Средства за спешен ремонт на три църкви в общината договори кметът с министър Божидар Димитров

Средства за спешен ремонт на три църкви…

 

Средства за спешен ремонт на три църкви в общината договори кметът с министър Божидар Димитров
 
 
   Общо 17 000 лева за ремонт на три от храмовете в Димитровградска община успя да договори кметът Стефан Димитров при едно от поредните си работни посещения в столицата. Парите са отпуснати от Дирекция “Вероизповедания” към Министерски съвет след разговор на четири очи с министър Божидар Димитров.
 
   По време на работната среща двамата управници обсъдиха състоянието на храмовете в населените места от Димитровградска община. По лични наблюдения на кмета, проблемът с незавидното положение на сградния фонд на църквите следва да намери своето адекватно разрешение. Още повече, че през последните години все повече хора обръщат поглед към вярата.
 
   В резултат на срещата в София, за обезпечаване на част от най-неотложните ремонтни дейности на православния храм в село Длъгнево Общината получи 6 000 лева. В отглас на усилията на кмета и провежданата последователна политика, още толкова по сметка са приведени и за светата обител в Бряст. Селото е известно с колоритното пресъздаване на големия църковен празник Сирни Заговезни - с палене на големи огньове и изстрелване на т.нар. чавги. В програмата по тазгодишното отбелязване на празника активно се включи и Общината. Намерението на кмета Стефан Димитров е след година ритуалът да бъде извършен във вече обновената църква.
 
   В България съжителстват множество етноси и на всеки от тях трябва да се засвидетелства нужното внимание, е категоричната позиция на кмета. В тази връзка пред министър Божидар Димитров градоначалникът настоя с държавна подкрепа да се ползва и Българската Божия църква, намираща се в кв. “Изток”. За жителите на крайния димитровградски жилищен район Дирекция “Вероизповедания” задели допълнително 5 000 лева.
 
   Сумите не са достатъчни, за да обезпечат всички нужди. Но волята за отпускането им е стъпка в правилната посока - да не забравяме и местата, в които с векове се съхраняват основните християнски ценности и добродетели, убеден е кметът Стефан Димитров.
Last modified: 18:35:35, 8 March 2020

More news

CHRISTMAS CONCERT BY THE VIDIN SYMPHONY FOR THE HOLIDAYS

354

Traditionally, for the winter holidays, the municipality of Dimitrovgrad offers its citizens and guests a beautiful classic concert. They have invited the Vidin Symphony Orchestra, conducted by maestro Petar Dimitrov. The concert will take place on December 22, at 6:30 p.m., in the hall of the Drama Theater. Tickets will…

INTENSIVE FESTIVE PROGRAM IN DECEMBER FOR THE RESIDENTS AND GUESTS OF DIMITROVGRAD

1655

The municipality of Dimitrovgrad has prepared an eventful festive program for the holiday season this year. Concerts, a culinary competition, theatrical productions for adults and children, exhibitions, creative evenings and variety of events surprise the citizens and guests of the city in December. The start of the holiday season traditionally…

To all the news