ХГ "П.Чурчулиев", Димитър Каратонев - Графика, Живопис, Откриване: 17.03.2022 г. 17:30 ч.

Художествена Галерия „Петко Чурчулиев” Димитровград

 

Представя

ДИМИТЪР КАРАТОНЕВ

Графика Живопис

17.03.2022 – 14.04.2022

 

Откриване: 17.03.2022 г. 17:30 ч.

Зала №1 бул. „Д.Благоев“ № 7

 

На 17.03.2022 г. ХГ „П.Чурчулиев“ Димитровград ще представи един съвременен, млад автор, който през последните години има забележимо присъствие на художествената сцена в страната.

 

Димитър Каратонев е роден в Харманли. Завършва специалност Графика във Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий“ през 2005 г, а от 2007 г. е член на Съюза на българските художници. Участва и има награди от множество национални и международни изложби за графично изкуство, в това число международни биеналета и триеналета на графиката в Токио, Кремона, Гливице, Напока, Истанбул, Лодз, Буенос Айрес и др. Освен в графиката, Димитър Каратонев се изявява и в живописта, еднакво добре владее и маслената и акварелна техника. В изложбата, която ще представим пред димитровградската публика ще видим 17 негови живописни платна и 6 графики.

 

Ето какво казва и самият автор за предстоящата изложба:

 

Картините не са обединени от определена концепция или тема, а са плод на различни търсения през последните три години. Някои са с участия и награди от национални и международни биеналета и изложби. Картините са абстрактни композиции, които аз приемам като една игра между форма и цвят. Винаги съм се стремил към изчистване на цвета и опростяване на формата, с което търся по-директно и силно въздействие върху зрителя. Целта ми е с изящна рисунка да постигна изображение, носещо моите настроения и търсения. Успоредно работя и графика и живопис, като разликата между двете е, че често в живописта цветът доминира пред формата, а в графиката линията и рисунката са водещи, а цветът е доста условен. При мен в процеса на работа се пораждат нови идеи и съмнения и това е водещата сила към нови картини и творчески открития .В постоянната работа винаги търся идеалната линия и рисунка, които за мен са в основата на всичко!“

 

Заповядайте!

 

ХГ "П. Чурчулиев"

бул. "Д.Благоев" №7

6400 Димитровград

ФБ:Галерия Чурчулиев

0391/6 45 02