Изложба „Своя пътека“, ХГ „П.Чурчулиев“ , зала 1

СВОЯ ПЪТЕКА

 

Откриване: 15.12.2022 г. /четвъртък/ от 17:30 ч. зала 1

бул. “Димитър Благоев“ №7

 

На 15 декември ХГ „П.Чурчулиев“ ще представи изложба с произведения на творци от Димитровград. Обичайно в края на годината много галерии в страната правят изложба с творби на местни автори. Такава традиция имаме и в нашия град, въпреки че поради различни причини през годините тя не е могла да се реализира ежегодно. Поставихме си за цел да възобновим тази традиция и евентуално да я превърнем в ежегодно събитие.

Името на изложбата „Своя пътека“ е заимствано от добре познатия стих на Пеньо Пенев – „...всеки своя пътека си има..“ от една страна като препратка към миналото на града, което малко или много ни е повлияло във всички важни аспекти на живота, а от друга ни показва индивидуалните търсения на всеки автор , пътеката, която всеки един си е избрал и следва.

Изложбата е доста разнообразна като стилистика и жанр. Ще видим творби в класическите жанрове живопис и графика, икони, приложни работи като скулптура, дърворезба, бижута, керамика и лампи.

Представени са както познати на публиката автори като Надежда Стойнева, Стефан Чурчулиев, Йордан Йорданов, Ивайло Господинов, Георги Георгиев, Ваня Илчева, Емилия Стоева, така и младите възпитаници на НХА - Стефани Колева - графика, Ния Господинова - керамика, Стефан Кузев - дърворезба. За първи път ще покажем и приложните работи на Христо Тодев, който умело съчетава инженерното си образование с творчеството.

Една свежа и интересна експозиция, която показва, че и нашият град има принос към развитието на съвременното българско изкуство както с утвърдени автори, така и с млади, но изключително талантливи артисти, за които предстои да чуваме все по-често.

Изложбата ще продължи до 31.01.2023 г.