Да правим бизнес заедно

Проектът „Да правим бизнес заедно” е финансиран от програма Еразъм+, Агенцията за мобилност и програми на Европейския съюз. Водещ партньор е Община Кутина, Хърватия.

Основната цел на проекта са активни методи на обучение, провеждане на образователни семинари за учениците от основните училища и техните учители за насърчаване на предприемачеството в областта на образователната система.

Целеви групи: ученици от основни училища и активни лица в областта на младежкото образование.

Очаквани резултати:

Изграждане на сътрудничество между местните власти. Обучение в семинари за предприемачество и развитие на предприемачески умения за учители. Развитие на дигитални умения и компетенции по предприемачество, придобити чрез формите на неформалното обучение за ученици. Представяне на предприемачеството в основното образование (курикулум).

През април 2016г. в Кутина се проведе курс „Обучи обучителя“, в който участваха петнадесет учители: трима от ОУ „Владимир Видрич“, Кутина, осем от СОУ „Любен Каравелов“ и четири от ОУ „Алеко Константинов“, Димитровград, за практическо приложение на Наръчника. Учителите придобиха дигитални умения в предприемачеството и повишиха практическата си компетентост за създаване на мини инкубаторски студенстки съюзи. Така те ще могат да трансферират знанията си и да работят заедно с учениците.

http://www.doing-business-together.com/en/activities/train-the-trainer-education-of-15-teachers-in-kutina.html

 

В периода 19-25 февруари 2017г. в Кутина се проведе обучението „Мини инкубатори“ за ученически кооперативи. Това е училищно образование, смесена мобилност на обучаеми (пет ученика и двама учителя от ОУ „Владимир Видрич“, Кутина, десет ученика и двама учителя от СОУ „Любен Каравелов“ и пет ученика и един учител от ОУ „Алеко Константинов“, Димитровград).

http://www.doing-business-together.com/en/mini-incubator.html

 

Резултат от обученията и анализите и основен продукт на проекта е издаването и превода на Наръчника – учебна програма по предприемачество за ученици и кооперативи. Той е наличен и на сайта на проекта от януари 2017г.

http://www.doing-business-together.com/Priruc%CC%8Cnik%20KB(2).pdf

 

В периода 23-29 април 2017г. в Димитровград се проведе Работен лагер, организиран от Община Димитровград и ОП „ДМЦ“, за трима учителя и пет ученика от Кутина и десет ученика и осем учителя от партньорските училища в Димитровград. Обучението включва физическа и виртуална мобилности, прилагане на наръчника по предприемачество и придобитите знания и ИТ средства (уеб сайтове, еTwinning, уеб магазини), уъркшопове.

През юни 2017г. предстои анализ на настоящата ситуация в градската администрация на Димитровград и Кутина за влиянието и възможностите на местната политика за въвеждане на предприемачеството в началните училища.

Приключването на проекта е планувано за септември 2017г. и ще се отбележи със заключителна конференция.

 

 

Установяване на сътрудничество между публични власти и свързани институции. Развитие на нови умения и компетенции на директори, учители и ученици.
Управляващ орган/ схема ЕРАЗЪМ +
Стойност/лева 68 640,76 за Димитровград
Период на изпълнение Септември 2015 - Септември 2017

Файлове:

Последна промяна: 20:35:32, 6 Март 2020

Още новини

„Обновяване на дворното пространство на Детска градина "Осми март”

879

Финансиращ орган: МТСП, Проект "Красива България" 2017   сума в лева: 99 980   период на изпълнение: 14.03.2017-31.12.2017     Цел на проекта: По проект е предвидено допълване, подмяна и изграждане на алейната мрежа и функционално обогатяване на дворното пространство. Ще бъдат обособени отделни площадки за децата от различните възрастови…

„Осигуряване на топъл обяд в община Димитровград”

958

„Осигуряване на топъл обяд в община Димитровград”   Финансиращ орган: Oперативна програма за храни и/или основно материално подпомагане   сума в лева: 53299,51   период на изпълнение: 20.07.2016-04.2017     Цел на проекта: Осигуряване  чрез обществената трапезария на топъл обяд (храни и/или основно материално подпомагане) на най-нуждаещите се: лица и…

"Превенция и минимизиране на рисковете за околната среда и визия за иновативни способи /PREVENT/"

911

Финансиращ орган: Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег ИПП ТГС България-Турция 2014-2020: ЕС- Инструменти за предсъединителна помощ и национално съфинансиране от България и Турция   сума в лева: 522 843,12   период на изпълнение: 20.03.2017 - 21.06.2018   Цел на проекта: Програма за транснационално сътрудничество България - Турция 2014 - 2020…

Към всички новини