол Карамитев", от които две за възрастни и едно детско. В началото на месеца на 6 декември вечерта ще се играе театралната постановка "Образцов дом №6" с участието Филип Аврамов и Мая Бежанска, а на 13 декември ще бъде премиерата на собствената постановка на димитровградския театър "На чисто". За децата в съботния ден на 9 декември ще се играе постановката "Пипи Дългото чорапче".

На 7 декември от 17.30ч. в Художествена галерия "Петко Чурчулиев" ще бъде открита станалата вече традиция Коледна изложба на димитровградски художници "Своя пътека". На следващия ден тематична изложба с художници на "Крепостка живописна школа", създала имена като Панчо и Христо Паневи, Владимир Запрянов и други, ще бъде открита в зала "Асен Крайшников".

В програмата ще могат да се посетят и събития като Творческа вечер на поетите Диляна Христова и Петко Каневски, както и Вечер на авторите от литературен клуб "Иван Николов" и музикалния Бенефис - Петър Ганев на 77 от Акустично джаз трио, на която ще бъде представена и документална фотоизложба и филм за талантливия музикант.

По традиция на централния площад "България" в навечерието на Нова година от 23.30ч. ще започне концертна програма "Да посрещнем Новата 2024 година". Празничен хоровод в изпълнение на оркестър "Димитровград", червено вино за празнична наздравица и фоерверки ще радват дошлите на площада граждани.

 

ПРОГРАМА

КОЛЕДНИ И НОВОГОДИШНИ ПРАЗНИЦИ

2.12.2023 г. – 1.01.2024 г.

 

02.12.2023г. (събота)

17.30 часа, пл. България

ДЪРВОТО НА НАДЕЖДАТА” – запалване светлините на Коледната елха и посрещане на Дядо Коледа

 

04.12.2023г. (понеделник)

17.30 ч., Дом-музей „Пеньо Пенев”

ТВОРЧЕСКА ВЕЧЕР на поетите Диляна Христова и Петко Каневски - лауреати на национални поетични конкурси през 2023г.

 

06.12.2023г. (сряда)

19.00 ч., ОДТ „Ап. Карамитев”

„ОБРАЗЦОВ ДОМ №6”театрално представление с участието на Филип Аврамов и Мая Бежанска

 

07.12.2023г. (четвъртък)

17.30 часа, Художествена галерия „Петко Чурчулиев”

„СВОЯ ПЪТЕКА” – годишна изложба на димитровградски художници

 

08.12.2023г. (петък)

18.00 часа, зала”Асен Крайшников”

„КРЕПОСТКА ЖИВОПИСНА ШКОЛА” – изложба на художници от село Крепост

 

09.12.2023г. (събота)

11.00 часа ОДТ „Апостол Карамитев”

„ПИПИ ДЪЛГОТО ЧОРАПЧЕ” – детско представление

 

11.12.2023г. (понеделник)

18.30 часа, ОДТ „Апостол Карамитев”

БЕНЕФИС – ПЕТЪР ГАНЕВ НА 77 ГОДИНИ – документална фотоизложба, филм и изпълнения на Акустично джаз трио

 

12.12.2023г. (вторник)

18.00 часа, КДК – Конферентна зала

ВЕЧЕР НА АВТОРИ ОТ ЛИТЕРАТУРЕН КЛУБ „ИВАН НИКОЛОВ”

 

13.12.2023г. (сряда)

19.00 часа, ОДТ „Апостол Карамитев”

„НА ЧИСТО”премиера на ОДТ „Апостол Карамитев”

 

14.12.2023г. (четвъртък)

11.00 часа, Детски и младежки център

„КОЛЕДНА ТВОРИЛНИЦА” – изработване на коледни играчки за елха

 

17.00 часа, ГБ „Пеньо Пенев”, зала „Снежана Янева”

КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ НА ПИАНО – концерт на школа „Пиано Арте”

 

15.12.2023г. (петък)

17.00 часа, Исторически музей

СЕМЕЕН КОНКУРС ЗА СУРВАЧКИ – награждаване и изложение на сурвачки

 

19.00 часа, ОДТ „Апостол Карамитев”

„МИСИЯ: КОЛЕДАТА ВЪЗМОЖНА” – коледен спектакъл на ОЦТИ „Галаксико”

 

17.12.2023г. (четвъртък)

11.00 часа, площад „България”

„КОЛЕДНА ТРАПЕЗА” – кулинарен конкурс и изложение на ястия

 

18.12.2023г. (понеделник)

18.00 часа, ОДТ „Апостол Карамитев”

„В ПОМОЩ НА МАРТИ”благотворителен концерт на Детски и младежки център

 

22.12.2023г. (петък)

18.30 часа, ОДТ „Апостол Карамитев”

„КОЛЕДЕН КОНЦЕРТ” на Симфониета – Видин – празнична програма с валсове на Щраус, Чайковски, Шостакович и др.

 

31.12.2023г. (неделя)

23.30 часа, площад „България”

„ДА ПОСРЕЩНЕМ НОВАТА 2024 ГОДИНА”празничен новогодишен концерт на оркестър „Димитровград”

 
 
Последна промяна: 09:09:44, 7 Декември 2023

Още новини

Проекти за изграждане на физкултурен салон за училището в Меричлери и ремонт на спортната база на училището в Крепост, спечели общината

372

Община Димитровград спечели два проекта за изграждане на спортна инфраструктура по училищата. Проектите се финансират по Програма за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 - 2027 г. от Министерство на образованието и науката. Единият проект е за изграждане…

Десетки се преклониха пред делото на Васил Левски в Димитровград

135

151 години след саможертвата на Апостола на българската свобода Васил Левски, десетки димитровградчани се преклониха пред паметта на идеолога и създател на Вътрешното революционно движение. Поклонението пред паметта и святото дело на най-емблематичната фигура на българското освободително движение и радетел за "чиста и свята република" се състоя пред бюст-паметника на…

Общинският съвет прие бюджета на община Димитровград за 2024 година

284

Общинските съветници в община Димитровград гласуваха и приеха бюджета на общината за 2024 година. Финансовата рамка е в размер на 83 988 842 лв. В гласуването участваха всички 33 общински съветници, от тях 28 гласуваха "за", трима бяха "против" и двама "въздържал се". Ръстът спрямо миналата година е 3,62 процента.…

Представянето на книгата за Георги Парцалев изпълни до предел Дом-музей "Пеньо Пенев"

402

Журналистът Георги Тошев представи книгата си “Георги Парцалев. Хамлет от град Левски” и филма „Рицарят на смеха“ за именития и обичан български актьор. Вечерта посветена на великия комик, събра много негови почитатели и хора от културната общественост на Димитровград в Дом-музей "Пеньо Пенев". Във филма зрителите видяха и последните интервюта…

Към всички новини