Двама димитровградски общинари станаха подгласници на Царя на виното

mitu_val4ev.jpg

Двама димитровградски общинари станаха подгласници на Царя на виното

 

П одгласници на тазгодишния Цар на виното навръх Трифон Зарезан - 1 февруари, станаха двама общински съветници от състава на димитровградския местен парламент. Желязко Радев и Митю Вълчев заеха второто и четвърто места в проведения в село Голямо Асеново празник на виното.

 

За Цар на напитката на боговете бе провъзгласен 70-годишният Дельо Желязков. Той съумя да спечели четиричленното жури с пивко вино от домашна реколта, оценено по достойнства дори от местния свещеник.За челното си място в класирането Желязков получи чисто нова пръскачка за третиране на лозовите насаждения с препарати .

 

Организатор и спомоществувател на празника и тази година бе бизнесменът Митю Вълчев, който освен общинар е и един от големите арендатори на земя в Димитровградско.  

 

Честване празника на лозаря организираха днес и в димитровградското село Черногорово. Зарязването на лозята започна по програма в 11 часа. Малко преди това жителите и гостите на селото се отправиха към лозовия масив, където се очакваше да започне ритуалът.

 

 

Лошите зимни условия не спряха множеството, което се събра на местността, за да станат част от обреда по зарязване. Кметът Стефан Димитров също уважи празника на близкото до Димитровград село. Гости бяха също така зам.-кметът Христо Колев и депутатът от ПП ГЕРБ Иво Димов.

 

 

За Цар на лозята днес бе избран Антон Вълканов, който заряза първите лозови пръчки за тази година. По време на ритуала тазгодишният първенец изрече думи за берекет през годината, за повече вино в бъчвите и здраве. Зам.-кметът Христо Колев също се включи в зарязването на лозите, заедно с кмета на селото Стоян Христов.

 

 

По-късно празненството продължи в центъра на селото, където се изви дълго хоро, водено от Царя на лозята, а в читалище „Поука” читалищни състави от селата продължиха да радват събралото се множество. Подобаващо да случая черногоровци посрещнаха гости си с дълга софра и възгласи „Наздраве!”.

 

 

 

Последна промяна: 02:57:37, 2 Март 2020

Още новини

Отворена за кандидатстване е новата процедура за енергийна ефективност

1131

Министерство на регионалното развитие и благоустройството е открило Процедура по Приоритет 4 „Справедлив преход“, на Програма “Развитие на регионите” 2021-2027 г. (ПРР 2021-2027), BG16FFPR003-4.001 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“. Ръководството на община Димитровград предоставя на вниманието на заинтересованите страни – управителните…

Австралийски джаз с български привкус в Димитровград

295

Австралийската банда “Дейвид Дауър Трио” с концерт в Димитровград, част от турнето им в България. Групата, която съчетава джаз, рок и дори български музикални влияния, за да създаде свое собствено оригиналнo звучене, е на пето турне в страната ни. След  Пловдив и София музикантите ще свирят в Димитровград на 10…

Кметът Иво Димов участва в Национален воден поход по река Марица

99

Кметът на община Димитровград Иво Димов участва в Националния воден поход по река Марица „Долна Марица 2024“. Над 50 участници с над 30 лодки поеха днес от село Райново по поречието на река Марица в един от най-живописните маршрути и най-дълъг участък с дължина 27 км. Националният воден поход се…

Европейски джаз вокалист ще пее на концерт в Димитровград в програмата "Късче от лятото"

364

На 4 юли от 20.00ч. на Централната градска алея ще се състои концерт на Акустично джаз трио със солист Мария Арнаудова. Специален гост на събитието ще бъде един от известните европейски джаз вокалисти Даниел Николов.    Даниел Николов (1998) е един от новите европейски джаз вокалисти. Роден и израснал в България,…

Към всички новини