Приемане на Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на Община Димитровград

 

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ДИМИТРОВГРАД

 

 

Д О К Л А Д Н А   З А П И С К А

от Иво Тенев ДимовКмет на Община Димитровград

 

 

Относно: Приемане на Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на Община Димитровград

 

 

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

 

 

            В член 59, ал. 1  на Закона за предучилищното и училищното образование /ЗПУО/,(обн. в ДВ, бр.79/13.10.2015г.)., както и в чл. 7, ал. 1 от Наредба № 5 от 03.06.2016 г. за предучилищното образование, приетата от министъра на образованието и науката въз основа на посочения закон, които влизат в сила на 1 август 2016 г., е предвидено, че условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини се определят с наредба на общинския съвет. Посоченият регламент изисква Общински съвет Димитровград да приеме наредба, с която да определят условията и реда за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини на територията на община Димитровград /Наредбата/.

Целта на Наредбата е да се определят и конкретизират еднакви условия, критерии и ред за записване, отписване и преместване на деца в общинските детски градини в община Димитровград, съобразени с нормативните актове от по-висока степен, което да доведе до по-добра организация и практика при реализирането на тези процеси, както и до по-пълното обхващане на децата в задължителна предучилищна подготовка на територията на община Димитровград.

Във връзка с гореизложеното, предлагам следния  проект  за:

                          

 

Р Е Ш Е Н И Е:

 

На основание чл.59, ал.1 от Закона за предучилищното и училищното образование, чл.7, ал.1 от Наредба № 5 за предучилищното образование и във връзка с чл.21, ал.2 от Закона за местното самоуправление и местната администрация, Общински съвет Димитровград

 

        Р Е Ш И: 

 

1.  Приема Наредба за за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на Община Димитровград

 

2. Възлага на Кмета на Община Димитровград осъществяването на всички дейности, необходими за правилното и законосъобразно изпълнение на решението.

 

Приложения:

 

1. Проект на Наредба за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на Община Димитровград

 

2. Копие от публикацията на Предложение за приемане на проект на Наредба за дейностите в детските градини в община Димитровград. /На основание чл. 26, ал. 2 от Закона за нормативните актове, проектът на Наредбата е публикуван на интернет страницата на Община Димитровград на 14.09.2016г./ 

 

 

 

 

 

ИВО ДИМОВ

Кмет на Община Димитровград

 

 

 

 

 

 

ПРОЕКТ

 

 

НАРЕДБА

за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на Община Димитровград

 

 

 

Глава първа

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

 

Чл.1. С тази Наредба се регламентират условията и редът за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в общинските детски градини и училища на територията на Община Димитровград.

 

Чл.2.(1) Предучилищното образование се осъществява от детските градини на територията на Община Димитровград, а задължителното предучилищно образование – и от училищата, които могат да осигурят условия за това, при условията и по реда на държавния образователен стандарт за предучилищното образование и на държавния образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечното осигуряване на детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.

(2)Предучилищното образование е задължително от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 5-годишна възраст на детето, като родителите избират вида на организацията на предучилищното образование /целодневна, полудневна, почасова или самостоятелна организация/.

 

Чл.3 (1) Детските градини са институции в системата на предучилищното и училищното образование, в които се отглеждат, възпитават, социализират и обучават деца от тригодишна възраст до постъпването им в първи клас в съответствие с държавния образователен стандарт за предучилищното образование.

(2) За предучилищно образование, по преценка на родителя и/или при липса на яслена група в съответното населено място, както и при наличие на свободни места в детските градини, може да постъпят и деца, навършили две години към началото на учебната година за постъпването.

 

Чл.4. (1) В детските градини на територията на Община Димитровград могат да се разкриват яслени групи за отглеждане на деца от 10-месечна до тригодишна възраст.

(2) Децата, постъпили в яслени групи в детските градини, се отглеждат, възпитават, социализират и обучават по стандарти за ранно детско развитие, приети с Наредба на министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката.

(3) Детските градини, в които се разкриват яслени групи, се определят с Решение на Общинския съвет.

 

Чл.5.(1) Предучилищното образование в Община Димитровград се организира в учебни години.

(2) Учебната година в предучилищното образование започва на 15 септември и е с продължителност 12 месеца. В случай че 15 септември е почивен ден, тя започва на първия следващ работен ден.

(3) Учебната година включва учебно и неучебно време.

 

Чл.6.(1) Предучилищното образование в Община Димитровград се организира във възрастови групи, както следва:

1. Първа възрастова група: 3-4 годишни, а в случаите на чл.3, ал.2 – от 2 до 4 години;

2. Втора възрастова група – 4-5 годишни;

3. Трета подготвителна възрастова група – 5-6 годишни;

4. Четвърта подготвителна възрастова група – 6-7 годишни.

(2) Продължителността на предучилищното образование във всяка възрастова група по ал. 1 е една учебна година.

(3) Задължителното предучилищно образование се осъществява в трета и четвърта

подготвителна възрастова група.

(4) Децата от възрастовите групи по ал.1, в зависимост от броя им, се разпределят в групи;

(5) При недостатъчен брой за сформиране на отделна група от деца в съответната възрастова група по ал. 1 може да се сформира разновъзрастова група.

(6) Броят на групите по ал. 1 в рамките на отделните възрастови групи, както и броят на децата в тях се определят при условията на чл. 60 от Закона за предучилищното и училищното образование.

 

Чл.7.(1) Предучилищното образование в Община Димитровград се осъществява при целодневна, полудневна, почасова или самостоятелна организация.

(2) Целодневната и полудневната организация се осъществява в отделни групи в съответствие с чл.6, ал.3 на тази Наредба.

(3) Почасовата организация се осъществява за отделно дете в групите за целодневна или полудневна организация, а самостоятелната – за отделно дете извън групите по чл.6, ал.3 на тази Наредба.

(4) Видът на организацията на всяка група в детската градина или за отделно дете (в случаите на почасова и самостоятелна организация) се определя от директора на детската градина в съответствие с желанието на родителите, след съгласуване с финансиращия орган.

(5) В общинските детски градини може да се организират почасови, съботно-неделни и сезонни дейности като допълнителна услуга по отглеждане на децата по желание на родителите.

(6) Настоящата Наредба е приложима при цитираните в чл.7, ал.1 форми на организация на предучилищното образование в общинските детски градини.

 

 

Глава втора

КАНДИДАТСТВАНЕ ЗА ПРИЕМ И ЗАПИСВАНЕ НА ДЕЦАТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

 

Чл.8.(1) Постъпването на децата за предучилищно образование се осъществява целогодишно при наличие на свободни места.

(2) Децата може да постъпят за предучилищно образование не по-рано от учебната година, която започва в годината на навършване на тригодишна възраст.

(3)За предучилищно образование, по преценка на родителя и/или при липса на яслена група в съответното населено място, както и при наличие на свободни места в детските градини, може да постъпят и деца, навършили две години към началото на учебната година за постъпването.

(4)Записването за задължително предучилищно образование се извършва от учебната година, която е с начало в годината на навършване на 5-годишна възраст на детeто, като при записването, родителите/настойниците извършват избора на вида на организацията по чл.14, ал.1 от Наредба №5 от 3 юни 2016 г. за предучилищното образование /целодневна, полудневна, почасова или самостоятелна организация/.

(5)При записването на децата не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние.

 

Чл.9.(1) Записването на децата за предучилищно образование се извършва  целогодишно при спазване на условията на тази Наредба и чл.4, ал.2 от Наредба № 3 от 05.02.2007г.на МЗ за здравните изисквания към детските градини със следните документи:

1. Попълнено писмено заявление по образец /приложение №1/, подадено от родителите/настойниците или лицата, при които са настанени за отглеждане деца по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето /ЗЗД/;

2. Копие и оригинал на удостоверението за раждане на детето, като копието остава в детското заведение, а оригиналът се връща на приносителя му;

3. Здравно-профилактична карта на детето, попълнена от личния лекар;

4. Еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии и чревни паразити, извършено не по-рано от 15 дни преди постъпване на детето в детската градина;

5. Изследвания на кръв и урина, извършени в едноседмичен срок преди постъпването на детето в детската градина;

6. Данни от личния лекар за имунизационния статус на детето съгласно изискванията на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България (ДВ, бр.45/2005г.);

7. Медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен, издадена не по-рано от 3 дни преди постъпване на детето в детската градина.
(2) При записване на децата за самостоятелна организация на предучилищно образование се прилага и решение на експертната комисия по чл.67, ал.2 от ЗПУО и копие от документите по чл.18, ал.2 от Наредба № 5/03.06.2016 г. за предучилищното образование.

