Предложение за приемане на изменение на правилника за работа на Общински съвет - Димитровград

 

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД

6400 гр.Димитровград, бул.”Г.С.Раковски” № 15;  www.dimitrovgrad.bg

Председател – Тел.: 0391/68210; 68212; факс: 0391/66764

e-mail: [email protected]; [email protected];

 

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ДИМИТРОВГРАД

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

 

ОТ  ДИЯН ГЕОРГИЕВ – ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК

 

Относно: Промяна в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Димитровград, неговите комисии и взаимодействието му с Общинска администрация.

 

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

 

                На редовно заседание на Общински съвет – Димитровград, което се проведе на 25 юни 2015 г., всички ние станахме свидетели как някой от колегите си позволи да гласува с електронното устройство на отсъстващата от залата съветничка Катя Генева. Това не само е нередно, но е и акт, който може да се разглежда и като предателство към димитровградчани, които разчитат решенията от ОбС да се взимат по честен и почтен начин.

Самият факт, че избраник на народа си позволява да погазва законите – юридически и морални, уронва авторитета на институцията Общински съвет – Димитровград и поражда сериозни съмнение относно надеждността на взетите решения и почтеността на съветниците. Аз смея да твърдя, че повечето колеги са хора, които служат за пример на обществото и в чието добро име никой не би се усъмнил. Смятам обаче, че една грешка, като тази с гласуването с чуждо устройство, ще обезвери гражданите на общината и ще породи в тях недоверие към законодателният орган в нашата община.

            По подобен казус законът и моралът не си противоречат, напротив, единодушни са. Използването на чуждо устройство за гласуване се класифицира, като директно нарушение на установен в Конституцията принцип, че гласуването се извършва лично и явно (чл.81, ал.3 от Конституцията на Република България). В тази връзка смятам, че решаването на подобен казус не е залегнало в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Димитровград. Именно поради тази причина и на основание чл.21, ал.3 от ЗМСМА предлагам на Вашето внимание следния проект за

Р Е Ш Е Н И Е :

1. Общински съвет – Димитровград дава съгласие да се добави чл.35а (нов) в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Димитровград, неговите комисии и взаимодействието му с Общинска администрация със следния текст: „Председателят отстранява от две поредни заседания на общинския съвет, съветник, който гласува с чуждо устройство”.

2. Изпълнението на взетото решение се възлага на председателя на Общински съвет – Димитровград.

 

С уважение,

 

ДИЯН ГЕОРГИЕВ,

Общински съветник