Есенни музикални дни "Жул Леви" 2022 - 18Ч. ЦЕНТРАЛНА АЛЕЯ

Есенни музикални дни "Жул Леви" 2022 -…

Триото е създадено в Грьонинген, Нидерландия, от българския китарист Станимир Ламбов заедно с Руджеро ди Луизи (барабани и перкусии) и Габриеле Бертоси (бас) и е среща не толкова между традициите на Южна България, Северна Италия и Сицилия, колкото между три ярки творчески индивидуалности, израснали в една доста по-пъстра и еклектична вселена, включваща още Пинк Флойд, класическата музика, италианския прогресив (AreA), Бийтълс, Марк Рибо, Бил Фризел, американския фолк, рагтайма, хеви метъла, Били Джоел, Мимо Кафиеро, Supertramp, Джако Пасториъс, Weather Report, Лед Цепелин, нойз музиката, Джими Хендрикс и психеделик рока въобще, а и много, много други неща, които може да се сетите в движение... омесени фино и индиректно в наистина оригинален авторски репертоар.

Групата е създадена през лятото на 2021г., когато китаристът Станимир кани Габриеле и Руджеро да изсвирят заедно някои от неговите композиции. Още от първото свирене заедно тримата усещат силна връзка помежду си и решават да разберат къде може да ги отведе този съюз.

Вдъхновен от необходимостта от нови хармонични подходи в китарната музика, както и от интереса си към класиката, Ламбов изследва приложението на контрапункта към импровизацията на китара. Трио форматът осигурява идеалното пространство за прилагането на тези идеи. Чрез тях и чрез работата с китарни ефекти, китаристът се стреми да сподели своята звукова вселена със света.

Въпреки че Станимир е инициаторът на създаването на групата, в нея няма водачи и последователи. Музикантите са любопитни да намерят начини да свирят и импровизират заедно като едно цяло, използвайки атмосферата на предоставеното им пространство , и свирейки заедно с тишината като техен приятел.