(3) При записване на деца в яслена група се прилагат документите по чл.20 от Наредба №26/18.11.2008 г. за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни и здравните изисквания към тях.

(4) При записване на дете, което е посещавало друга детска градина на територията на общината, родителите задължително представят служебна бележка, издадена от директора на предходната детска градина, че нямат финансови задължения към повереното му детско заведение.

(5) При записване, родителят/настойникът се запознава срещу подпис с Правилника за дейността на детската градина, както и със списъка на медицински изследвания и документи, които трябва да представи при постъпване на детето в детската градина.

(6) Деца, на които не са извършени задължителните имунизации за възрастта, могат да се приемат в детска градина, когато са налице трайни противопоказания за имунизирането им и са освободени по реда на Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, срещу документ за това обстоятелство или имунизациите не са извършени поради липса на съответната ваксина, което е удостоверено писмено от личния лекар на детето.

 

Чл.10.(1) Приемът на документите за кандидатстване се извършва от директора на детската градина или от упълномощено със заповед от него лице, след проверка на подадените от родителя/настойника задължителни документи, документите, удостоверяващи обстоятелствата за ползване на преференции и след сверяване на данните от оригиналите на удостоверението за раждане на детето и документа за самоличност на родителя/настойника;

(2) Заявлението се вписва в деловодната система на детската градина/регистър за прием на децата, като на родителя/настойника се издава пореден входящ номер;

(3) Заявленията, които не могат да бъдат удовлетворени, остават като чакащи резерви по реда на тяхното подаване.

 

Чл.11.(1) Писмените заявления за  прием на деца в първа възрастова група на общинските детски градини за следващата учебна година се подават препоръчително от 01.01. до 30.05. на всяка календарна година, за да се формират групите в детските градини.

(2) Неподадените в срока по ал.1 заявления за прием в първа възрастова група, могат да се представят в детската градина и след тази дата, като приемът се осъществява в зависимост от свободните места в съответната детска градина.

(3) Родители/настойници, които са подали заявление за кандидатстване за прием в първа възрастова група в повече от една детска градина, задължително посочват това в заявлението си.

(4)  Децата от останалите възрастови групи се приемат целогодишно при наличие на свободни места по реда на тази Наредба.

 

Чл.12.(1) При приема на деца, класирането се извършва по следните критерии:

1.Деца кръгли сираци или деца – полусираци /удостоверява се с препис-извлечение от  акта за смърт на техен родител или родители/ - 6 точки ;

2.Деца с увреждания над 50% и/или деца с тежки хронични заболявания, посочени в Приложение № 5 към чл.21,т.7 от Наредба № 19 за експертиза за инвалидност на децата до 16-годишна възраст /удостоверява се с решение на ЛКК или ТЕЛК/ - 5 точки;

3.Деца със специални образователни потребности – с документ от диагностична комисия към РУО на МОН съгласно Наредба №1 /23.01.2009 г. за обучението на деца със СОП и/или с хронични заболявания –  4 точки;

4.Деца, които са от семейство с други деца с тежки заболявания , които не са настанени в социални институции /удостоверява се с решение на ЛКК или ТЕЛК/ –  4 точки;

5.Деца-близнаци, тризнаци, четиризнаци и т.н –  2 точки ;

6.Деца от многодетни семейства с три и повече деца до 18 г., като децата в ученическа възраст посещават редовна форма на обучение /удостоверява се с актове за раждане и служебна бележка от училището за текущата учебна година/ - 2 точки ;

7.Постоянен или настоящ адрес на територията на общината на поне единия от родителите/настойниците/ и местоживеене в близост до детската градина /удостоверява се с лична карта или с удостоверение за настоящ адрес /– 2 точки.

8.Деца, чиито брат (сестра) посещава същата детската градина /справката се прави по служебен път/ –  2 точки ;

9.Деца на двама работещи или учещи родители – 2 точки;

10.Деца, настанени за отглеждане в приемно семейство, съгласно чл. 26 от Закона за закрила на детето – удостоверява се с документ от Дирекция “Социално подпомагане“  - 1 точка ;

11.Деца, на които поне един от родителите е със степен на трайно увруждане 71% и над 71% /доказано с представено копие от решение на ТЕЛК/ - 2 точки;

12.Деца от семейства, в които единият от родителите работи в съответната детска градина – 1 точка ;

(2) Класирането се извършва съгласно постъпилите заявления за прием в детска градина, на база общ сбор от точки, по критериите определени в ал.1.

