ПРОЕКТ на Наредба за реда и условията за отглеждане на селскостопански животни на територията на Община Димитровград

                                                                                                          ПРОЕКТ!

 

 

Н А Р Е Д Б А № 1

 

за реда и условията за отглеждане на селскостопански животни на територията на Община Димитровград

 

 

Р А З Д Е Л І

ОБЩИ ПОЛОЖЕНИЯ

    

Чл.1.(1) С тази наредба се уреждат:

1. Редът и условията за отглеждане на селскостопански животни на територията на община Димитровград.

2. Задълженията на собствениците на селскостопански животни ;

3. Редът за осъществяване на контрол по спазване на разпоредбите на тази наредба;

 (2) Разпоредбите на тази наредба са задължителни за всички физически и юридически лица на територията на общината, свързани с дейността по ал.1.

 

Чл. 2. Собствениците на селскостопански животни осигуряват условия за отглеждането им по начин, съобразен с техните физиологически и поведенчески особености на съответния вид, съгласно разпоредбите на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД), Закона за защита на животните (ЗЗЖ) и всички други нормативни актове, уреждащи тази дейност.

      Чл.3. Лицата, които отглеждат селскостопански животни са длъжни:

1. Да потърсят необходимата информация и съвети от специалисти относно особеностите при отглеждането и необходимите условия, които трябва да осигурят на животните, съобразно техния вид, порода, възраст и физиологично състояние;

2. Да осигуряват условията, грижите и вниманието, съобразени с естествените им нужди според вида и породата им, а именно:

а) пространство за настаняване и оборудване на това пространство, което отговаря на физиологическите и поведенческите особености на животните;

б) подходящ микроклимат и необходимите количества подходяща храна и вода, които да ги поддържат в добро здравословно състояние;

в) необходимото пространство и движение;

г) да осигуряват непосредствен контрол върху поведението на животното извън дома си;

д) да ги предпазват от болка и страдание.

 3. Да ги обезпаразитяват, и да осигуряват ветеринарномедицинско обслужване и провеждане на задължителни ваксинации.

4. Да осигуряват ежедневно наблюдение върху здравословното им състояние.

 

Чл.4. За нуждите на настоящата наредба се определят следните зони:

1. Зона I  включва Централна градска част с граници: изток – ул. „Гр.Кирков”, север – ул. „Захари Зограф”, запад бул. „Ст.Стамболов” и юг – бул. „Д.Благоев” и кв.Каменец

2. Зона II включва кв.Габера,  кв. Раковски , кв. Славянски – изток - север – ул. „1-ви май”, изток – пл. „Ст. Загора”, ул. „Подп.Калитин”, ул. „Веслец”, юг – ул. „Панорамен път”, запад – ул. „Тодор Каблешков”, ул. „Пирин”

3. Зона III включва кварталите Черноконево, Марийно, Изток и Вулкан и гр.Меричлери

4. Зона IV включва всички села на община Димитровград.

 

РАЗДЕЛ ІІІ

МЕСТА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ

Чл. 5. (1) Селскостопанските животни подлежат на идентификация, а животновъдните обекти - на регистрация в БАБХ, при условия и ред,  определени от Министерството на земеделието и храните.

        (2) На едрите преживни и еднокопитните животни, след идентификацията се издава ветеринарномедицински паспорт.

Чл. 6 Собствениците на селскостопански животни:

  1. Предоставят животните за идентификация, имунизация и диагностични изследвания на съответните органи.

   2. Съхраняват здравните  ветеринарномедицински паспорти на притежаваните от тях животни.

   3. Уведомяват незабавно обслужващият ги ветеринарен лекар за промени в здравословното състояние на животните  и осигуряват  животните за преглед.

Чл.7 Отглеждането на пчелни семейства се извършва в съответствие с разпоредбите на Закона за пчеларството, при извършена задължителна регистрация в Кметствата на Община  Димитровград.  Допуска се отглеждане на пчелни семейства в урегулирани поземлени имоти, предвидени за малоетажно строителство, след писмено съгласие на собствениците на съседните поземлени имоти, както и извън регулационните граници на  населените места – върху земеделски земи, земи и гори от горския фонд, собственост на държавата, общината, физически и юридически лица.

