„ДЖАЗ ПОСЛАНИЦИ“ – ДОКУМЕНТАЛНА ПЛАКАТНА ИЗЛОЖБА

Със съдействието на Посолство на САЩ в България

ОТ 03 ДО 20 МАЙ 2021 В ИЗЛОЖБЕНА ЗАЛА „АСЕН КРАЙШНИКОВ“ КДК

 

През 1956 г. Държавният департамент на САЩ създава „ДЖАЗ ПОСЛАНИЦИ“ -програма, наемаща водещи американски джаз музиканти като Луис Армстронг, Дизи Гилеспи, Бени Гудман, и Дюк Елингтън да бъдат „посланици“ на САЩ в чужбина, особено за подобряване на обществения имидж на САЩ в светлината на критиките от Съветския съюз относно расовото неравенство и расовото напрежение.

      Първото турне започва през март 1956 г. и продължава десет седмици. Групата от 18 изпълнители е водена от тромпетиста Дизи Гилеспи и концертира в Иран, Пакистан, Ливан, Турция, Югославия и Гърция.

       Американски посланик докладва обратно, че усилията си заслужават и трябва да се създаде един постоянен финансов фонд за тези турнета, а не да се разчита само на  добрата воля на  групата на Дизи Гилеспи.

       Няколко години по-късно, когато Луис Армстронг пристига в Конго като част от турнето  през Африка, барабанисти и танцьори  дефилират по улиците и го носят на трон. Когато свири в провинция Катанга, сключват  примирие в дългогодишната гражданска война, за да могат бойците от двете страни отидат да го видят как свири и пее.

       Дейв Брубек, който също участва в проекта първоначално  е бил критичен към този опит за дипломация. По-късно той и съпругата му пишат мюзикъла, „Истинските посланици, въз основа на неговите впечатления от турнетата.

       От тогава Бюро по образователни и културни въпроси в Държавния департамент на САЩ спонсорира джаз посланиците в партньорство с Джон Ф. Кенеди Център за сценични изкуства. Наред с изпълненията те провеждат и майсторски класове и лекции-рецитали за местни музиканти в допълнение към публични концерти. Държавният департамент също така спонсорира хип-хоп изпълнители, особено в Близкия изток, за подобни цели.

        Едни от съвременните „посланици“ на джаза са и музикантите от квартета на контрабасиста Ari Roland. Повече от две десетилетия те изнасят концерти във всички континенти на света. Групата е гостувала в Димитровград и Хасково.

        64 ГОДИНИ ПО КЪСНО, МАКАР И В ПАНДЕМИЯ, СВЕТЪТ ЗА ДЕСЕТИ ПЪТ ПРАЗНУВА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ДЖАЗА- 30 АПРИЛ.

Файлове: