Предложение за приемане на Правилник за устройството и дейността на Художествена галерия „Петко Чурчулиев” – Димитровград.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ НА ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД

 6400 гр.Димитровград, бул.”Г.С.Раковски” № 15;  www.dimitrovgrad.bg

Председател – Тел.: 0391/68210; 68212; факс: 0391/66764

e-mal: [email protected]; [email protected];

 

 

 

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

ДИМИТРОВГРАД

 

 

ДОКЛАДНА ЗАПИСКА

 

 

ОТ  СТЕФАН ДИМИТРОВ  - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ОБЩИНСКИ СЪВЕТ И КАЛИНКА МОНЕВА, ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК

 

 

ОТНОСНО: Приемане на Правилник за устройството и дейността на Художествена галерия „Петко Чурчулиев” – Димитровград.

 

 

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

 

При осъществяване на работна среща на общински съветници от нашия общински съвет в гр. Севлиево, посетихме тамошната Художествена галерия „Асен и Илия Пейкови”. Галерията представя постоянни експозиции с творби на двамата братя Асен и Илия Пейкови, с картини на някои от най-ярките представители на съвременното българско изкуство и експозиция от скулптури. Предоставена е възможност за представяне на гостуващи индивидуални и общи изложби (зали по 120 кв.м. изложбена площ) на български и чуждестранни творци.

Галерията работи с богат изложбен календар, включващ ежемесечни изложби на севлиевски художници и творци от цяла България, пленери и художествени симпозиуми.  Специално внимание се отделя на талантливите деца и младежи от общината, с афинитет към този вид изкуство.

Нашата художествена галерия също работи много добре. Смятаме обаче, че тя трябва  да има малко по-голяма самостоятелност, за да може да разгърне потенциала си още по-пълно. Като част от Исторически музей - Димитровград, галерията работи според правилника на музея. Но галерията има специфики, които не са отразени в този Правилник.

            Затова предлагаме на вашето внимание проект за Правилник за устройството и дейността на Художествена галерия „Петко Чурчулиев” – Димитровград, който е необходим  за осъществяване на една по-добра организация на дейността на галерията.

Предвид гореизложеното, ви предлагаме следния проект за

 

РЕШЕНИЕ:

 

На основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА, Общински съвет – Димитровград приема Правилник за устройството и дейността на Художествена галерия „Петко Чурчулиев” – Димитровград.

Приложение: съгласно текста.

 

 

 

 

СТЕФАН ДИМИТРОВ

Председател на Общински съвет

Димитровград

 

 

 

КАЛИНКА МОНЕВА

Общински съветник

 

 

 

 

 

 

 

ПРОЕКТ:

 

П Р А В И Л Н И К
ЗА УСТРОЙСТВОТО И ДЕЙНОСТТА
НА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЧУРЧУЛИЕВ”

ГРАД ДИМИТРОВГРАД


 

Глава първа.
ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ
 

Чл. 1. Този правилник урежда устройството и дейността на Художествена галерия „П.Чурчулиев” – гр. Димитровград, община Димитровград, област Хасково, наричана за настоящия правилник „галерията”

Чл. 2. (1) Галерията е културна и научна организация, която участва в осъществяването на държавната политика по опазване на културните ценности и музейното дело с познавателна, образователна и естетическа цел на територията на община Димитровград.

(2) Галерията изпълнява държавната политика по опазване на културното наследство във взаимодействие със съответните компетентни държавни и общински органи, Светия синод на Българската православна църква, със съдействието на неправителствени организации и гражданското общество.

Чл. 3. Галерията е специализиран отдел към Исторически музей Димитровград - „художествен” и бюджетът му е част от бюджета на Историческия музей, съгласно Решение № 325 от 28. 06. 2012 г. на ОбС Димитровград.

Чл. 4. Галерията e с официално наименование „Петко Чурчулиев” и адрес - град Димитровград бул. „Д.Благоев” № 7

Чл. 5. По тематичен обхват галерията е обща.

Чл. 6. Ръководството на галерията се осъществява:

1. административно-организационно – от Директора на Исторически музей гр. Димитровград.

2. методически – от Министерство на културата;

3. научно – от специализираните институти на БАН и други специализирани институти и учреждения.

