Жена завърнала се от Нидерландия е първият регистриран случай с COVID-19 на територията на община Димитровград

Жена завърнала се от Нидерландия е първият регистриран случай с COVID-19 на територията на община Димитровград

На пресконференция днес кметът на община Димитровград Иво Димов и Общинския кризисен щаб коментираха първия случай със заразен с COVID-19 на територията на община Димитровград. Случаят бе обявен на редовния брифинг на Националния кризисен щаб тази сутрин.

 

 „Вече разбрахте, че имаме първия случай на инфектиран с COVID-19 в община Димитровград. Това е жена на 39 години, която се завърна от Нидерландия на 10 април. Тя веднага се самоизолира и е поставена под карантина. Съпругът й също на 39 години още от самолета е отишъл в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” - София със симптоми, където бързият му тест се е оказал положителен. Още тогава е хоспитализиран. Съпругата му не е проявила тогава още никакви симптоми и със същото такси се е прибрала у дома в село Черногорово, където се самоизолира в отделно помещение, пристройка към къщата. В къщата живеят майката на съпруга и детето, което на 17 години. Благодарение на бързата намеса на личния лекар д-р Албанова и кмета на село Черногорово бабата и детето бяха предупредени и не са осъществявали контакт. Въпреки това са поставени под 14 дневна карантина. Извършихме дезинфекция на пристройката където беше жената.”, съобщи Иво Димов.

 

Д-р Янева каза, че от самото начало личната лекарка на жената е поддържала връзка с нея и при промяна на състоянието й е уведомила РЗИ.  Транспортирана е в инфекциозно отделение в гр.Хасково и състоянието й към момента е стабилно. Всички контактни лица са издирени и са поставени под карантина.

 

В пресконференцията участваха и членовете на Общинския кризисен щаб Тенчо Георгиев - началник РУ на МВР, гл.инспектор Иван Пачов – началник РС на ПБЗН-Димитровград, д-р Силвия Янева – гл.инспектор РЗИ-Хасково и  д-р Валентин Палашев – зам.управител на МБАЛ „Св.Екатерина”.

 
Продължава ежедневната дезинфекция на публичните пространства - спирки, площадки, пасарелките, тротоари, улици, болницата. Дезинфекцията се извършва по няколко пъти на ден. Фирмите концесионери на Автогарата и ЖП гарата също дезинфекцират системно по няколко пъти на ден тези обществени пространства, както и автобусите.

 

Във всички населени места на общината са раздадени дезинфекциращи препарати на кметовете, които организират дейността по дезинфекция. Обработват се местата където се ползват от повече хора - кметства, здравни служби, спирки, магазините. Инструктират хората да не се събират, да спазват лична хигиена и да ходят с маски. Раздадени са близо 5000 маски по селата и продължаваме да го правим.

 

Чрез кметовете и кметските наместници възрастните хора от населените места поръчват доставка на храна и лекарства до дома.

 

Доставени са  420бр. дезинфектант “Тризон” 5л. и „ Натриев хипохлорид” от 5л. на домоуправителите на многофамилни жилищни сгради за обработка на общите части - входове, перила, дръжки, ключове на лампи и др. Навсякъде където се извърши доставка на дезинфектант, на входа екипа на общината залепя съобщение, с което уведомява живеещите, за извършената доставка и предстоящо третиране на общите части. С помощта на домоуправителите се обработват входовете на жилищните блокове. Изключително активни са от големите жилищни квартали – Каменец, Простор, Центъра и Славянски. Продължаваме да получаваме заявки и да ги изпълняваме.

 
 
 
Последна промяна: 10:49:29, 13 юли 2020

Още новини

Димитровград се присъединява към Световния ден на ходенето

108

Димитровград се присъединява към Световния ден на ходенето, който ще се проведе на 4 октомври 2020г. от 10.30ч. до 12.30ч. в парк "Марица". Проявата се организира от Българска федерация Спорт за всички с финансовата подкрепа на Министерство на младежта и спорта. Желаещите да се включат ще преминават предварително установен маршрут,…

Приемат се документи на двойки желаещи да кандидатстват за финансиране на Ин витро процедури

81

Община Димитровград приема документи на кандидатите за финансова помощ от Общинския фонд „Ин витро” в срок до 16.10.2020 г. Съгласно Правилника за финансово подпомагане на процедури и дейности по асистирана  репродукция средства от фонда се отпускат на съпрузи и лица, живеещи на съпружески начала от Община Димитровград  с репродуктивни проблеми.…

Класирани в конкурса "За приветлива градска среда`2020"

86

Класиране на участниците в  Конкурса за „Озеленяване и благоустрояване на междублокови пространства и градинки” под мотото „За приветлива градска среда” – 2020г.   Община Димитровград обяви в началото на летните месеци конкурс за набиране  на проекти от граждани за „Озеленяване и благоустрояване на междублокови пространства и градинки” под мотото „За…

Към всички новини