Чл.8 (1). Собствениците, които отглеждат селскостопански животни, както и лицата, които ги придружават, са длъжни да осигурят необходимите условия за безопасността на движението и недопускане на замърсяване и повреждане на имущество при придвижване на животните по улици и пътища на територията на общината.

(2). Лицата по ал.1 отговарят за вредите, причинени от придвижването на селскостопански животни по реда на Закона за опазване на селскостопанското имущество, ЗАННи други нормативни документи.

        Чл.9. (1)  Отглеждането на селскостопански животни се извършва в ограден двор, сгради и постройки, които отговарят на изискванията на ЗВМД, ППЗВМД, Закона за животновъдството, Закона за устройство на територията и  другите нормативни изисквания. Състоянието на постройките и условията, в които се отглеждат животните се констатира от компетентните длъжностни лица от ОДБХ - Хасково, Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите /РИОСВ/.

(2)  Лицата, които отглеждат селскостопански животни се съобразяват с инфраструктурата на района и със зоо-хигиенните, ветеринарно-санитарните и санитарно-хигиенните изисквания.

(3) Заустването на отпадни води от животновъдни обекти в канализационната мрежа става само с разрешение на „В и К„ ООД - Димитровград, изразено в писмена форма. В населените места, където няма изградена канализация, заустването на отпадъчните води се извършва в изгребна яма или друго  пречиствателно съоръжение, изградено в имота при спазване на нормативните изисквания.

(4) Собствениците на селскостопански животни осигуряват съоръжения в своя двор, отговарящи на техническите и санитарни изисквания и разположени на отстояние не по малко от 3м от съседния имот, за временно депониране (съхранение) на животинските отпадни продукти. Образуваното торище се почиства най-малко два пъти в месеца. Торовата маса се извозва от собственика на животното / животните и  се депонира в собствен имот, отстоящ на повече от 300 метра извън населеното място, или се  използва  по  начин  непозволяващ  замърсяване на почвата, околната среда или чужди имоти.

(5) Собствениците се задължават да поддържат помещенията и прилежащите към тях дворове и терени чисти, в добро ветеринарно-санитарно състояние и периодично да извършват дезинфекция и дезинсекция на същите.

(6)  Не се допуска натрупването на оборски тор в постройките за отглеждане на животни и прилежащата към тях свободна дворна площ за разходка, като торовата маса ежедневно се събира в съоръженията по ал. 4 и  същите периодично се почистват.

 (7) Временно съхранение и депониране на торов отпад в чужд или съсобствен поземлен имот се допуска само при наличие на писмено съгласие от собственика на имота,  договор за наем или друг документ,  удостоверяващ ползването на имота.

 (8) При придвижване на животните по уличната мрежа, собствениците на животновъдните обекти да почистват ежедневно пътната настилка, по която преминават животните.

Чл.10. Отглеждането на животни в съсобствени парцели се извършва с писменото съгласие на всички съсобственици.

Чл.11. Придвижване на селскостопански животни на територията на община Димитровград става само по маршрути, определени от общинска администрация – Димитровград или от кмета/кметския наместник на съответното населено място (съгласувани с РПУ) – за животните отглеждани по селата.

Чл.12. Броят на отглежданите животни се определя конкретно за всеки случай на базата на необходимата площ за съответния вид, съгласно нормативните изисквания на действащото законодателство.

Чл. 13. Забранява се отглеждането на селскостопански животни в:

(1) Зона I

(2)  Имоти, намиращи се в близост до паметници на културата.

(3)  Имоти, които граничат с третокласни пътища в рамките на населените места.

(4) Имоти, на територията на гр. Димитровград , които граничат с туристически обекти /хотели, мотели, туристически хижи, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, музеи, паметници на историческото наследство, културни институти, защитени местности и природни забележителности/.

