Димитровград се превръща отново в столица на поезията

Димитровград се превръща отново в столица на…

Димитровград ще бъде отново столица на поезията в България. В края на април ще започнат традиционните за града поетични празници - Дните на поезията "Пеньо Пенев".

Програмата стартира от 25 април със спектакъла „Ние, Радичкови” в ОДТ „Апостол Карамитев“. Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив ще представят пред свои връстници произведения на Йордан Радичков. Същата вечер в Дом-музей „Пеньо Пенев“ ще се състои беседа с проф.Пламен Дойнов. Темата е „Забранените поети по времето на социализма“.

На 26 април Димитровград ще бъде домакин на Национална литературна кръгла маса на тема „Кой се страхува от Пеньо Пенев?” с участието на изследователи на поета и българската литературата на XX век. Във форума са поканени лектори от всички университети в страната, в които се преподава литература, както и експерти, имащи отношение към темата.

Традиционно на 27 април поколенията отдават почит към Пеньо Пенев с поклонение на паметника-костница в едноименния парк. Събитието е планирано за 10.30ч. сутринта, когато с поднасяне на венци и цветя димитровградчани ще се преклонят пред паметта на поета.

В неделя, 28 април от 19.00 часа ще се състои концерт класическа музика по проект „Изгубената музика“. Произведенията ще бъдат представени от международен оркестър, съставен от музиканти от Форли Музика (Италия), Симфоничен оркестър - Аликанте (Испания) и Забавно-духов оркестър – Димитровград. Концертът се реализира с подкрепата на Европейската асоциация на консерваториите – Брюксел. Диригент Стефано Нани (Италия).

Спектакълът „Мислещите трастики“ по поезията на Миряна Башева очаква ценителите на словото представен от Театрална работилница „Сфомато“. Спектакълът ще може да се гледа на 29 април в ОДТ „Апостол Карамитев“.

Кулминацията на тържествата е на 7 май, когато ще бъде връчена националната литературна награда на тазгодишния лауреат. Официалната церемония по връчване на Националната литературна награда „Пеньо Пенев“`2024 ще бъде в лятната градина на „Градска библиотека „Пеньо Пенев“.

Съпътстващи изложби ще могат да се разгледат по време на поетичните празници. В лятната градина на Историческия музей ще бъде позиционирана изложбата „Четенето през социализма: ГДР И НРБ”, която представя по достъпен начин литературата и четенето в социалистическа България  и Източна Германия. В България изложбата се представя със съдействието на фондация „Конрад Аденауер. Другата изложба ще предложи на публиката витрина с книги и статии от периодичния печат в Градска библиотека „Пеньо Пенев“ на тема „Пеньо Пенев в спомените на своите съвременници“.

  

ДНИ НА ПОЕЗИЯТА „ПЕНЬО ПЕНЕВ” `2024

 

ПРОГРАМА

  

25.04.2024 г. (четвъртък)            

  • 17:00 часа – ОДТ „Апостол Карамитев”

„НИЕ, РАДИЧКОВИ” - спектакъл по Йордан Радичков, с участието на ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив

 

  • 18:00 часа – Дом – музей „Пеньо Пенев”

БЕСЕДА НА ПРОФ. ПЛАМЕН ДОЙНОВ НА ТЕМА „ЗАБРАНЕНИТЕ ПОЕТИ ПО ВРЕМЕ НА СОЦИАЛИЗМА”

 

26.04.2024 г. (петък)  

  • 14:00 часа – Дом - музей „Пеньо Пенев”

НАЦИОНАЛНА КРЪГЛА МАСА НА ТЕМА „КОЙ СЕ СТРАХУВА ОТ

ПЕНЬО ПЕНЕВ?”

 

 

27.04.2024 г. (събота)  

  • 10:30 часа – Парк „Пеньо Пенев”

ПОКЛОНЕНИЕ ПРЕД ПАМЕТНИКА НА ПОЕТА ПЕНЬО ПЕНЕВ

                                            

 

28.04.2024г. (неделя) 

  • 19:00 часа – ОДТ „Апостол Карамитев”

КОНЦЕРТ КЛАСИЧЕСКА МУЗИКА ПО ПРОЕКТ„ИЗГУБЕНАТА МУЗИКА” на международен оркестър, съставен от музиканти от Форли Музика (Италия), Симфоничен оркестър - Аликанте (Испания) и Забавно – духов оркестър – Димитровград. Диригент Стефано Нани (Италия)

                                                                                                                        

29.04.2024г. (понеделник)

  • 19:00 часа – ОДТ „Апостол Карамитев”

„МИСЛЕЩИТЕ ТРЪСТИКИ” – спектакъл по поезията на Миряна Башева. Гостува Театрална работилница „Сфумато”.

 

7.05.2024г. (вторник)

  • 18:00 часа – ГБ „Пеньо Пенев”, Лятна читалня

ОФИЦИАЛНА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ВРЪЧВАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ЛИТЕРАТУРНА НАГРАДА „ПЕНЬО ПЕНЕВ” `2024

 

Съпътстващи мероприятия:

19.04.2024г. – 22.05.2024г.

  • Лятна градина - Исторически музей

ИЗЛОЖБА „ЧЕТЕНЕТО ПРЕЗ СОЦИАЛИЗМА: ГДР И НРБ” – изложба представена от фондация „Конрад Аденауер“

 

24.04.2024г. – 09.05.2024г.

  • Градска библиотека „Пеньо Пенев”

„ПЕНЬО ПЕНЕВ В СПОМЕНИТЕ НА СВОИ СЪВРЕМЕННИЦИ” –

витрина, включваща книги и статии от периодичния печат

 

 

Последна промяна: 15:56:05, 17 Април 2024

Още новини

Изложба на френския автор Аббас Бани Хасан в ХГ "Петко Чурчулиев"

156

Художествена Галерия „Петко Чурчулиев” Димитровград   представя   АББАС  БАНИ  ХАСАН   Франция    „З а щ и т а  н а  ж и в о т а“ графика и дървени пластики събитието е част   „ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ“ 2024 г.  Аббас Бани Хасан е завършил скулптура в родния си…

ПОКАНА КАНДИДАТСТВАНЕ

2443

  ПОКАНА Община Димитровград кани всички жители на град Димитровград, които използват за отопление стационарни индивидуални и многофамилни битови горивни устройства на дърва и въглища,  да кандидатстват за смяната им с екологични алтернативни устройства, които използват като гориво електричество или пелети   Битовото отопление с дърва и въглища е основен…

Връчиха наградата наградата за поезия на Петър Чухов

351

На официална церемония бе връчена литературната награда за поезия "Пеньо Пенев" за 2024. Носителят на Националната награда "Пеньо Пенев" Петър Чухов получи своя приз за принос в развитието на българската поезия. „За мен е изключително удоволствие да връча тазгодишната награда един нестандартен, но много актуален поет, какъвто е Петър Чухов. Неслучайно наградата отива…

Рок концерт "Всички заедно" по повод Деня на Европа

161

 В навечерието на Деня на Европа, на 8 май /сряда/ от 19.00ч. на площад "България" в Димитровград ще се проведе рок концерт „Всички заедно“. В концертът ще участват рок групите „ХAЛА“ от Димитровград, „STATE OF MIND” и „PRIMA VISTA“ от Хасково и „AURORA“ от Свиленград. Те ще  изпълнят любими на няколко…

Към всички новини