Предложение за приемане на изменения в Наредба № 2 за обществения ред на Общински съвет – Димитровград.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД

 6400 гр.Димитровград, бул.”Г.С.Раковски” № 15;  www.dimitrovgrad.bg

Председател – Тел.: 0391/68210; 68212; факс: 0391/66764

e-mal: [email protected]; [email protected];

 

 

ДО                 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ДИМИТРОВГРАД

 

 

Д  О  К  Л  А  Д  Н  А     З  А  П  И  С  К  А

 

ОТ СТЕФАН ДИМИТРОВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ДИМИТРОВГРАД

                                    

 

ОТНОСНО: Приемане на изменения в Наредба № 2 за обществения ред на Общински съвет – Димитровград.

 

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОЖИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

В Общински съвет – Димитровград постъпи предложение от Районна прокуратура за допълване на Наредба № 2 за обществения ред на Общински съвет – Димитровград.

В изпълнение на указание на Върховна апелативна прокуратура – София, Районна прокуратура – Димитровград извърши проверка относно подзаконовите нормативни актове за регулиране на обществения ред, приети от Общински съвет – Димитровград, включително Наредба № 2 в актуалния й вид.

След проверката е установено, че наредбата не противоречи на Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и Закона за защита на детето, но има пропуск в частта на чл. 15, т. 3.

            Съгласно чл. 15, ал. 3 от Раздел Трети се регламентира забраната, както следва: „Забранява се допускането след 22.00 ч. на лица под 18 години в заведения, в които се сервира алкохол, без родител, настойник или придружител, който може да е роднина по права линия или по съребрена до трета степен вкл.”

Съгласно чл. 8, ал. 3 от Закона за защита на детето – „родителите, настойниците, попечителите или други лица, които полагат грижи за детето са длъжни да го придружават на обществени места след 20.00 часа, ако детето не е навършило 14-годишна възраст.”, тоест в нашата наредба е пропуснато да се запише, че тази разпоредба важи и за малолетните деца.

В тази връзка, предлагам Общински съвет да приеме допълнение на наредбата, чрез следния проект за

РЕШЕНИЕ:

На основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА, Общински съвет – Димитровград приема изменения в чл. 15, ал. 3, Раздел Трети в Наредба № 2 за обществения ред на Общински съвет – Димитровград, както следва:

Чл.15. Забранява се:

3.Допускането след 20,00 ч. на лица под 14 години в заведения, в които се сервира алкохол, без родител, настойник или придружител, който може да е роднина по права линия или по съребрена до трета степен вкл. и допускането след 22,00 ч. на лица под 18 години на обществени места и в заведения, в които се сервира алкохол, без родител, настойник или придружител, който може да е роднина по права линия или по съребрена до трета степен вкл.;

Приложение: копие от публикацията на сайта на Община Димитровград, писмо от Районна прокуратура - Димитровград.

                                   

 

 

СТЕФАН ДИМИТРОВ

Председател на Общински съвет

Димитровград