(3) Предимствата по ал.1 трябва да са налице към датата на записване на детето в детското заведение.

 

(4) Документите, удостоверяващи обстоятелствата по ал.(1), т.9 могат да бъдат:

 

1.Документ от учебното заведение, в което учи родителят/настойникът, удостоверяващ, че лицето се обучава там и не е прекъснало обучението си;

 

2.Документ от работодателя, че родителят/настойникът работи в съответното предприятие, фирма, дружество или друго. Документът съдържа изх. №, мокър печат с подпис и ЕИК/Булстат. За самоосигуряващи се родители – копие от документите, удостоверяващи внесените осигурителни вноски. За земеделски производители – актуална регистрационна карта.

 

Чл.13.(1) Децата на родители/настойници, които не са представили удостоверяващи документи по предходния чл.12, се приемат в детското заведение по реда на входящия номер на заявлението за кандидатстване за прием при наличие на свободни места.

(2) Когато родителят/настойникът заяви предимство, но не представи необходимите документи за доказването му, заявлението му се разглежда по общия ред.

 

Чл.14.(1) На заседание през м. юни педагогическият съвет на детската градина съгласува класирането по определените с тази наредба критерии и определя списъка на новоприетите деца, както и обособяването им в групи. Децата ползващи предимства в съответствие с чл. 12, се приемат преди всички останали.

(2) Общественият съвет на детската градина/училището дава становище по приема на децата.

(3) Обявяването на списъците с приетите деца става на видно място/информационна табло в съответната детска градина до 01.08.

(4) До 30.08. родителите/настойниците на приетите деца потвърждават писмено желанието си за записване на детето си в съответната детската градина.

(5) При непотвърждаване в посочения срок, свободните места се попълват от чакащи неприети деца при спазване на посочените в чл.12 критерии.

 

(6) Окончателните списъци  с имената на записаните деца и броят на свободните места за всяка възрастова група се обявяват на информационно табло в детските градини, не по-късно от 05 септември на съответната календарна година.

(7) В списъците се заличават имената на децата, обект на специална закрила по смисъла на Закон за закрила на детето.

(8) Директорът на детска градина издава заповед за записване на приетите деца в детската градина, в която посочва съответната възрастова група, в която всяко дете е записано.

(9) За свободни се считат местата в групите на детските градини, които остават незаети в началото на учебната година и тези, които са освободени по време на учебната година. В срок до три дни след началото на учебната година и до три дни след освобождаване по време на учебната година, свободните места се обявяват на информационното табло на детската градина.

 (10) Списъците с имената на записаните деца от трета подготвителна възрастова група /5-6-годишни/ и четвърта подготвителна възрастова група /6-7-годишни/, подлежащи на задължително предучилищно образование, се представят в Община Димитровград не по-късно от 5 дни преди крайния срок за съгласуване на Списък-образец №2 /по чл.13, ал.2, т.2 от Наредба № 8 от 11.08.2016г. за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование/.

 

Чл.15. (1) Сформирането на първа възрастова група в детската градина се извършва през месец септември, като попълването й се осъществява съгласно списъка по чл.14, ал.6 по график, изготвен съвместно с родителите.

(2) При съществуваща възможност на съответната детска градина, децата от първа възрастова група и яслена група се приемат и извън посочения срок.

(3) Деца на възраст от 10 месеца до три години през текущата календарна година, участват в класиране за яслена група в детската градина.

(4) Деца, които навършват 3 години през текущата календарна година, участват в класиране за първа възрастова група.

(5) Новоприетите в подготвителните групи деца постъпват в детската градина/ училището на 15 септември на съответната година. В случай че 15 септември е почивен ден, те постъпват в детската градина/училището на първия следващ работен ден.

(6) Когато в детската градина са приети деца с различна етническа принадлежност от една и съща възраст, не се допуска обособяването им в групи въз основа на етническата им принадлежност.

(7) По силата на чл.192 от ЗПУО в група в детска градина и в училище може да се обучават до три деца със специални образователни потребности. В случаите, когато на територията на населеното място няма друга група или паралелка, която да осигурява същото по вид образование, броят на децата със специални образователни потребности в конкретна група или паралелка може да бъде по-голям от посочения след разрешение на Началника на Регионално управление на образованието Хасково. Предложенията за увеличаване на броя на децата или учениците се правят от екипа по чл. 188 от ЗПУО, а когато не е формиран – по предложение на екипа по чл. 190 от ЗПУО.

