ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ "ЗЛАТО ПОЛЕ"

ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ "ЗЛАТО ПОЛЕ"

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Общината инвестира в мащабен

екопроект за 891 133 лева

 

Мащабен проект за възстановяване, опазване и устойчиво управление на биоразнообразието в Защитена местност “Злато поле” бе темата на проведено снощи широко обществено обсъждане. Планът, който Община Димитровград смята да приложи в зоната, обхваща серия от мерки на стойност 891 133 лева. Те целят съхраняване на влажната зона, включена в националната програма “Натура 2000”.

                     350 000 лв. от общо заложената сума Димитровград ще тегли под формата на дългосрочен инвестиционен кредит от Фонд “ФЛАГ”. Това обяви в читалищния салон на село Злато поле зам.-кметът Росен Кузев. По неговите думи, дофиансирането до пълната заложена стойност ще се осъществи от очакваните собствени приходи на Общината.

 

        

Информационният център за защитената местност ще бъде разположен в съседното село Райново, обяви кметът на Димитровград Стефан Димитров, който присъства на срещата. Освен заместникът му, с него бе и главният еколог на Общината Пламен Митков, както и експертът по проекта Елена Стоева. Тя приветства готовността на градската управа да инвестира сили и средства в опазване на биоразнообразието в обект от национално и световно значение. И припомни, че района създава идеална среда за съхраняване и увеличаване популацията на едни от най-застрашените от изчезване видове от света на флората и фауната. Сред тях са малкият корморан, белооката потапница, платното кокиче, бялата водна лилия, сирийската чесновица, както и чаплови и хралупогнездещи птици.

 

        

              Своята готовност да предложи за гласуване в местния парламент на финансиране реконструкцията на сграда, подходяща за изграждане на информационен център и в село Злато поле, изрази снощи кметът Стефан Димитров.      

     

 

Това той направи в отговор настояването на златополци подобен център да функционира и на тяхна територия. 

              Ресорни специалисти от екипа на градоначалника припомниха, че поради липсата на свободна общинска сграда, още при разработване на проекта, бе решено центърът да се помещава в село Райново, което също граничи с влажната зона и има пряко отношение към екологичната инициатива.

Близо 2/3 от общата стойност на заложените средства ще бъде оползотворена за осигуряване на допълнителни количества вода за поддържане на хидрологичния режим на Защитената местност. Това поясни на срещата снощи главният еколог на Общината Пламен Митков. Начинанието ще бъде изпълнено чрез изграждане на специален канал за приток на вода от коритото на река Мартинка. Само така ще се гарантира сигурност при популацията на защитените видове и поддържане нивото на влажната зона дори в горещите дни на годината, убеден е Митков.

 

  

Последна промяна: 18:36:40, 5 Март 2020

Още новини

В Димитровград ще гостува популярната авторка за Япония Юлияна Антонова-Мурата

286

На 27 юни 2022г. (понеделник) от 17:30 часа гост на Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград ще бъде писателката Юлияна Антонова-Мурата – автор на нашумялата трилогия вдъхновяващи книги за Страната на изгряващото слънце – „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“ и „Сан Сан, Япония“. Дарбата на авторката да пресъздава живота…

Второ за сезона пръскане против кърлежи и комари

113

Община Димитровград планира да извърши дезакаризация на тревни площи, както и дезинсекция срещу имаго и ларви на комари на улични дървета, храсти и зелени площи – II етап. Предварително определените дати са: 21.06.22г.(вторник), 22.06.22г.(сряда), 23.06.22г.(четвъртък) – дезакаризация срещу кърлежи на тревни площи на територията на Димитровград и трите квартала; 24.06.2022г.(петък) и…

Тестови изпитания нова въздушна електропреносна линия

90

На 21 юни 2022г. от 10.00ч. ще стартират тестови изпитания и въвеждане в експлоатация на новата въздушна линия 400kV от подстанция "Пловдив" до подстанция "Марица Изток". За целта трасето ще бъде захранено с напрежение 400kV. Уведомителното писмо е от Електроенергиен системен оператор ЕАД във връзка с обект "Изграждане на нов…

Акустично джаз трио-Димитровград с нов концерт от поредицата представяне на млади музиканти

72

Продължава поредицата от концерти АКУСТИЧНО ДЖАЗ ТРИО ПРЕДСТАВЯ, като този четвъртък на 23 юни 2022г. от 19.00ч. на Централната градска алея в Димитровград, триото ще представи младия и талантлив ДИМИТЪР БАКЪРДЖИЕВ –саксофон и флейта. В концерта ще вземат участие солиста на Акустично джаз трио Мария Арнаудова, Пламен Солаков - бас,…

Към всички новини