Двама димитровградски общинари станаха подгласници на Царя на виното

Двама димитровградски общинари станаха подгласници на Царя…

Двама димитровградски общинари станаха подгласници на Царя на виното

 

П одгласници на тазгодишния Цар на виното навръх Трифон Зарезан - 1 февруари, станаха двама общински съветници от състава на димитровградския местен парламент. Желязко Радев и Митю Вълчев заеха второто и четвърто места в проведения в село Голямо Асеново празник на виното.

 

За Цар на напитката на боговете бе провъзгласен 70-годишният Дельо Желязков. Той съумя да спечели четиричленното жури с пивко вино от домашна реколта, оценено по достойнства дори от местния свещеник.За челното си място в класирането Желязков получи чисто нова пръскачка за третиране на лозовите насаждения с препарати .

 

Организатор и спомоществувател на празника и тази година бе бизнесменът Митю Вълчев, който освен общинар е и един от големите арендатори на земя в Димитровградско.  

 

Честване празника на лозаря организираха днес и в димитровградското село Черногорово. Зарязването на лозята започна по програма в 11 часа. Малко преди това жителите и гостите на селото се отправиха към лозовия масив, където се очакваше да започне ритуалът.

 

 

Лошите зимни условия не спряха множеството, което се събра на местността, за да станат част от обреда по зарязване. Кметът Стефан Димитров също уважи празника на близкото до Димитровград село. Гости бяха също така зам.-кметът Христо Колев и депутатът от ПП ГЕРБ Иво Димов.

 

 

За Цар на лозята днес бе избран Антон Вълканов, който заряза първите лозови пръчки за тази година. По време на ритуала тазгодишният първенец изрече думи за берекет през годината, за повече вино в бъчвите и здраве. Зам.-кметът Христо Колев също се включи в зарязването на лозите, заедно с кмета на селото Стоян Христов.

 

 

По-късно празненството продължи в центъра на селото, където се изви дълго хоро, водено от Царя на лозята, а в читалище „Поука” читалищни състави от селата продължиха да радват събралото се множество. Подобаващо да случая черногоровци посрещнаха гости си с дълга софра и възгласи „Наздраве!”.

 

 

 

Последна промяна: 02:57:37, 2 Март 2020

Още новини

Община Димитровград се присъединява към Европейския ден на спорта в училище

53

На 29 септември 2023г. община Димитровград ще се присъедини към инициативата Европейски ден на спорта. По този повод в почти всички димитровградски училища децата ще се включат в различни спортни дейности. Във връзка с отбелязване на Европейски ден на спорта в ПМГ "Иван Вазов" от 14.30ч. ще се проведат няколко…

Градска библиотека домакин на Национален тридневен форум

53

От 27 до 29 септември 2023г., Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград ще е домакин на ХХIХ традиционен есенен семинар „АБ – днес и утре“. Участие във форума са заявили над 85 библиотечни специалисти от цялата страна. В тридневния семинар те ще дискутират важни теми, свързани с професионалната дейност и…

40 години от обявяването си за град отпразнува Меричлери

275

Кметът на община Димитровград Иво Димов и председателя на Общински съвет Гергана Кръстева бяха гости на Празничните тържества в Меричлери, с които града чества 40 години от обявяването си за град и 115 години Независима България.   Димов поздрави жителите и гостите на град Меричлери и кмета Йордан Милев по…

Димитровград чества тържествено 115 години от Независимостта на България

171

Десетки граждани и официални гости, сред които заместник-кмета Яшо Минков, секретаря Венета Колева и общински съветници, се стекоха при паметника на Капитан Петко Войвода в Димитровград, за да отбележат 115 години от провъзгласяване Независимостта на България. Програмата започна с изпълнения на Забавно-духов оркестър и продължи с художествено-документална програма с участието…

Към всички новини