(5)  В жилищни сгради и обекти, за които е констатирано по реда на Закона за устройство на територията /ЗУТ/, че са незаконни строежи или не се използват по предназначение.

Чл.14.Забранява се :

(1)  Движението на еднокопитни животни, използвани за животинска тяга на пътни превозни средства по улиците на населените места и пътна мрежа, без свидетелство за собственост, здравен ветеринарно-медицински паспорт и предпазна престилка.

         (2) Влизането, преминаване и паша на животни в земи с посеви, трайни или цветни насаждения, освен в случаите на собственост или учредено вещно право върху земята.

(3) Отглеждането, преминаването, престоя и пашата  на селскостопански животни в обществени озеленени площи на жилищните територии, в това число всички паркове, градини, улично озеленяване, извънселищно озеленяване и паркове, гробищни паркове, спортни обекти, в междублоковите пространства, в дворовете на заведения за болнична помощ, училища, детски градини и детски ясли и заведения за социални грижи, сметища и торища, санитарно-охранителни зони на водоизточници и водоснабдителни съоръжения.

(4)  Пашата на  селскостопански животни и птици в строителните граници на населените места.

         (5)  Придвижването на селскостопански животни по улиците на населените места, освен ако няма друга възможност (съгласувано с кмета и представител на РПУ)

(6)  Изхвърлянето на торова маса в съдовете за събиране на ТБО и върху площи, общинска  или  държавна  собственост в границите на населените  места; замърсяване на обществени места с оборски тор, торова течност и животински ексременти.

(7) Клането на животни и обработката на животински продукти на обществени места /по тротоарите, улиците, площадите, междублоковите пространства и др. /

(8) Оставянето на животните без надзор, както и свободното им придвижване / без придружител /.

Чл.15. Животинските трупове, продукти и отпадъци от животински произход се събират, транспортират, съхраняват, обработват, преработват или обезвреждат в съответствие с нормативните изисквания, по начин, който гарантира пълна безопасност за здравето на хората и животните и опазване на околната среда.

Чл. 16.(1).На територията на общината при стриктно спазване на всички санитарно-хигиенни изисквания за обекти на физически лица, отглеждащи за лични нужди селскостопански животни,  могат да се отглеждат /затворено/ домашни животни в собствен имот в количество, съгласно чл.1, ал.2, т.1 от Наредба №44 от 20.04.2006г. за ветеринарно медицинските изисквания към животновъдните обекти, както следва:

а) до три едри преживни животни (ЕПЖ) и приплодите им до едногодишна възраст;

б) до десет дребни преживни (ДПЖ) с приплодите им до 6-месечна възраст;

в) до пет прасета за угояване;

г) до три броя еднокопитни и приплодите им до едногодишна възраст;

д) до десет зайкини с приплодите;

е) до 100 възрастни птици;

ж) до 150 бройлера или подрастващи птици от други видове.

(2) Отглеждането на селскостопански животни със стопанска цел е отглеждането на селскостопански животни в обем, надвишаващ обема по чл.1, ал.2, т.1 от Наредба №44 от 20.04.2006г. за ветеринарно медицинските изисквания към животновъдните обекти. В тези обекти могат да се отглеждат животни в количества, както следва:

а) до 9 броя ЕПЖ с приплодите им до едногодишна възраст;

б) до 50 броя ДПЖ с приплодите им до 6-месечна възраст;

в) до 10 броя еднокопитни с приплодите им до едногодишна възраст;

г) до 120 броя зайци;

д) до 350 броя кокошки носачки;

е) до 500 броя бройлери или подрастващи птици от други видове

 

                                                             РАЗДЕЛ ІV

ОБЕМ НА ЖИВОТНОВЪДНАТА ДЕЙНОСТ

Чл.17.(1) Отглеждане на селскостопански животни за лични нужди в поземлени имоти с жилищно предназначение, намиращи се в строителните граници на населените места на територията на община Димитровград, е допустимо:

-  В зона II:

а) свине майки до 1 брой и приплодите им до 2 месеца -  при наличие на канал;

б) свине за угояване до 1 брой при наличие на канал;

в) зайци до 10 броя;

г) възрастни птици, при отглеждане на открито до 10бр

д) до 20 бройлера или подрастващи птици от други видове.

