Предложение за приемане на допълнения в чл. 15, т.3 от Наредба № 2 за обществения ред на Общински съвет – Димитровград.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД

 6400 гр.Димитровград, бул.”Г.С.Раковски” № 15;  www.dimitrovgrad.bg

Председател – Тел.: 0391/68210; 68212; факс: 0391/66764

e-mal: [email protected]; [email protected];

 

ДО                 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ДИМИТРОВГРАД

Д  О  К  Л  А  Д  Н  А     З  А  П  И  С  К  А

ОТ ГЕРГАНА КРЪСТЕВА - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ДИМИТРОВГРАД

 ОТНОСНО: Приемане на допълнения в чл. 15, т.3 от Наредба № 2 за обществения ред на Общински съвет – Димитровград.

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

В Общински съвет – Димитровград постъпи предложение от Районна прокуратура за допълване на Наредба № 2 за обществения ред на Общински съвет – Димитровград.

В изпълнение на указание на Върховна административна  прокуратура – София, Районна прокуратура – Димитровград извърши проверка относно подзаконовите нормативни актове за регулиране на обществения ред, приети от Общински съвет – Димитровград, включително Наредба № 2 в актуалния й вид.

След проверката е установено, че наредбата не противоречи на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и Закона за защита на детето, но има пропуск в частта на чл. 15, т. 3.

            Съгласно чл. 15, т 3 от Раздел Трети  на Наредба № 2 се регламентира забраната, както следва: „Забранява се допускането след 22.00 ч. на лица под 18 години в заведения, в които се сервира алкохол, без родител, настойник или придружител, който може да е роднина по права линия или по съребрена до трета степен вкл.”

Съгласно чл. 8, ал. 3 и ал.4  от Закона за закрила на детето е посочено, че ал.3 „Родителите, настойниците, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, са длъжни да го придружават на обществени места след 20,00 ч., ако детето не е навършило 14-годишна възраст, съответно след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст., а в ал.(4) (Нова - ДВ, бр. 14 от 2009 г.) Ако родителите, попечителите или другите лица, които полагат грижи за дете, не могат да го придружат, те са длъжни да осигурят пълнолетно дееспособно лице за негов придружител на обществени места след 22,00 ч., ако детето е навършило 14-, но не е навършило 18-годишна възраст.

– тоест в нашата наредба е пропуснато да се запише, че тази разпоредба  важи за придружители - попечители, за обществените места, както и че важи и за малолетните деца – до навършване на 14-годишна възраст., което противоречи на чл. 8, ал.3 и ал.4 от Закона за закрила на детето.

В тази връзка, предлагам Общински съвет да приеме допълнение на наредбата, чрез следния проект за

РЕШЕНИЕ:

На основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА, Общински съвет – Димитровград приема изменения в чл. 15, ал. 3, Раздел Трети в Наредба № 2 за обществения ред на Общински съвет – Димитровград, както следва:

Чл.15. Забранява се:

3.Допускането след 20,00 ч. на лица под 14 години  на обществени места и в заведения, в които се сервира алкохол, без родител или настойник, и допускането след 22,00 ч. на лица от 14 до  18 години на обществени места и в заведения, в които се сервира алкохол, без родител, попечител или дееспособен придружител, който може да е роднина по права линия или по съребрена до трета степен вкл.;

Приложение: копие от публикацията на сайта на Община Димитровград, писмо от Районна прокуратура - Димитровград.

                                  

 

 

 

 

 

 

ГЕРГАНА КРЪСТЕВА

Председател на Общински съвет

Димитровград