Музика

Общински детски духов оркестър

Общински детски духов оркестър към Община Димитровград e създаден с Решение №302 от 31.05.2012г. на Общински съвет - Димитровград. Негов ръководител е Красимир Чанов. Създаден е с цел да обогати културния живот на града, както и да запознава подрастващите с основните музикални понятия, да възпитава музикална култура и да популяризира изпълнителското изкуство. Дава възможност на учениците от Община Димитровград да свирят на духов музикален инструмент, а висококвалифицираните преподаватели помагат на децата да изградят художествен вкус и да придобият знания и умения в областта на музиката. Изграждането на една културна и музикално образована личност е сложен и продължителен процес, свързан с любовта и разбирането на музиката; с развитието на способностите и характера; с усвояването на много познания, с което са се заели преподавателите, които обучават децата в оркестъра.

Сформирани са групи по флейта, кларинет, саксофон, ударни инструменти и тромпет. В тях се обучават общо 30 ученици от 1 до 12 клас. Заниманията са групови и се провеждат в удобно за децата време през учебната година като за целта са закупени нови професионални инструменти. Уникална е и възможността на децата от Детския духов оркестър да имат непосредствен практически опит от работата си с професионална музикална формация, каквато е Забавно-духов оркестър – Димитровград и там да продължат своята реализация като професионални музиканти.

Наред с учебния процес, децата от Общинския детски духов оркестър имат възможност да се участват в различни публични изяви, организирани на регионално и общинско ниво. Първата изява на оркестъра бе по повод 24 май 2014г., когато съвместно със Забавно-духов оркестър участва в общоградското честване на празника на славянската писменост и култура.

Занятията на Общински детски духов оркестър се провеждат в сградата на СОУ „Васил Левски” – Димитровград.


Акустично джазово трио – димитровград

 

Състав:

  • Димитър Русев – китара
  • Митя Йорданов - пиано
  • Петър Ганев – ударни
  • Мария Арнаудова - вокал

    
Акустично джаз трио е създадено през 1986г. към Община Димитровград в състав – Митя Йорданов – пиано, Найден Клинчев – контрабас и Петър Ганев – барабани. От 1987 г. е на щат към Община Димитровград. Формацията е гостувала на джазовите срещи в София, Пловдив, Русе, Варна, Банско, Хасково, Сопот. Носител е на наградата „Асен Овчаров” от джаз срещата през 1989г. в Сопот. Формацията е изнасяла концерти в Германия и Гърция. Прави записи в радио „София”, радио „Стара Загора”, както и в БНТ.

С вокалистка Мария Арнаудова триото записва първия си самостоятелен албум „Gershuin Songs” през 1996г. Репертоарът им съчетава джазови стандарти и авторски композиции. Изпълнителите се докосват до богатството на тази музика по един деликатен и класически начин, като използват магическото звучене на камерното джаз трио със солист.

От 2009г. Акустично джаз трио е инициатор на Младежки джазов фестивал, който се реализира на територията на Община Димитровград. Триото организира образователни концерти в училищата и детските градини, насочени към младите хора на Общината. 
 

 

 

АДРЕС:
Димитровград 6400
ул. "Св. Климент Охридски" 7, ет. 1 
e-mail: acusticjazztrio@abv.bg


Забавно–духов оркестър – димитровгра

Забавно – духов оркестър – Димитровград е музикално-изпълнителски институт с професионален концертен състав, носител на културната традиция на Димитровград и региона, който:

  • Осъществява общинската политика в областта на културата и младежките дейности.
  • Създава, разпространява и опазва културните ценности и извършва услуги, свързани с тях като участва в популяризирането на най-доброто от българското и международно музикално творчество и изпълнителско изкуство. 
  • Развива извънкласни форми на образование в сферата на културата като осъществява специализирани програми за музикалното и художествено обучение на деца и младежи.
  • Участва по протокол в национални, официални, общински празници и поръчки за концерти и военни ритуали. 
  • Участва и организира национални и международни прегледи и фестивали.
  • Съчетава професионалното и самодейно творчество в различни съвременни форми на изява в цялостното разнообразие на културния спектър.

Забавно-духов оркестър – Димитровград е създаден през 1951г. като първия провинциален духов оркестър по решение на градското ръководство. Първият официален концерт се състои на 22 юни 1951г. в салона на театъра. Програмата включва шест произведения, сред които и две класически – увертюрата към операта „Набуко” от Верди и „Унгарски танц”от Брамс. Постепенно репертоара на оркестъра се обогатява с произведения на Глинка, Росини, Бизе, както и на български композитори. Първият диригент на оркестъра е Димитър Филипов. В духа на тогавашното време по-голямата част от изявите на младата формация са в рамките на масовите обществени прояви. Съставът се развива успешно под дългогодишното ръководство на диригента Борис Чернев. Повече от половин век оркестърът оставя осезаема диря в културния живот на новия град и се вписва трайно в неговите традиции.

Дейността на Забавно-духов оркестър се осъществява в три насоки: граждански ритуали, концерти за гражданството и образователни концерти. Гражданско-ритуалните изяви са с традиционен репертоар, но за концертите се налага преосмисляне на стария репертоар, като през последните години той е подменен изцяло. В момента оркестърът поддържа над 100 репертоарни композиции и пиеси.

От 1997г. в продължение на седем години към оркестъра работи композиторът Жул Леви, който аранжира и написва над 60 нови творби за състава. За неговото ниво красноречиво говорят имената на солистите проф. Петко Радев, проф. Георги Желязов, проф. Марин Вълчанов, проф. Владислав Григоров, Видин Даскалов, Анелия Шуманова, Еделина Кънева и това са само част от музикантите, концертирали с Димитровградския духов оркестър. 

Днес, благодарение на културната политика на Община Димитровград, Забавно-духовият оркестър продължава да се развива и да бъде всепризнат еталон за съвременен оркестър. През 2009 година той е домакин на 7-те национални празници на духовите оркестри по повод 130 години духови оркестри в България.

Диригент на оркестъра от 1991 г. е Доцо Вътков.     

 


АДРЕС:
Димитровград 6400
ул. "Св. Климент Охридски" 7, ет. 1


ОБЩИНСКИ ПРЕДСТАВИТЕЛЕН ХОД – ДИМИТРОВГРАД

Общински представителен хор – Димитровград е сформиран през октомври 2012г. с ръководител Емилия Тодорова. В него участват хористи над 16 годишна възраст. От своето създаване хорът активно участва в културния живот на община Димитровград със свои изяви по повод празниците на града, както и в честванията на национални празници и общински мероприятия.

 

 

АДРЕС:

Димитровград 6400
ул. "Св. Климент Охридски" 7
ОП „Детски и младежки център”

свали като .pdf