Приемане изменение на Наредба № 21 за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от община Димитровград

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ДИМИТРОВГРАД

 

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

 

ОТ ТОДОР ТОДОРОВ

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПОСТОЯННА КОМИСИЯ „ОБРАЗОВАНИЕ, МЛАДЕЖ И СПОРТ” КЪМ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ДИМИТРОВГРАД

 

 

ОТНОСНО : Приемане изменение на Наредба № 21 за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от община Димитровград

 

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

През последните години наши спортисти постигнаха сериозни резултати на световно и европейско ниво. Успехите на Виктория Бобева, Микяй Наим, Дарина Михова и др. освен лични постижения са гордост както за България, така и за Община Димитровград.

За да стимулира изявените деца и младежи със свое решение № 122/28.02.2008 г. Общински съвет – Димитровград прие Наредба 21 за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби в община Димитровград.

Част от децата, получаващи ежегодно стипендии, са спортисти. Освен таланта, който имат младите надежди не биха могли да се развият и да постигнат високите резултати без активната работа и подготовка в спортните клубове. За да стимулира съответните спортни клубове ОбС Димитровград прие изменение на Наредба 21 като със свое Решение № 675/23.07.09 г./ добави към чл. 14, ал. 1 нова т. 4 - Стипендия от една минимална работна заплата се присъжда на спортен клуб за състезател, който е включен в национален отбор.

На тези основания през 2015 г. Общински съвет – Димитровград присъди стипендии на два спортни клуба за общо десет състезатели на обща стойност 3 600 лева..

Редно е да отбележа, че подготовката и участието на състезателите, които представят националния отбор в международните турнири и първенства се обезпечава от съответната спортна федерация, но изграждането на спортистите е изцяло грижа на спортния клуб.

На тази база считам, че сумата от една минимална работна заплата, с която са стимулирани спортните клубове, е по-скоро символична, не оказва съществено значение за развитието на младите таланти – бъдещи национални състезатели и е наложително да бъде увеличена.

Предвид гореизложеното и на основание чл.33, ал.1, т.2 от ЗМСМА и чл.88, ал.1 от ПОДОСДНКВОА предлагам на Общински съвет Димитровград да вземе следното

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

На основание чл. 21, ал.1, т.6 и т.23, във връзка с ал. 2 от ЗМСМА, Общински съвет РЕШИ:

І. Приема изменение на Наредба № 21 за условията и реда за отпускане на стипендии и финансово стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от община Димитровград, както следва:

В чл. 14 /1/, т.4 текста „една минимална работна заплата” се замена с “ТРИ МИНИМАЛНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ” и придобива следния вид:

Чл.14, ал.1, т.4 “Стипендия от три минимални работни заплати се присъжда на спортен клуб за състезател, който е включен в национален отбор”.  

 

 

 

ВНОСИТЕЛ:

 

ТОДОР ТОДОРОВ

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПОСТОЯННА КОМИСИЯ

„ОБРАЗОВАНИЕ, МЛАДЕЖ И СПОРТ”

КЪМ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ - ДИМИТРОВГРАД