 

 

Глава втора.
УСТРОЙСТВО И ДЕЙНОСТИ НА ГАЛЕРИЯТА

Раздел І.
ОСНОВНИ ДЕЙНОСТИ НА ГАЛЕРИЯТА



Чл. 7. (1) Основната дейност на галерията е опазването и представянето на движими културни ценности.

(2) За осъществяване на своите основни дейности галерията осъществява следните функции и задачи:

1. издирва движимите културни ценности, чрез получаване и документиране на информация от различни източници.

2. изучава, събира, придобива, съхранява и документира културни ценности;

3. извършва идентификация на културни ценности при придобиване на вещ, която може да се определи като културна ценност съгласно чл.97, ал.1 от Закона за културното наследство.

4. извършва научноизследователска дейност, подчинена на основаната й дейност, организира и провежда научни прояви (конференции, работни срещи и дискусии);

5. получава методическа помощ от националните галерии;

6. издава научни, научнопопулярни и рекламни материали;

7. публикува резултатите от идентификацията на културни ценности - собственост на физически или юридически лица, след получаване на писмено съгласие на собствениците им.

8. извършват сделки с културни ценности при условията и по реда на Закона за културното наследство само от обменния си фонд след разрешение на кмета на общината, а за възмездни прехвърлителни сделки с културни ценности национално богатство - след писмено уведомяване на министъра на културата;

9. участва на търгове с движими културни ценности след получено разрешение на министъра на културата и след като представи списък на културните ценности, които ще се предлагат.

10. организира постоянни и временни експозиции, като дава ясна информация за представените движими културни ценности чрез означаването им, издава пътеводители и каталози за експозициите и други информационни материали.

11. организира или участва във временни експозиции – изложби в чужбина на движими културни ценности, или изнася такива в чужбина с цел консервация и реставрация при условията на глава шеста, раздел VI от Закона за културното наследство.

12. предоставя движими културни ценности, съхранявани в нейните фондове за участие във временни експозиции в страната и в чужбина по нареждане на Министъра на културата;

13. осъществява дейности във връзка с изработване на копията, реплики и предмети с търговско предназначение при условията и по реда на Закона за културното наследство.

14. извършва дейности по консервация и реставрация на културни ценности, възложени на лица или под непосредственото ръководство на лица, вписани в регистъра по чл. 165 Закона за културното наследство.

15. подготвя и провежда образователни програми в галерията и други дейности с образователна и възпитателна цел;

16. осигурява правна и физическа защита на съхраняваните във фондовете й движими културни ценности;

17. осъществява дейности по дигитализация на основния и обменния фонд на галерията;

18. предоставя информация на Министерство на културата във връзка с регистрите, които министерството води по Закона за културното наследство;

19. съгласува с Министерство на културата тематико-експозиционните документи и проектите за художествено-пространствено оформление на галерията;

20. изготвя идейни задания за нови музейни сгради или за адаптиране на съществуващи за нуждите на галерията;

21. участва в разработването на художествено- пространствени проекти;

22. взаимодейства с органите на Министерството на вътрешните работи и прокуратурата при наличие на данни за незаконно придобиване на предмети - обект на идентификация или в други случаи.

(3) Галерията може да извършва и стопанска дейност, свързана с основната й дейност.

Чл. 8. (1) Галерията формира основен, обменен, научно-спомагателен фонд и научен архив, които включват:

1. за основния фонд - придобитите от галерията и предоставените й за безвъзмездно ползване движими културни ценности с изключително голямо научно и културно значение - национално богатство, както и тези, които съответстват на нейния тематичен обхват;

2. за обменния фонд - движими културни ценности, които не съответстват на тематичния й обхват, както и многократно повтарящите се културни ценности от основния й фонд;

3. за научно-спомагателния фонд - предмети и други материали от значение за изследователската, експозиционната и образователната дейност на галерията.

4. за научният архив:

а) документите по издирването, идентифицирането, изследването, съхраняването, консервацията, реставрацията, движението и представянето на движимите културни ценности;

б) отчетните документи за движимите културни ценности, съхранявани от тях постоянно или временно: документи за произход, за постъпване или придобиване от музея, оценителни протоколи, инвентарни книги и други;

в) научната и справочна документация: научни паспорти и картотеки.

