17:30 в Зала № 1 на ХГ“П.Чучрулиев“ представя изложба рисунки и графика на академик Румен Скорчев

Художествена Галерия „Петко Чурчулиев” Димитровград

 

Представя

 

РУМЕН СКОРЧЕВ

Изложба рисунки и графика

Вернисаж: 09 ноември /сряда/ 2021 г. от 17:30 в Зала № 1 на галерията, бул. „Д.Благоев“ № 7

 

ХГ“П.Чучрулиев“ представя отново част от необятното творчество на академик Румен Скорчев. Поводите за тази изложба са два. От една страна през тази година се навършват 90 години от рождението на автора, а от друга – на събитието ще връчим плакет на съпругата на Румен Скорчев - Ели Скорчева, която през миналата година направи едно значимо дарение на нашата галерия – 6 графики на автора от различни периоди, даващи една по-цялостна представа за неговото изкуство.

В изложбата, освен графиките дарени от съпругата му, ще представим и негови рисунки. Светлин Русев казва за неговите рисунки: „Румен Скорчев е рядък пример, особено в днешно време, на цялостното възприемане на света чрез възможностите и силата на рисунката. Разбирането на рисунката, усещането и владеенето на нейните възможности, е мярка и за културата на таланта, и за интелигентност на творческото поведение, но преди всичко е израз на непознаваемия и неуловим вътрешен живот на художника… В рисунката художникът е това, което е – и като душевност, и като артистична възможност. Зад нея не можеш да се скриеш!

Академик Румен Скорчев е роден през 1932 г. в Търговище. Дипломиран е като инженер-паркостроител през 1957 г., а през 1964 г. завършва Художествената академия, където от 1984 г. е хабилитиран професор. Получил е над 40 национални и международни награди. Илюстрирал е многобройни книги за деца и възрастни. Стипендиант на японската фондация Kokucai Koryu Kikin. Негови творби са включени в двутомното японско издание за 300 водещи графици на ХХ век. През 1970 г. получава златен медал на международното биенале на графиката във Флоренция и творбата му е включена в колекцията на галерия „Уфици”. Негови картини представят България в музея „Албертина” – Виена, „Виктория и Алберт” – Лондон, Националната галерия във Вашингтон, „Дордрехт Музеум” – Холандия и много други музеи и частни сбирки по света.

Заповядайте!

Изложбата ще продължи до 11 декември 2022 г.