ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ "ЗЛАТО ПОЛЕ"

loga.jpg

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Общината инвестира в мащабен

екопроект за 891 133 лева

 

Мащабен проект за възстановяване, опазване и устойчиво управление на биоразнообразието в Защитена местност “Злато поле” бе темата на проведено снощи широко обществено обсъждане. Планът, който Община Димитровград смята да приложи в зоната, обхваща серия от мерки на стойност 891 133 лева. Те целят съхраняване на влажната зона, включена в националната програма “Натура 2000”.

                     350 000 лв. от общо заложената сума Димитровград ще тегли под формата на дългосрочен инвестиционен кредит от Фонд “ФЛАГ”. Това обяви в читалищния салон на село Злато поле зам.-кметът Росен Кузев. По неговите думи, дофиансирането до пълната заложена стойност ще се осъществи от очакваните собствени приходи на Общината.

 

        

Информационният център за защитената местност ще бъде разположен в съседното село Райново, обяви кметът на Димитровград Стефан Димитров, който присъства на срещата. Освен заместникът му, с него бе и главният еколог на Общината Пламен Митков, както и експертът по проекта Елена Стоева. Тя приветства готовността на градската управа да инвестира сили и средства в опазване на биоразнообразието в обект от национално и световно значение. И припомни, че района създава идеална среда за съхраняване и увеличаване популацията на едни от най-застрашените от изчезване видове от света на флората и фауната. Сред тях са малкият корморан, белооката потапница, платното кокиче, бялата водна лилия, сирийската чесновица, както и чаплови и хралупогнездещи птици.

 

        

              Своята готовност да предложи за гласуване в местния парламент на финансиране реконструкцията на сграда, подходяща за изграждане на информационен център и в село Злато поле, изрази снощи кметът Стефан Димитров.      

     

 

Това той направи в отговор настояването на златополци подобен център да функционира и на тяхна територия. 

              Ресорни специалисти от екипа на градоначалника припомниха, че поради липсата на свободна общинска сграда, още при разработване на проекта, бе решено центърът да се помещава в село Райново, което също граничи с влажната зона и има пряко отношение към екологичната инициатива.

Близо 2/3 от общата стойност на заложените средства ще бъде оползотворена за осигуряване на допълнителни количества вода за поддържане на хидрологичния режим на Защитената местност. Това поясни на срещата снощи главният еколог на Общината Пламен Митков. Начинанието ще бъде изпълнено чрез изграждане на специален канал за приток на вода от коритото на река Мартинка. Само така ще се гарантира сигурност при популацията на защитените видове и поддържане нивото на влажната зона дори в горещите дни на годината, убеден е Митков.

 

  

Последна промяна: 18:36:40, 5 Март 2020

Още новини

Отворена за кандидатстване е новата процедура за енергийна ефективност

1242

Министерство на регионалното развитие и благоустройството е открило Процедура по Приоритет 4 „Справедлив преход“, на Програма “Развитие на регионите” 2021-2027 г. (ПРР 2021-2027), BG16FFPR003-4.001 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“. Ръководството на община Димитровград предоставя на вниманието на заинтересованите страни – управителните…

Австралийски джаз с български привкус в Димитровград

319

Австралийската банда “Дейвид Дауър Трио” с концерт в Димитровград, част от турнето им в България. Групата, която съчетава джаз, рок и дори български музикални влияния, за да създаде свое собствено оригиналнo звучене, е на пето турне в страната ни. След  Пловдив и София музикантите ще свирят в Димитровград на 10…

Кметът Иво Димов участва в Национален воден поход по река Марица

116

Кметът на община Димитровград Иво Димов участва в Националния воден поход по река Марица „Долна Марица 2024“. Над 50 участници с над 30 лодки поеха днес от село Райново по поречието на река Марица в един от най-живописните маршрути и най-дълъг участък с дължина 27 км. Националният воден поход се…

Европейски джаз вокалист ще пее на концерт в Димитровград в програмата "Късче от лятото"

370

На 4 юли от 20.00ч. на Централната градска алея ще се състои концерт на Акустично джаз трио със солист Мария Арнаудова. Специален гост на събитието ще бъде един от известните европейски джаз вокалисти Даниел Николов.    Даниел Николов (1998) е един от новите европейски джаз вокалисти. Роден и израснал в България,…

Към всички новини