Забавно–духов оркестър – Димитровград

Забавно–духов оркестър – Димитровград

Забавно – духов оркестър – Димитровград е музикално-изпълнителски институт с професионален концертен състав, носител на културната традиция на Димитровград и региона, който:

  • Осъществява общинската политика в областта на културата и младежките дейности.
  • Създава, разпространява и опазва културните ценности и извършва услуги, свързани с тях като участва в популяризирането на най-доброто от българското и международно музикално творчество и изпълнителско изкуство. 
  • Развива извънкласни форми на образование в сферата на културата като осъществява специализирани програми за музикалното и художествено обучение на деца и младежи.
  • Участва по протокол в национални, официални, общински празници и поръчки за концерти и военни ритуали. 
  • Участва и организира национални и международни прегледи и фестивали.
  • Съчетава професионалното и самодейно творчество в различни съвременни форми на изява в цялостното разнообразие на културния спектър.

Забавно-духов оркестър – Димитровград е създаден през 1951г. като първия провинциален духов оркестър по решение на градското ръководство. Първият официален концерт се състои на 22 юни 1951г. в салона на театъра. Програмата включва шест произведения, сред които и две класически – увертюрата към операта „Набуко” от Верди и „Унгарски танц”от Брамс. Постепенно репертоара на оркестъра се обогатява с произведения на Глинка, Росини, Бизе, както и на български композитори. Първият диригент на оркестъра е Димитър Филипов. В духа на тогавашното време по-голямата част от изявите на младата формация са в рамките на масовите обществени прояви. Съставът се развива успешно под дългогодишното ръководство на диригента Борис Чернев. Повече от половин век оркестърът оставя осезаема диря в културния живот на новия град и се вписва трайно в неговите традиции.

Дейността на Забавно-духов оркестър се осъществява в три насоки: граждански ритуали, концерти за гражданството и образователни концерти. Гражданско-ритуалните изяви са с традиционен репертоар, но за концертите се налага преосмисляне на стария репертоар, като през последните години той е подменен изцяло. В момента оркестърът поддържа над 100 репертоарни композиции и пиеси.

От 1997г. в продължение на седем години към оркестъра работи композиторът Жул Леви, който аранжира и написва над 60 нови творби за състава. За неговото ниво красноречиво говорят имената на солистите проф. Петко Радев, проф. Георги Желязов, проф. Марин Вълчанов, проф. Владислав Григоров, Видин Даскалов, Анелия Шуманова, Еделина Кънева и това са само част от музикантите, концертирали с Димитровградския духов оркестър. 

Днес, благодарение на културната политика на Община Димитровград, Забавно-духовият оркестър продължава да се развива и да бъде всепризнат еталон за съвременен оркестър. През 2009 година той е домакин на 7-те национални празници на духовите оркестри по повод 130 години духови оркестри в България.

Диригент на оркестъра в периода 1991 - 2018г. е Доцо Вътков.

Диригент на оркестъра – Митя Йорданов.

АДРЕС:
Димитровград 6400
ул. "Св. Климент Охридски" 7, ет. 1