17:30 ч. Зала №1 ХГ„Петко Чурчулиев" - ИЗЛОЖБА ПОЛСКИ ПЛАКАТ - От колекцията на Полския Институт

Художествена Галерия „Петко Чурчулиев” Димитровград

 

Представя

 

ИЗЛОЖБА ПОЛСКИ ПЛАКАТ

От колекцията на Полския Институт

14.11.2023 – 06.12.2023

 

Откриване: 14.11.2023 г. /вторник/ 17:30 ч.

Зала №1 бул. „Д.Благоев“ № 7

 

 

На 14 ноември 2023 г. в ХГ„Петко Чурчулиев ще ни гостува Полския институт с колекция плакати на известни имена от Полската плакатна школа..

 

„Простотата и пестеливостта на художествените средства на плаката са неговата сила,- казва Ян Леница, един от най-великите полски плакатисти и автори на анимационни филми.

 

Изложбата представлява богат избор от плакати на едни от най-известните имена на представители и следовници на полската плакатна школа, които са част от богатата колекция на Полския институт. Колекцията е пъстра панорама от произведения на автори, свързали своя житейски и творчески път с мощната плакатна традиция. В нея са включени плакати на най-големите майстори: Валдемар Швежи, Стасис Ейдригевичус, Роман Каларус, Анджей Понговски, Ян Леница, Лех Майевски, Мечислав Гуровски и др. Благодарение на тези художници се ражда "полската плакатна школа", чиято характерна черта е синтетичното графично мислене, опиращо се на символа и метафората, натоварена с огромно съдържание. Стремежът към синтез на визуалните изкуства изиграва специална роля за постиженията на полските художници. Върху разнообразието на графичните изкуства влияе интегрирането на живописта, графиката, фотографията, филма - и по този начин пластичният изказ на плаката се обогатява. В света на съвременната визуална култура полският плакат е запазена марка и високо-художествена територия, която привлича изкушените от изкуството на плаката.

Ролята на плаката в полското изкуство се доказва от факта, че през 1968 г. във Виланов е основан първият в света музей на плаката.

 

На откриването на изложбата ще свири Акустично джаз трио от Димитровград.

 

Изложбата ще продължи от 14.11.2023 – 06.12.2023 г.

 

Заповядайте!