Жена завърнала се от Нидерландия е първият регистриран случай с COVID-19 на територията на община Димитровград

Жена завърнала се от Нидерландия е първият регистриран случай с COVID-19 на територията на община Димитровград

На пресконференция днес кметът на община Димитровград Иво Димов и Общинския кризисен щаб коментираха първия случай със заразен с COVID-19 на територията на община Димитровград. Случаят бе обявен на редовния брифинг на Националния кризисен щаб тази сутрин.

 

 „Вече разбрахте, че имаме първия случай на инфектиран с COVID-19 в община Димитровград. Това е жена на 39 години, която се завърна от Нидерландия на 10 април. Тя веднага се самоизолира и е поставена под карантина. Съпругът й също на 39 години още от самолета е отишъл в УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов” - София със симптоми, където бързият му тест се е оказал положителен. Още тогава е хоспитализиран. Съпругата му не е проявила тогава още никакви симптоми и със същото такси се е прибрала у дома в село Черногорово, където се самоизолира в отделно помещение, пристройка към къщата. В къщата живеят майката на съпруга и детето, което на 17 години. Благодарение на бързата намеса на личния лекар д-р Албанова и кмета на село Черногорово бабата и детето бяха предупредени и не са осъществявали контакт. Въпреки това са поставени под 14 дневна карантина. Извършихме дезинфекция на пристройката където беше жената.”, съобщи Иво Димов.

 

Д-р Янева каза, че от самото начало личната лекарка на жената е поддържала връзка с нея и при промяна на състоянието й е уведомила РЗИ.  Транспортирана е в инфекциозно отделение в гр.Хасково и състоянието й към момента е стабилно. Всички контактни лица са издирени и са поставени под карантина.

 

В пресконференцията участваха и членовете на Общинския кризисен щаб Тенчо Георгиев - началник РУ на МВР, гл.инспектор Иван Пачов – началник РС на ПБЗН-Димитровград, д-р Силвия Янева – гл.инспектор РЗИ-Хасково и  д-р Валентин Палашев – зам.управител на МБАЛ „Св.Екатерина”.

 
Продължава ежедневната дезинфекция на публичните пространства - спирки, площадки, пасарелките, тротоари, улици, болницата. Дезинфекцията се извършва по няколко пъти на ден. Фирмите концесионери на Автогарата и ЖП гарата също дезинфекцират системно по няколко пъти на ден тези обществени пространства, както и автобусите.

 

Във всички населени места на общината са раздадени дезинфекциращи препарати на кметовете, които организират дейността по дезинфекция. Обработват се местата където се ползват от повече хора - кметства, здравни служби, спирки, магазините. Инструктират хората да не се събират, да спазват лична хигиена и да ходят с маски. Раздадени са близо 5000 маски по селата и продължаваме да го правим.

 

Чрез кметовете и кметските наместници възрастните хора от населените места поръчват доставка на храна и лекарства до дома.

 

Доставени са  420бр. дезинфектант “Тризон” 5л. и „ Натриев хипохлорид” от 5л. на домоуправителите на многофамилни жилищни сгради за обработка на общите части - входове, перила, дръжки, ключове на лампи и др. Навсякъде където се извърши доставка на дезинфектант, на входа екипа на общината залепя съобщение, с което уведомява живеещите, за извършената доставка и предстоящо третиране на общите части. С помощта на домоуправителите се обработват входовете на жилищните блокове. Изключително активни са от големите жилищни квартали – Каменец, Простор, Центъра и Славянски. Продължаваме да получаваме заявки и да ги изпълняваме.

 
 
 
Последна промяна: 10:49:29, 13 юли 2020

Още новини

Кмета Иво Димов с питания към РИОСВ и ТЕЦ "Марица-3" за замърсяването на въздуха над Димитровград от края на миналата седмица

51

Кметът на община Димитровград Иво Димов изпрати днес писма с въпроси до РИОСВ - гр.Хасково и ТЕЦ "Марица-3" АД Димитровград във връзка с отчетените неколкократно превишения на алармените прагове за концентрация на серен диоксид във въздуха над Димитровград, свързани с възобновяване работата на ТЕЦ „Марица-3”. В писмата се казва, че са…

Д-р Алдин Карагьозов е спечелелият конкурса за управител на болницата

170

Д-р Алдин Карагьозов е спечелелият за управител на димитровградската болница след проведена процедура за конкурс за възлагане управлението на „Многопрофилна болница за активно лечение „Света Екатерина” - Димитровград”  ЕООД, гр. Димитровград. Днес д-р Карагьозов защити своята програма за развитие на здравното заведение пред комисията по избора, излъчена от Общинския съвет,…

Кмета с настояване пред министър Комитова да бъде завършен пътя за Стара Загора

168

Кметът на община Димитровград Иво Димов настоява пред Министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова да бъдат завършени строителните дейности по ремонта на пътя за Стара Загора, който обхваща и мостта над река Марица. Настояването на Димов е да бъде положен и последния износоустойчив пласт асфалт, за да не се…

В четвъртък ще е ограничено движението по улицата под моста

70

В четвъртък /29.07.2021г./ от 08:00 до 17:00 часа няма да може да се ползва улицата под моста до Водната кула. Участъкът, който ще бъде затворен е от кръстовището с ул."Ем.Станев" до кръстовището с ул."Първи май". Ограничаването на движението по нея се налага заради подвързване на ВиК дейности във връзка с…

Към всички новини