Общината кандидатства по проект за преобразяване на парк “Марица” за 4,7 млн. лева

Общината кандидатства по проект за преобразяване на…

 

Общината кандидатства по проект за преобразяване на парк “Марица” за 4,7 млн. лева

 

   4 700 000 лева е общата финансова стойност на проект, изготвен от Общината с цел да превърне димитровградския парк “Марица” в атрактивно място за активен отдих и развлечения извън суматохата на градската среда. С нужните за обезпечаване на начинанието финансови средства следва да бъде реализиран пакет от мерки, които да преобразят сегашната паркова зона. За целта администрацията на кмета Стефан Димитров кандидатства за финансиране по Програма “Регионално развитие”.

   Готовност да работи в тази насока изрази и депутатът от 41-о Народно събрание Иво Димов. Като бивш председател на местния парламент той е добре запознат с параметрите на проекта и е наясно с ползите, които би донесъл за всеки един от десетките хиляди жители на града.

   Ако Димитровград получи “зелена светлина”, предстои да бъдат обособени велоалеи и места за джокинг, както и лятна читалня, киноложки център, места за пикник и ротонда. Замисълът е тя да посреща участниците в бъдещите поетични празници “Пеньо Пенев”, чийто организатор и домакин е Димитровград. С атрактивен привкус се очертават и замислените два големи слънчеви часовника, разположени в началото на централните паркови алеи. Не отстъпва и плануваното шахматно поле с фигури в почти човешки ръст.

   Не на последно място остава и идейното решение една от алеите в парка да събере паметници от социализма. Подобна възможност бе дискутирана на няколко пъти досега. Активно в тази насока се работи и в сдружението “Димитровград – най-живият паметник на архитектурата”. За да се реализира изграждането за подобна алея на паметниците на тоталитаризма, Общината поиска да й бъдат предоставени различни скулптори от половинвековната история на България. До момента кметът е получил потвърждение за съдействие от страна на София и Пловдив.

Last modified: 00:26:37, 7 March 2020

More news

CHRISTMAS CONCERT BY THE VIDIN SYMPHONY FOR THE HOLIDAYS

356

Traditionally, for the winter holidays, the municipality of Dimitrovgrad offers its citizens and guests a beautiful classic concert. They have invited the Vidin Symphony Orchestra, conducted by maestro Petar Dimitrov. The concert will take place on December 22, at 6:30 p.m., in the hall of the Drama Theater. Tickets will…

INTENSIVE FESTIVE PROGRAM IN DECEMBER FOR THE RESIDENTS AND GUESTS OF DIMITROVGRAD

1655

The municipality of Dimitrovgrad has prepared an eventful festive program for the holiday season this year. Concerts, a culinary competition, theatrical productions for adults and children, exhibitions, creative evenings and variety of events surprise the citizens and guests of the city in December. The start of the holiday season traditionally…

To all the news