Празник на Димитровград 03.09.09г.

Празник на Димитровград 03.09.09г.

Със спектакъл от магнетични танци,

 “Галаксико” затвърди авторитета си

 

 

Брилянтно изпълнение на димитровградската Балетна школа “Галаксико” приповдигна градусът на доброто настроение снощи. От сцената на централния площад “България” възпитаниците на художествения ръководител Тихомир Митев показаха завидна класа при представяне на поредната творба, изиграна пред публика от десетчленна танцова формация. Реализацията на проекта стана възможен благодарение на Община Димитровград и бе във връзка с отбелязване на 62-ата годишнина от основаването на града.

 

Чрез изразните средства на изящните извивки на тялото бе представена любовна легенда, датираща на повече от 2 200 години. За направата на постановката художественият ръководител Тихомир Митев е  провокиран след неотдавнашното си посещение до Извора на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково. Идеята бе да се направи интересен и увлекателен за зрителите исторически преход от древността към наши дни.

 

Близо 30-минутното танцово представление бе озвучено от разнообразни класически произведения, преминаващи от Дмитрий Шостакович до Ектор Берлиоз. Класическа с модерна техника в танцовото изкуство “съжителстваше” в невероятна симбиоза, която грабна сърцата на публиката. За подсилване на визуалното възприятие бе включена и професионална мултимедия.

 

Спектакълът на “Галаксико” премина в рамките на снощните изяви на ОП „Детски и младежки център”- Димитровград и на хасковския „Младежки център”. Всеки един от участниците даде на сцената най-доброто, на което е способен. Несъмнено една от най-атрактивните бе хип-хоп формацията “Стрийт дъст”, която накара мнозина от зрителите да последват стъпките на младите таланти.

 

В програмата снощи участваха още димитровградското Вокално студио “Таралежите”, танцов ансамбъл “Изворче” и младото дарование Яна Желева. Възпитаничката на местната ПМГ “Иван Вазов” изпълни хитовата песен “Mersy”. На сцената се изявиха и от членове на “Младежки център”-Хасково. Танцов състав “Перия”, детска вокална група “Орфейче”, клуб по спортни танци “Гранд”, хип-хоп формация “Севги”, както и танцьорите от “Тангра”.

 

Междувременно петминутен документален филм, отличен от Международния филмов фестивал в Кан, бе показан в димитровградския Дом-музей “Пеньо Пенев”. Озаглавен “Агънцето”, негов режисьор е Стилян Парушев, който получава високото отличие лично от световноизвестния актьор Антъни Куин. Въпреки петте си минути, филмът е изключително драматичен и наситен откъм съдържание. Неслучайно получава и престижен приз от подобна величина. В Музея бяха представени и филмите “Мистериите на Орфей” и “Вечните ловни полета”. Последният е биографичен - за писателя Емилиян Станев. Проявата в Дом-музея е включена в празничната програма по отбелязване на 62-ата годишнина от основаването на Димитровград.

 

 

Последна промяна: 07:47:47, 9 Март 2020

Още новини

Предстои ремонт на пътя Радиево - Малко Асеново

54

Община Димитровград ще извърши цялостна рехабилитация на пътя между селата Радиево - Голямо Асеново - Малко Асеново. Предвиденият за ремонт път е трасе с дължина 6.300км.на обща стойност близо 5млн.лв. Отпуснатите средства са в размер на петдесет процента от парите за проекта по Списъка за обекти за линейна техническа инфраструктура…

Представиха проекта на Плана за интегрирано развитие на община Димитровград за периода 2021-2027 г.

322

Публичното обсъждане на проекта на Плана за интегрирано развитие на община Димитровград (ПИРО) за периода 2021–2027 година се проведе вчера, 28 септември. В него взеха участие заместник-кметът Яшо Минков, представители на фирмата, разработила плана, експерти от администрацията и представители на заинтересованите страни. ПИРО е стратегически документ, който определя целите и…

Есенни музикални дни през октомври и ноември в Димитровград

150

През месеците октомври и ноември в Димитровград ще се проведе XXXII издание на Есенните музикални дни "Жул Леви" 2022. Началото им винаги е тематично свързано с Международния ден на музиката, който се отбелязва в началото на октомври. Програмата ще започне на 4 октомври от 18ч. на Централната градска алея с…

Кметът Иво Димов откри двудневен Международен форум в Димитровград

140

Двудневен Международен форум по проект FARO бе открит от кмета на община Димитровград Иво Димов днес. В рамките на два дни участници от общо шест държави - Словения, Италия, Албания, Румъния, Полша и Сърбия, представени от седем общини-партньори ще обсъждат "Пр отиворечивото наследство в европейските градове - създаване на европейски…

Към всички новини