-  В зона III

а) до 1 брой едър рогат добитък и приплодите до 12 месечна възраст;

б) до 1 брой коне или магарета и приплодите до 12 месечна възраст;

в) свине майки до 1 брой и приплодите им до 2 месеца - при наличие на канал;

г) свине за угояване до 2 броя при наличие на канал;

д) зайци до 15 броя;

е) възрастни птици, при отглеждане на открито до 15бр

ж) до 20 бройлера или подрастващи птици от други видове.

з) буби, червеи без ограничение.

- в зона IV

а) до три едри преживни животни (ЕПЖ) и приплодите им до 12 месечна  възраст;

б) до десет дребни преживни (ДПЖ) с приплодите им до 6-месечна възраст;

в) свине майки до 2 брой и приплодите;

г) до пет прасета за угояване;

д) до три броя еднокопитни и приплодите им до едногодишна възраст;

е) до десет зайкини с приплодите;

ж) до 100 възрастни птици;

з) до 150 бройлера или подрастващи птици от други видове.

и) буби, червеи без ограничение.

 (2).Забранява се отглеждането на селскостопански животни, пчелни семейства, птици, зайци, влечуги и др.в жилищните сгради, сервизни помещения, тавани, балкони,  мазета и гаражи в режим на етажна собственост, с изключение на спортни гълъби, както и на буби на открито.

  (3).На територии, извън населените места, се разрешава отглеждане на селскостопански животни в количество, съгласно ветеринарните и санитарно-хигиенните изисквания, както и при съобразяване с разпоредбите на Наредба №44 от 20.04.2006г. за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, издадена от МЗХ.

         (4) За притежание и отглеждане на животни по ал.1 в по-големи количества от горепосочените, се подава уведомление до кмета на Община Димитровград за издаване на разрешение.

Чл.18. Кметът на общината, кметовете на населените места и кметските наместници са длъжни да:                                                                  

(1) Определят местата за торища и трупни ями.                                       

(2) Определят местата за пашуване на животни.                                     

(3) Определят съвместно с РПУ улиците за движение на животни и събирателните пунктове в покрайнините на населените места.

Чл.19. Собствениците  декларират в кметствата вида, пола и броя на притежаваните от тях животни, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност.

 

                                                        Р А З Д Е Л  V

КОНТРОЛ и АДМИНИСТРАТИВНОНАКАЗАТЕЛНИ  РАЗПОРЕДБИ

 

       Чл.20. (1). Кметът на Община Димитровград организира контрола по спазване на наредбата.

  1. Установяването на нарушенията по настоящата наредба, налагането на глоба или имуществена санкция, издаването, обжалването и изпълнението на наказателните постановления се извършва по реда, определен със Закона за административните нарушения и наказания.
  2. Предписанията и актовете за установяване на административни нарушения се съставят от длъжностни лица, определени със заповед на Кмета на Община Димитровград да упражняват контрол по спазване на изискванията на настоящата наредба.
  3. Наказателните постановления се издават от Кмета на Община Димитровград или от упълномощен от него заместник-кмет.

Чл.21. За нарушения по настоящата Наредба на виновните лица се налагат следните административни наказания:

  1. за нарушения по чл.3, чл.8, чл.9,  чл.13 и чл.14 -  глоба в размер от 50 до 1000 лв.; на едноличните търговци и на юридически лица – имуществена санкция в размер от 100 до 2000 лв.
  2. за нарушения по чл.15 и чл.17 - глоба в размер от 100 до 1000 лв.; на едноличните търговци и на юридически лица – имуществена санкция в размер от 200 до 3000 лв.