(2) Научният архив се съхранява безсрочно в галерията.

Чл. 9. Отписване на движими културни ценности от фондовете на галерията се извършва съгласно чл. 32 от Наредба № Н-6 от 11.12.2009 г. за формиране и управление на музейните фондове.


Раздел ІІ.

УСТРОЙСТВО И УПРАВЛЕНИЕ НА ГАЛЕРИЯТА

 

Чл. 10. Щатната численост на галерията се определя с решение на Общински съвет – Димитровград, по предложение на Кмета на Община Димитровград, като задължително се осигурява длъжността: уредник

Чл. 11. (1) Галерията се ръководи от Директора на Исторически музей Димитровград

(3) Правоотношенията на заемащия длъжността „уредник” с Директора на Исторически музей, възникват въз основа на конкурс, проведен съгласно Кодекса на труда и след представяне на концепция за развитието на галерията. Назначаването става след съгласуване с кмета на общината.

Чл. 12. (1) Директорът на Исторически музей Димитровград, организира, координира и контролира цялостната дейност на галерията като:

1. представлява института пред всички държавни органи, физически и юридически лица в страната и в чужбина;

2. управлява средствата на галерията;

3. осъществява връзка и координация на културния институт с други държавни органи и културни институти;

4. със заповед определя материалноотговорните лица и размера на тяхната отговорност за опазване, съхранение и отчитане на фондовете на галерията;

5. сключва, изменя и прекратява трудовите договори на служителите и обслужващия персонал, определя размера на индивидуалното трудово възнаграждение и другите материални стимули в съответствие с наличните средства и нормативни изисквания;

6. утвърждава правилник за вътрешния трудов ред и вътрешни правила за работната заплата, изготвя длъжностни характеристики на уредника;

7. осъществява други правомощия, регламентирани в Закона за културното наследство и други нормативни актове.

Чл. 13. Към галерията функционира фондова комисия, която извършва подбор на движимите културни ценности и разпределението им в съответните фондове. Фондовата комисия се определя със заповед на директора на Исторически музей.



Раздел ІІІ.

ФИНАНСИРАНЕ НА ГАЛЕРИЯТА


 

Чл. 14. Галерията се финансира със средства от:

1. бюджета на Исторически музей Димитровград, който е второстепенен разпоредител с бюджетни средства

2. реализирани собствени приходи от извършване на услуги, спонсорство, дарения, завещания от български и чуждестранни физически и юридически лица и др.

3. защитени проекти по международни и национални програми;

Раздел ІV

ОРГАНИЗАЦИЯ НА РАБОТАТА В ГАЛЕРИЯТА


 

Чл. 15. (1) Галерията осигурява дни и часове за посещение, съобразени със свободното време на различните видове и категории посетители и ги обявява публично на подходящи места, както и на интернет страницата си.

(2) Галерията осигурява подходящи условия за достъп до експозициите на хора с увреждания.

Чл. 16. (1) За индивидуално или групово посещение на експозициите се заплащат входни билети.

(2) Цените на входните билети в галерията се определят от Общински съвет Димитровград в Наредба 10.

(3) Галерията осигурява безплатен вход за посещение в четвъртък, на национални празници /когато е определено от Директора на Исторически музей галерията да работи/, по време на Нощта на музеите и по други поводи със Заповед на Директора на Историческия музей.

(4) Деца, учащи се и хора с увреждания заплащат намалени цени или се освобождават от заплащане на входен билет.

Чл. 17. (1) Работното време на уредника е от 9 до 18 ч. с обедна почивка от 13 до 14 ч.

(2) Работното време на уредника и на експозициите на галерията се определя със заповед на Директора на Исторически музей.

Чл. 18. (1) За образцово изпълнение на служебните си задължения служителите могат да бъдат награждавани от Директора на Историческия музей с парични или предметни награди. Размерът на наградите се определя с Вътрешните правила за работната заплата на Историческия музей.

(2) Средствата по ал. 1 са в рамките на утвърдените средства за заплати за съответната година.

 


ЗАКЛЮЧИТЕЛНА РАЗПОРЕДБА



Параграф единствен. Този правилник е неразделна част от Правилника на Исторически музей Димитровград, приет с Решение №….от Общински съвет Димитровград.