Предложение за промяна на Наредба № 10

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ДИМИТРОВГРАД


                                  

                                      П Р Е Д Л О Ж Е Н И Е 

        

                        от Виолета Русева Желева – общински съветник

 

ОТНОСНО: Промяна на Наредба №10 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Димитровград

 

       УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

                       На основание чл.9 от Закона за местните данъци и такси, Общински съвет-Димитровград е приел Наредба №10 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Димитровград.

Съгласно чл.36, ал.2, раздел III от Наредба № 10 „Не се заплаща дневна такса за децата, чиито родители са I и II група инвалиди, децата сираци, децата на загиналите при производствени аварии и природни бедствия, деца на загинали в изпълнение на служебен дълг и деца с тежки хронични заболявания, посочени в списък, утвърден от Министъра на здравеопазването.”

Списъкът, освобождаващ децата с тежки заболявания от такса за детски ясли и градини, не е осъвременяван. По този начин, семействата с деца със специфични заболявания се поставят в неравностойно положение, защото съответно заболяване може да не е включено в списъка. В тази връзка предлагам от такса да се освобождават и деца с 50 и над 50% инвалидност с документ от ТЕЛК.

      Предвид гореизложеното, предлагам на Общински съвет Димитровград следният проект за   

                                                     РЕШЕНИЕ:

    

      1. На основание чл.21, ал. 1, т. 7 от ЗМСМА, Общински съвет Димитровград приема изменение и допълнение на Наредба №10 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Димитровград, както следва:

      Чл.36 ал.2 Не се заплаща  дневна такса за:

       а) деца, чиито родители са I и II група инвалиди

       б) децата сираци

       в) децата на загиналите при производствени аварии и природни бедствия, деца на загинали в изпълнение на служебен дълг

       г) деца с тежки хронични заболявания, посочени в списък, утвърден от Министъра на здравеопазването

      д) деца с медицинска експертиза за 50 и над 50 на сто намалени  възможности за социална адаптация, с издадено решение от ТЕЛК. Освобождаването от заплащане се извършва  въз основа на подадена молба от единия от родителите или настойника и медицинска експертиза, на основание реда на наредбата.

     2. Изпълнението на решението се възлага на кмета на общината.


 

С уважение,    /п/


Виолета  Желева

Общински съветник