Започва прием на заявления за включване в операция „3.1 – Топъл обяд в условия на пандемия от COVID-19“

Започва прием на заявления за включване в операция „3.1 – Топъл обяд в условия на пандемия от COVID-19“

Започва прием на заявления за включване в операция „3.1 – Топъл обяд в условия на пандемия от COVID-19“

 

Във връзка с включването на Община Димитровград в операцията „3.1 – Топъл обяд в условия на пандемия от COVID-19“ започва прием на заявления за включване в услугата. Необходимо да бъдат идентифицирани 530 потребители, които принадлежат към целевите групи, в обхвата на мярката. Това са:

 

  • Лица без доходи или с ниски доходи под линията на бедност - хора в затруднение поради влошената икономическа обстановка в страната, хора, които поради възрастта си или налични увреждания са в по-висок риск от заразяване и неблагоприятно протичане на инфекцията.

 

  • Лица, поставени под карантина - без доходи или с ниски доходи под линията на бедност и нямат близки, които да им окажат подкрепа.

 

  • Лица, обект на социално подпомагане, за които е установена нужда от допълнителна подкрепа и в условията на извънредна епидемична обстановка, са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности.

 

В условията на извънредна ситуация, за да се гарантира, че помощта ще достигне до най-засегнатите от кризата, общината ще идентифицират най-нуждаещите се лица, като за целта ще използват всякакви източници на информация – заявления, сигнали на граждани, отворена телефонна линия, информация от Регионалната здравна инспекция за лица, поставени под задължителна карантина, информация от доставчици на социални услуги и институции и др.

Принадлежността на идентифицираните от общините лица към допустимата целева група ще се потвърждава от съответната ДСП в рамките на служебните ѝ задължения. 

Лица, жители на Община Димитровград, могат да подадат заявления за идентифициране към целевите групи и включване в операцията „3.1 – Топъл обяд в условия на пандемия от COVID-19“ от 18.12.2020г. във всички клубове на хората от третата възраст на територията на град Димитровград и при кметовете и кметските наместници по населените места в Общината.

За да  осигури  продължаване и през 2021 година на  дейностите по осигуряване на подкрепа на най-нуждаещите се лица от рискови групи, за справяне  с последиците от възникналата епидемична обстановка от COVID-19, бе одобрена процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ „3.1 - ТОПЪЛ ОБЯД В УСЛОВИЯ НА ПАНДЕМИЯТА ОТ COVID-19“, финансирана по Оперативна програма храни и/или основно материално подпомагане (ОПХ), съфинансирана от фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица в България за периода 2014-2020г.

До 31 декември 2020г. подкрепа чрез топъл обяд получават 170 лица от уязвими групи от община Димитровград по проект „Целево подпомагане с топъл обяд в Община Димитровград”, финансиран от държавния бюджет по Целева програма „Топъл обяд у дома в условията на извънредна ситуация – 2020”.

 

 

Файлове:

Последна промяна: 12:38:54, 18 декември 2020

Още новини

Уникална изложба за казармата откриха в Историческия музей

23

В навечерието на Националния празник Исторически музей Димитровград откри уникалната изложба „Когато момчето става мъж... Казармата през „онези” 45 години”. Неин автор е роденият в Димитровград етнолог в Регионален исторически музей – Велико Търново д-р Илия Вълев. Изложбата е реализирана с подкрепата на Министерството на отбраната на Република България и…

С тържествено издигане на знамето и Химна ще започне Националния празник в Димитровград

67

С тържествено издигане на знамето на Република България и Химна ще започне официалната церемония по честване на Националния празник в 10.00ч. на пл.България. Церемонията на площада ще бъде по военен ритуал с участието на военна рота и духов оркестър. С шествие по централния булевард военни, официални лица и граждани ще се…

Общината разширява своята патриотична кампания "Обичам България" сред най-малките

32

Нова патриотична инициатива  от кампанията "Обичам България" обърната към най-малките жители, стартира община Димитровград тази година. Всяко дете в детските градини ще получи по повод Националния празник на Република България хартиено флагче с българския трикольор. Така общината разширява своята патриотична кампания, която реализира вече за единадесета поредна година. В навечерието…

Към всички новини