Чл.22. (1). Наказва се глоба в размер от 200 до 2000 лв. всеки, който:

  1. отглежда селскостопански животни в незаконни постройки и сгради;
  2. отглежда селскостопански животни в търпими строежи по смисъла на Закона за устройство на територията, които не са подходящи по местонахождение, разположение, вид и материали, създават опасност за живота и здравето на хората или нарушават чистотата и санитарно- хигиенните изисквания за използването им.

(2). За нарушения по ал.1 на юридическите лица и едноличните търговци се налага имуществена санкция в размер от 500 до 5000 лева.

Чл.23. Който не осигури или откаже достъп до имотите си на компетентните служители от Общинска администрация и с това възпрепятства упражняването на контролните им правомощия по тази Наредба, се наказва с глоба от 50 до 200 лева, на едноличните търговци и юридическите лица се налага имуществена санкция от 200 до 1000 лева.

Чл.24. За други нарушения по тази Наредба, в т.ч и за неизпълнение на дадени предписания,  на виновните лица се налага глоба в размер от 50 до 2000 лева, а на едноличните търговци и юридическите лица – имуществена санкция от 100 до 10 000 лева.

Чл.25. При повторно извършване на нарушението се налага глоба, съответно имуществена санкция в двоен размер спрямо максималния размер, предвиден за съответното нарушение, но не повече от 5000 лева за физически лица, и 50 000 лева за юридически лица и еднолични търговци.

Чл.26. Лицата, които виновно допуснат извършване на някое от нарушенията по тази наредба, се наказват с наказанието, предвидено за съответното административно нарушение.

 

ДОПЪЛНИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

§1. По смисъла на наредбата:

1. “Селскостопански животни“ са говеда, биволи, овце, кози, еднокопитни, свине, птици, зайци, пчелни семейства и копринена пеперуда, отглеждани и развъждани със стопанска цел, както и каракачанско куче и българско овчарско куче, отглеждани със селскостопанско предназначение.

 2. “Животновъден обект” е всяко място, където временно или постоянно се отглеждат или настаняват животни, с изключение на ветеринарни клиники или амбулатории.

  1.  

4.„Оборски тор“ е органичен тор, формиран от твърдия и течния торов отпадък, отделян от добитъка, който може да бъде смесен със сламената постелка на добитъка, включително и в преработен вид.

5.„Обществени места“ са всички обществени озеленени площи на жилищните територии, в това число всички паркове, градини, улично озеленяване, извънселищно озеленяване и паркове, гробищни паркове, спортни обекти, тротоари, улици, площади, паркинги, междублокови пространства, детски площадки, дворове на обществени сгради, заведения за болнична помощ, училища, детски градини и детски ясли, заведения за социални грижи и други подобни.

                                                      

Р А З Д Е Л  VІ

ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ

 

§ 1. Наредбата се издава на основание чл.22 от ЗМСМА и чл.133 от Закона за ветеринарномедицинската дейност и отменя Наредба №1 за реда и условията за гледане на животни и птици  на Общински съвет Димитровград, приета с Решение 127/ 29.04.2004 г.

§ 2. Наредбата влиза в сила с влизане в сила на решението, с което е приета.

§ 3. Привеждането на личните стопанства в съответствие с изискванията на тази Наредба да се извърши в едногодишен срок от влизането й в сила.

 

 

Настоящата Наредба е приета с Решение №…… на Общински съвет - Димитровград на заседание, проведено на ………….. година

 

 

 

 

 

 

МОТИВИ

към проекта за приемане на

 Наредба №1 ЗА РЕДА И  УСЛОВИЯТА ЗА ОТГЛЕЖДАНЕ НА СЕЛСКОСТОПАНСКИ ЖИВОТНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД

(съгласно изискванията на чл.28 от Закона за нормативните документи)

  1. Причини, които налагат приемането на предложения Проект:

В Община Димитровград с решение №127/29.04.2004г. на Общински съвет Димитровград е приета Наредба №1 за условията и реда за гледане на животни и птици. Тя урежда местните изисквания, ограничения и забрани за отглеждане на животни и птици в населените места на общината и в Димитровград. В изпълнение на разпоредбата на чл. 133, ал. 1 от Закона за ветеринарномедицинската дейност (Обн., ДВ, бр. 87 от 01.11.2005 г., посл. изм., бр. 24 от 22.03.2019 г.) общинските съвети трябва да определят с наредба обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни по смисъла на Закона за животновъдството на територията на съответната община. Наредба  №7 за хигиенните изисквания за здравна защита на селищната среда е отменена. С оглед последните изменения и на Закона за ветеринарномедицинската дейност, Закона за пчеларството (бр.42 от 22.05.2018г.) и Наредба №44/20.04.2006г. за ветеринарно медицинските изисквания към животинските обекти (посл. изм. и доп. ДВ. бр.42 от 22 май 2018г.) се налага приемане на нова наредба. Контролът по спазване на Закона за пчеларството е от изключителната компетентност на други държавни органи и не може да се вменява на общинските служби за контрол (чл.48 от Закона за пчеларството). Действащата наредба урежда само частично правата и задълженията на физическите и юридическите лица, отглеждащи селскостопански животни и птици в населените места. Съгласно чл.11 ал.1от Закона за нормативните актове, отменяване на закон и неговото заменяване с нов, който се отнася до същата материя, се допуска само ако промените са многобройни и важни, каквито са в настоящия случай..

 

  1. Цели, които се поставят:

Проектът на наредбата цели привеждането ѝ в съответствие с нормативната уредба, регламентиране на допустимия брой за всеки вид селскостопански животни и птици, отглеждани в строителните граници на населените места на територията на Община Димитровград, регламентиране на основни права и задължения на собствениците при отглеждането на селскостопанските животни и спазване на правилата и нормативите за устройство на територията и на санитарно-хигиенните изисквания.

Целта е да се създадат условия и предпоставки за устойчиво развитие на животновъдството, хармонично развитие на животновъдството с цел опазване на околната среда и здравето на хората и животните, както и ефективно управление и контрол от страна на местната администрация и териториалните държавни органи за спазване изискванията на нормативните и поднормативните актове, уреждащи отношенията в сферата на животновъдството. Постигане публичност и прозрачност на информацията.

            През последните месеци зачестиха сигналите от граждани и кметове и кметски наместници на населени места, отнасящи се до отглеждането на селскостопански животни, както и замърсяването на улиците и прилежащи площи с оборски тор. Липсата на ясна и подробна правна уредба за извършването на тази дейност в много случаи води до конфликти между частния и обществения интерес.

            С цел запазвана на баланса между обществения и частния интерес е необходимо регламентирането на правила и изисквания, касаещи отглеждането на селскостопански животни за стопански цели и за лични нужди. Прецизирането на изискванията към лицата, които отглеждат селскостопански животни за лични и за стопански нужди цели да гарантира опазването на чистотата и хигиената на местата, където се отглеждат такива животни, и не на последно място – спокойствието на жителите на населените места.

 

  1. Финансовите и други средства, необходими за прилагане на новата уредба:

Предложеният проект не изисква допълнителни средства за настоящата и следващите бюджетни години.

 

  1. Очаквани резултати:

С приемането на Наредба №1 за реда и условията за отглеждане на селскостопански животни на територията на община Димитровград се постига обективност, прозрачност и справедливост при определяне обема на животновъдната дейност и местата за отглеждане на селскостопански животни на територията на общината. Точното и ясно регламентиране на правилата при отглеждане на животни ще спомогне за подобряване на контрола върху отглеждането на селскостопански животни,  както и за предотвратяване на нерегламентирано изхвърляне на животински отпадъци и подобряване хигиенните условия в населените места на територията на общината.

 

5. Съответствие с правото на Европейския съюз:

Предлаганият проект на Наредба №1 за реда и условията за отглеждане на селскостопански животни на територията на община Димитровград е в пълно съответствие с европейското законодателство, спазвайки в пълнота разпоредбите и целите на националното и местно законодателство.

 

Срокът за предложения по проекта е 30 дни от датата на публикуването му и могат да се изпращат на следната ел.поща: [email protected]