ДИМИТРОВГРАД: 62 ГОДИНИ ПО-КЪСНО

ДИМИТРОВГРАД: 62 ГОДИНИ ПО-КЪСНО

Димитровград: 62-години по-късно

 

                              Кметът Стефан Димитров:

Доказахме, че Димитровград е школа за млади хора

и средище за развитие на културата и изкуството!

 

 

“Изминаха близо две години, откакто сме заедно! През това време доказахме, че Димитровград може да се развива като школа за младите хора. Като средище за развитие на културата и изкуството!”.  

Това каза навръх 62-ата годишнина на Димитровград кметът на Община Димитровград Стефан Димитров. По неговите думи, хората, които изграждат имиджа на България, несъмнено са всички онези музиканти, художници и поети, голяма част от които са творили и творят в Димитровград. “Наша основна задача е да съхраним техния талант и покажем, че Димитровград може да бъде дом на всички тях!”.

Градоначалникът се обърна с тържественото си слово от голямата сцена на централния площад “България”. С него бяха десетки официални лица. Вицепрезидентът на Република България ген. Ангел Марин, под чийто патронаж се провежда Седмите национални празници на духовите оркестри, пристигна с полицейски кортеж минути преди началото на официалната част по повод годишнината на града. Посрещна го лично Кметът Стефан Димитров и председателят на Общинския съвет Катя Чалъкова. Тримата преминаха покрай почетна армейска рота, която отдаде чест на ген. Ангел Марин.

“Тази вечер сме съпричастни и омаяни от магията на двойния празник! Красивото е, че днес съм тук сред вас, в град на съзидание и подем”, каза в десетминутното си слово Вицепрезидентът Марин. “Това е градът, създаден с дръзновение и ентусиазъм! Без тях не могат да се творят великите дела. А съграждането на българския Димитровград е едно велико дело!”, категоричен бе ген. Марин пред насъбралото се снощи множество навръх 2 септември.

“За мен е чест да съм сред вас! С идването си тук виждам всеки път един уникален град със своята уникална архитектура и дух. Основна заслуга за това имате вие – неговите жители!”, обърна се към димитровградчани и областният управител Румен Данев. И пожела на домакините си да съхранят стремежите и мечтите на своите предци.

Сред официалните гости снощи бяха още депутатите от ГЕРБ в 41-о Народно събрание Иво Димов, Иван Петров, Фани Христова и Делян Добрев, както и колегите им от “Коалиция за България” - димитровградчанинът Ангел Найденов и шефката на парламентарната Комисия по труда и социална политика Емилия Масларова. В президиума с тях бяха още новият почетен гражданин на Димитровград Борис Вълканов, кметът на Севлиево Йордан Стойков и колегите му от Кешан-Турция и от сръбския Димитровград

“Днешният ден е наситен с много положителни емоции. Една от тях бе Решение №706 на Общински съвет-Димитровград за удостояване на композитора Борис Вълканов със званието Почетен гражданин”, припомни събитията от вчерашния следобед първата дама в местния парламент Катя Чалъкова.

От името на Съюза на българските музикални и танцови дейци, зам.-председателят му Ангел Ангелски връчи на Вицепрезидента на Република България почетната награда “Лира”. Тя му бе присъдена за дългогодишния принос на ген. Марин към българската музикална култура.

“Ако няма съмишленици, и най-доброто намерение не може да бъде реализирано!”. С тези си думи Ангелски обяви, че втората “Лира” отива у Кмета на Димитровград. По този начин музикантът изказа искрени благодарности към общинската управа за домакинството на Седмите национални празници на духовите оркестри. С най-високата си награда СБМТД почете и един от най-добрите си творци – почетния гражданин на Димитровград Борис Вълканов.

По късно вечерта централната част на града бе обагрена от няколкоминутна феерия от фойерверки по повод годишнината на града. Визуалната наслада забавлява дълго, както  гражданите излезли на пл."България", така и множеството официални лица. След приветствените слова от покритата сцена, повечето от тях застанаха под открито небе, за да проследят с очи небесните илюминаци.

Приятната за сетивата пъстроцветна експлозия от огнени багри бе последвана от включените в програмата концерти на духови оркестри от градовете Ловеч, Севлиево, Търговище и Русе.

 

                                           

Последна промяна: 19:34:25, 8 Март 2020

Още новини

В Димитровград ще гостува популярната авторка за Япония Юлияна Антонова-Мурата

286

На 27 юни 2022г. (понеделник) от 17:30 часа гост на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград ще бъде писателката Юлияна Антонова-Мурата – автор на нашумялата трилогия вдъхновяващи книги за Страната на изгряващото слънце – „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“ и „Сан Сан, Япония“. Дарбата на авторката да пресъздава живота…

Второ за сезона пръскане против кърлежи и комари

113

Община Димитровград планира да извърши дезакаризация на тревни площи, както и дезинсекция срещу имаго и ларви на комари на улични дървета, храсти и зелени площи – II етап. Предварително определените дати са: 21.06.22г.(вторник), 22.06.22г.(сряда), 23.06.22г.(четвъртък) – дезакаризация срещу кърлежи на тревни площи на територията на Димитровград и трите квартала; 24.06.2022г.(петък) и…

Тестови изпитания нова въздушна електропреносна линия

90

На 21 юни 2022г. от 10.00ч. ще стартират тестови изпитания и въвеждане в експлоатация на новата въздушна линия 400kV от подстанция "Пловдив" до подстанция "Марица Изток". За целта трасето ще бъде захранено с напрежение 400kV. Уведомителното писмо е от Електроенергиен системен оператор ЕАД във връзка с обект "Изграждане на нов…

Акустично джаз трио-Димитровград с нов концерт от поредицата представяне на млади музиканти

72

Продължава поредицата от концерти АКУСТИЧНО ДЖАЗ ТРИО ПРЕДСТАВЯ, като този четвъртък на 23 юни 2022г. от 19.00ч. на Централната градска алея в Димитровград, триото ще представи младия и талантлив ДИМИТЪР БАКЪРДЖИЕВ –саксофон и флейта. В концерта ще вземат участие солиста на Акустично джаз трио Мария Арнаудова, Пламен Солаков - бас,…

Към всички новини