Празник на Димитровград 03.09.09г.

Празник на Димитровград 03.09.09г.

Със спектакъл от магнетични танци,

 “Галаксико” затвърди авторитета си

 

 

Брилянтно изпълнение на димитровградската Балетна школа “Галаксико” приповдигна градусът на доброто настроение снощи. От сцената на централния площад “България” възпитаниците на художествения ръководител Тихомир Митев показаха завидна класа при представяне на поредната творба, изиграна пред публика от десетчленна танцова формация. Реализацията на проекта стана възможен благодарение на Община Димитровград и бе във връзка с отбелязване на 62-ата годишнина от основаването на града.

 

Чрез изразните средства на изящните извивки на тялото бе представена любовна легенда, датираща на повече от 2 200 години. За направата на постановката художественият ръководител Тихомир Митев е  провокиран след неотдавнашното си посещение до Извора на нимфите и Афродита край димитровградското село Каснаково. Идеята бе да се направи интересен и увлекателен за зрителите исторически преход от древността към наши дни.

 

Близо 30-минутното танцово представление бе озвучено от разнообразни класически произведения, преминаващи от Дмитрий Шостакович до Ектор Берлиоз. Класическа с модерна техника в танцовото изкуство “съжителстваше” в невероятна симбиоза, която грабна сърцата на публиката. За подсилване на визуалното възприятие бе включена и професионална мултимедия.

 

Спектакълът на “Галаксико” премина в рамките на снощните изяви на ОП „Детски и младежки център”- Димитровград и на хасковския „Младежки център”. Всеки един от участниците даде на сцената най-доброто, на което е способен. Несъмнено една от най-атрактивните бе хип-хоп формацията “Стрийт дъст”, която накара мнозина от зрителите да последват стъпките на младите таланти.

 

В програмата снощи участваха още димитровградското Вокално студио “Таралежите”, танцов ансамбъл “Изворче” и младото дарование Яна Желева. Възпитаничката на местната ПМГ “Иван Вазов” изпълни хитовата песен “Mersy”. На сцената се изявиха и от членове на “Младежки център”-Хасково. Танцов състав “Перия”, детска вокална група “Орфейче”, клуб по спортни танци “Гранд”, хип-хоп формация “Севги”, както и танцьорите от “Тангра”.

 

Междувременно петминутен документален филм, отличен от Международния филмов фестивал в Кан, бе показан в димитровградския Дом-музей “Пеньо Пенев”. Озаглавен “Агънцето”, негов режисьор е Стилян Парушев, който получава високото отличие лично от световноизвестния актьор Антъни Куин. Въпреки петте си минути, филмът е изключително драматичен и наситен откъм съдържание. Неслучайно получава и престижен приз от подобна величина. В Музея бяха представени и филмите “Мистериите на Орфей” и “Вечните ловни полета”. Последният е биографичен - за писателя Емилиян Станев. Проявата в Дом-музея е включена в празничната програма по отбелязване на 62-ата годишнина от основаването на Димитровград.

 

 

Последна промяна: 07:47:47, 9 Март 2020

Още новини

В Димитровград ще гостува популярната авторка за Япония Юлияна Антонова-Мурата

284

На 27 юни 2022г. (понеделник) от 17:30 часа гост на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград ще бъде писателката Юлияна Антонова-Мурата – автор на нашумялата трилогия вдъхновяващи книги за Страната на изгряващото слънце – „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“ и „Сан Сан, Япония“. Дарбата на авторката да пресъздава живота…

Второ за сезона пръскане против кърлежи и комари

113

Община Димитровград планира да извърши дезакаризация на тревни площи, както и дезинсекция срещу имаго и ларви на комари на улични дървета, храсти и зелени площи – II етап. Предварително определените дати са: 21.06.22г.(вторник), 22.06.22г.(сряда), 23.06.22г.(четвъртък) – дезакаризация срещу кърлежи на тревни площи на територията на Димитровград и трите квартала; 24.06.2022г.(петък) и…

Тестови изпитания нова въздушна електропреносна линия

90

На 21 юни 2022г. от 10.00ч. ще стартират тестови изпитания и въвеждане в експлоатация на новата въздушна линия 400kV от подстанция "Пловдив" до подстанция "Марица Изток". За целта трасето ще бъде захранено с напрежение 400kV. Уведомителното писмо е от Електроенергиен системен оператор ЕАД във връзка с обект "Изграждане на нов…

Акустично джаз трио-Димитровград с нов концерт от поредицата представяне на млади музиканти

72

Продължава поредицата от концерти АКУСТИЧНО ДЖАЗ ТРИО ПРЕДСТАВЯ, като този четвъртък на 23 юни 2022г. от 19.00ч. на Централната градска алея в Димитровград, триото ще представи младия и талантлив ДИМИТЪР БАКЪРДЖИЕВ –саксофон и флейта. В концерта ще вземат участие солиста на Акустично джаз трио Мария Арнаудова, Пламен Солаков - бас,…

Към всички новини