 

Чл. 16 (1)  В случаи на отсъствие на детето, родителите или настойниците декларират отсъствието му писмено. Декларациите се съхраняват от медицинските сестри/ учителите в групите в папка, която е неразделна част от дневника на групата и се съгласуват със Завеждащ здравен кабинет.

(2) При отсъствие на детето от детската градина за повече от 30 дни по епидемични показания се представя еднократен отрицателен резултат от изследване за патогенни чревни бактерии, а при отсъствие за повече от 2 месеца - еднократен отрицателен резултат за чревни паразити съгласно Наредба № 5 от 2006 г. за диагностиката, профилактиката и контрола на местните паразитози (ДВ,бр.40/2006г.).

(3) При отсъствие на детето от детската градина за повече от 10 дни се представя медицинска бележка от личния лекар за липсата на контакт със заразно болен.

 

 

Глава трета

                             ПРЕМЕСТВАНЕ НА ДЕЦАТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

 

Чл.17. Преместване на децата в детските градини обхваща случаите на:

1.Преместване на децата в групите на една и съща детска градина.

2.Преместване на децата от една детска градина в друга /приемаща/  детска градина.

 

Чл.18. Преместването на децата се извършва съобразно възрастовата им група.

 

Чл.19. (1) Преместването на децата в групите на една и съща детска градина се извършва целогодишно, съобразно възрастовата им група и при наличие на свободни места в групите.

(2) Преместването на деца в една и съща детска градина, в групите на една и съща възрастова група, се извършва целогодишно, с подаване на заявление от родителите/настойниците на децата до директора на детската градина, в което се посочват причините за преместването и датата за осъществяване на преместването.

 

Чл. 20. Преместването на деца от една общинска детска градина в друга /приемаща/ общинска детска градина на територията на Община Димитровград се извършва при наличие на свободни места в групите на приемащата детска градина и по реда на тази Наредба.

 

Чл.21. Преместването на деца от първа възрастова група /3-4-годишни/ и втора възрастова група /4-5-годишни/ от една детска градина в друга /приемаща/ детска градина се извършва целогодишно с подаване на заявление от родителите/настойниците на децата до директора на детската градина, в което се посочват причините за преместването, приемащата детска градина и датата за осъществяване на преместването.

 

Чл.22. (1) Преместването на деца от трета подготвителна възрастова група /5-6-годишни/ и четвърта подготвителна възрастова група /6-7-годишни/, за които предучилищното образование е задължително, от една детска градина в друга /приемаща/ детска градина или училище се извършва целогодишно с подаване на заявление от родителите/настойниците на децата до директора на детската градина/училище.

(2) В заявлението родителите/настойниците посочват причините за преместването, населеното място и приемащата детска градина, в която преместеното дете ще продължи задължителното си предучилищно образование, както и датата за осъществяване на преместването.

 

(3) Преместването на децата от подготвителните групи към общинските детски градини/училища в друга подготвителна група към детска градина или към училище се извършва с Удостоверение за преместване на дете от задължително предучилищно образование, издадено от директора на детската градина/училище, в която е било записано детето за задължително предучилищно образование.

(4) Удостоверението по ал.3 се представя в приемащата детска градина от родителя/ настойника на детето.

(5) Директорът на приемащата детска градина издава заповед за приемане на преместеното дете, информира родителя/настойника за това обстоятелство, като в три дневен срок от издаване на заповедта информира писмено директора на детската градина, от която идва детето, за неговото записване.

(7) Директорът на отписващата детска градина информира писмено Общинска администрация Димитровград за извършеното преместване;

(8) Промяната в списъчния състав на децата се утвърждава като промяна в Списък образец №1 или Списък образец №2 /по чл.13, ал.2, т.2 от Наредба № 8 от 11.08.2016г. за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование/.

 

Чл.23. (1) Всяко преместване на деца в общинските детски градини се отразява по реда и изискванията на Наредба № 8 от 11.08.2016г. за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование.

(2) Преместване на дете от една в друга детска градина на територията на Община  Димитровград е възможно само след заплащане на дължимите такси за ползване на детска градина.

(3) Директорът на приемащата детска градина на територията на Община Димитровград задължително изисква от родителите/настойниците да представят документ за липса на задължения за ползване на детска градина на територията на Община Димитровград, издаден от предходната детска градина.

