18:00 часа – Художествен галерия „Петко Чурчулиев” - ОТКРИВАНЕ НА ИЗЛОЖБА – МАЛКА ПЛАСТИКА „ДОКОСНАТИ КАМЪНИ” НА СКУЛПТОРА ЗИЯТИН НУРИЕВ

Художествена Галерия „Петко Чурчулиев” Димитровград

 

представя

 

З И Я Т И Н   Н У Р И Е В

изложба-скулптура

 

Откриване: 5 май /сряда/  от 18 00 в Зала №1  на галерията на бул. „Д.Благоев“ № 7

В камерното пространство на Зала №1 скулпторът ще ни представи  последният си пластичен проект. Ето и размислите на автора по повод на изложбата :  

Работите в тази изложба не са правени специално за галерията в Димитровград,  защото  никога не уговарям изложба и после да правя работите за нея. Работя волно и неангажирано в ателието си и когато се съберат достатъчно неща давам дума за изложба. С огромно удоволствие дадох дума и на галерия „П.Чурчулиев“ . Някои от работите в изложбата са от предишни периоди, но непоказвани в Димитровград, а по-голямата част са съвсем нови произведения.

Основните теми, в които мога да събера моите работи са две: първата е „ХОМО ЕРЕКТУС“, втората е „НЕЗАВЪРШЕНИ ПРОЕКТИ ЗА НОВ ЧОВЕК“.

Промяната на съдбата при създаването  на ЧОВЕКА  започва с изправянето му на  два крака, което му дава възможност да използва  свободните си два крайника за други неща.  В началото е било само за оцеляване. Необремен от нищо е взимал от природата само толкова, колкото му е нужно, без да я ощетява. Затова и пластичния език в работите ми е крайно изчистен, без детайли и подробности.

След това започва период, в който ние ЧОВЕЦИТЕ се гордеем, че сме най-висшето създание на природата. Придобиваме невероятни способности и знания, но съзнанието ни се влачи по земята. Егото превзема цялото ни същество и стигаме до положение да не можем да понесем тежестта на собствения си гений.

Тези размисли, които съвсем нямат претенциите на научно подредени  мисли, а са опити за организация на хаоса, еволюираха в моите по-късни работи в „НЕЗАВЪРШЕНИ ПРОЕКТИ ЗА НОВ ЧОВЕК“.“