ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ "ЗЛАТО ПОЛЕ"

ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ "ЗЛАТО ПОЛЕ"

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Общината инвестира в мащабен

екопроект за 891 133 лева

 

Мащабен проект за възстановяване, опазване и устойчиво управление на биоразнообразието в Защитена местност “Злато поле” бе темата на проведено снощи широко обществено обсъждане. Планът, който Община Димитровград смята да приложи в зоната, обхваща серия от мерки на стойност 891 133 лева. Те целят съхраняване на влажната зона, включена в националната програма “Натура 2000”.

                     350 000 лв. от общо заложената сума Димитровград ще тегли под формата на дългосрочен инвестиционен кредит от Фонд “ФЛАГ”. Това обяви в читалищния салон на село Злато поле зам.-кметът Росен Кузев. По неговите думи, дофиансирането до пълната заложена стойност ще се осъществи от очакваните собствени приходи на Общината.

 

        

Информационният център за защитената местност ще бъде разположен в съседното село Райново, обяви кметът на Димитровград Стефан Димитров, който присъства на срещата. Освен заместникът му, с него бе и главният еколог на Общината Пламен Митков, както и експертът по проекта Елена Стоева. Тя приветства готовността на градската управа да инвестира сили и средства в опазване на биоразнообразието в обект от национално и световно значение. И припомни, че района създава идеална среда за съхраняване и увеличаване популацията на едни от най-застрашените от изчезване видове от света на флората и фауната. Сред тях са малкият корморан, белооката потапница, платното кокиче, бялата водна лилия, сирийската чесновица, както и чаплови и хралупогнездещи птици.

 

        

              Своята готовност да предложи за гласуване в местния парламент на финансиране реконструкцията на сграда, подходяща за изграждане на информационен център и в село Злато поле, изрази снощи кметът Стефан Димитров.      

     

 

Това той направи в отговор настояването на златополци подобен център да функционира и на тяхна територия. 

              Ресорни специалисти от екипа на градоначалника припомниха, че поради липсата на свободна общинска сграда, още при разработване на проекта, бе решено центърът да се помещава в село Райново, което също граничи с влажната зона и има пряко отношение към екологичната инициатива.

Близо 2/3 от общата стойност на заложените средства ще бъде оползотворена за осигуряване на допълнителни количества вода за поддържане на хидрологичния режим на Защитената местност. Това поясни на срещата снощи главният еколог на Общината Пламен Митков. Начинанието ще бъде изпълнено чрез изграждане на специален канал за приток на вода от коритото на река Мартинка. Само така ще се гарантира сигурност при популацията на защитените видове и поддържане нивото на влажната зона дори в горещите дни на годината, убеден е Митков.

 

  

Последна промяна: 18:36:40, 5 Март 2020

Още новини

Грейнаха светлините на най-голямото живо Коледно дърво в Европа

473

Грейнаха светлините на най-голямото живо Коледно дърво – 32 метровата елха на площада в Димитровград. Добрият старец светна огромната елха с помощта на хилядите деца дошли за събитието на площада в Димитровград, последвано от пищна заря. Дядо Коледа пристигна с ефектен червен автомобил "Сънбийн Алпин". На централния площад той бе…

Община Димитровград спечели проект за подобряване енергийните характеристики на сградата на ДМЦ

191

Община Димитровград спечели нов проект по Плана за възстановяване и устойчивост. Обектът на интервенция е сградата на Детския и младежки център, находяща се на ул. "Св. Климент Охридски" №7 и е на пет етажа, въведена в експлоатация през 1969 г. Проектното предложение е насочено към изпълнение на целите на Интегрирания…

Разнообразна и наситена празнична програма през декември ще радва жители и гости на Димитровград

1303

Разнообразна и наситена със събития празнична програма е приготвила община Димитровград за Коледните и Новогодишните празници. Концерти, кулинарен конкурс, театрални постановки за възрастни и деца, изложби, творчески вечери и характерни за месеца събития ще радват димитровградчани и гостите на града през декември, а началото ще бъде поставено със запалване светлините…

Коледен турнир по футбол на малки врати

234

Община Димитровград организира провеждането на Коледен турнир по футбол на малки врати от 11-15 декември 2023г. Срещите ще се играят от 18.00 часа на изкуственото игрище на стадион "Раковски". Желаещите да се включат в турнира могат да се запишат до 7.12.2023г. на телефон: 0885866192. Наградния фонд (отборно) предвижда за първо…

Към всички новини