(4) При липса на такъв документ детето не може да бъде записано в друга детска градина на територията на Община Димитровград.

 

Чл. 24. Преместването на децата от яслена в градинска група се извършва при навършване на 3-годишна възраст в съответната календарна година, при формиране на групите в детската градина.

 

 

Глава четвърта

ОТПИСВАНЕ НА ДЕЦАТА В ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ

 

Чл. 25 (1) Отписването на децата от детската градина се извършва в следните случаи:

1. По желание на родителите/настойниците;

2. При постъпване в първи клас;

3. Посещаващите яслени групи в детските градини – при формиране на първа възрастова група в детската градина в календарната година, когато навършват 3-годишна възраст, или при условията на точка 1;

4. При неспазване на разпоредбите на Правилника за дейността на детската градина;

5. При не заплащане на  месечната такса за 2 (два) последователни месеца;

6. При безпричинно отсъствие на детето 2 (два) последователни месеца от детската градина.

(2) В случаите по ал. 1, т. 1, 2 и 3, процедурата по отписването на децата от детската градина включва: подаване на писмено заявление от родителите до директора на детската градина, заплащане на дължимата такса и изтегляне на документите на детето.

(3) В случаите по ал. 1, т.2, децата се отписват от детската градина по желание на родителите, но не по-късно от 31 август в годината на постъпването им в първи клас.

(4) В случаите по ал.1, т. 4, 5 и 6, отписването на детето се извършва със Заповед на Директора на съответната детска градина.

 

Чл.26. (1) Отписване на деца от трета подготвителна възрастова група /5-6-годишни/ и четвърта подготвителна възрастова група /6-7-годишни/, за които предучилищното образование е задължително, се допуска само по здравословни причини, удостоверени от компетентен орган, или по други уважителни семейни причини, посочени в заявление на родителите/настойниците на децата до директора на детската градина.

(2) При отписване на деца по уважителни семейни причини родителите/ настойниците посочват населеното място и приемащата детска градина, в която отписаното дете ще продължи задължителното си предучилищно образование.

 

 

Чл.27. Отписването на децата от четвърта подготвителна възрастова група /6-7-годишни/ поради постъпване в първи клас се извършва с издаване на Удостоверение за завършена подготвителна група, съгласно чл. 36 от Наредба № 5 от 03.06.2016 г. за предучилищното образование.

 

Чл.28. Всяко отписване на деца в общинските детски градини се администрира с издаването на Заповед и се отразява задължително от директора на детската градина по реда и изискванията на Наредба № 8 от 11.08.2016г.  за информацията и документите за системата на предучилищното и училищното образование.

 

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 

§1 Тази наредба се издава на основание чл. 59, ал. 1 и чл.68, ал. 1 от Закона за предучилищното и училищното образование, чл. 17, ал. 1, т. 3 от Закона за местното самоуправление и местната администрация , във връзка с чл.7, ал.1 от Наредба № 5 от 03.06.2016 г. за предучилищното образование (обн. ДВ, бр. 46 от 17.06.2016 г.), Държавен образователен стандарт за предучилищното образование, Държавен образователен стандарт за физическата среда и информационното и библиотечно осигуряване на детските градини, училищата и центровете за личностно развитие.

§2 Наредбата се прилага при всички форми на организация на предучилищното образование в общинските детски градини и училища.

§3 Контрол по спазване на Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на Община Димитровград се осъществява от Отдел „Хуманитарни дейности” в Община Димитровград.

§4 Наредбата за условията и реда за записване, отписване и преместване на децата в предучилищна възраст в детските градини и училищата на територията на Община Димитровград се публикува в сайта на Община Димитровград и поставя на информационните табла в детските градини и училищата с цел запознаване на всички заинтересовани лица и осигуряване публичност на дейността на детската градина и училището.

 

§5 Разпоредбите на настоящата Наредба са задължителни за всички участници в системата на предучилищното образование в Община Димитровград - деца, учители, директори и родители, както и за непедагогическия персонал в детските градини и училища, имащ пряко отношение към предмета на Наредбата.

§6 В срок до 15 дни от влизането й в сила, директорите на детските градини на територията на община Димитровград следва да актуализират и приемат Правилник за дейността в съответствие с изискванията на тази наредба.

§7 Наредбата е приета на заседание на Общински съвет Димитровград с решение № ………от ………….2016          г. и влиза в сила от датата на влизане в сила на решението за приемането й.