Започва подмяната на отоплителните уреди по проекта за атмосферния въздух

Започва подмяната на отоплителните уреди по проекта…

От 7 февруари 2022г. започва реалното изпълнение и подмяната на старите отоплителните уреди с климатици по проекта „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво с алтернативни форми на отопление“, това стана ясно на проведена днес среща между кмета на общината Иво Димов, ръководителя на проекта Марияна Христова и управителя на фирмата-изпълнител Атанас Лозанов.

От утре представител на фирмата, която координира процеса ще се свързва по телефона с първите 100 човека, по поредността на сключване на договорите. Гражданите, които желаят монтажа да се случи още сега, в отоплителния сезон, ще трябва да заявят съгласието си с подписване на декларация. След заявеното желание от тяхна страна, от фирмата-изпълнител ще уговорят с тях удобен ден и час за осъществяването на монтажа. До седмица след монтирането на новите климатици хората ще трябва да предадат старите си печки на твърдо гориво на друга фирма, която е оторизирана да извършва тази дейност.

2815 климатика трябва да бъдат монтирани до 31.12.2023г., когато изтича и срока за изпълнение на проекта.

Уточняваме, че вчера изтече срока и по другата процедура за подаване на оферти за избор на доставчици на отоплителни устройства за битово отопление на газ, пелети и радиатори.

Проектът е най-големият реализиран в момента от община Димитровград и се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.” Финансирането е на стойност 7 555 396,72 лева от които 6 422 087,21 лева от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 1 133 309,51 лева национално съфинансиране от държавния бюджет на Република България. Седем общини в страната са одобрени да реализират проектите за подобряване качеството на атмосферния въздух като Димитровград е една от тях.

Димитровград е втората община в страната, която преминава към етапа с реално изпълнение на дейностите по монтажа на новите климатици. До момента само София е стартирала тази процедура.

Общата цел на проекта е да се подобри качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез намаляване на емисиите на ФПЧ10 от битовото отопление като един от основните източници на замърсяване на въздуха. Специфичната цел на проекта е да се подменят отоплителните уреди на твърдо гориво на домакинства с алтернативни видове отоплителни устройства.

 
Последна промяна: 16:59:50, 14 Февруари 2023

Още новини

Община Димитровград се присъединява към Европейския ден на спорта в училище

80

На 29 септември 2023г. община Димитровград ще се присъедини към инициативата Европейски ден на спорта. По този повод в почти всички димитровградски училища децата ще се включат в различни спортни дейности. Във връзка с отбелязване на Европейски ден на спорта в ПМГ "Иван Вазов" от 14.30ч. ще се проведат няколко…

Градска библиотека домакин на Национален тридневен форум

60

От 27 до 29 септември 2023г., Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград ще е домакин на ХХIХ традиционен есенен семинар „АБ – днес и утре“. Участие във форума са заявили над 85 библиотечни специалисти от цялата страна. В тридневния семинар те ще дискутират важни теми, свързани с професионалната дейност и…

40 години от обявяването си за град отпразнува Меричлери

277

Кметът на община Димитровград Иво Димов и председателя на Общински съвет Гергана Кръстева бяха гости на Празничните тържества в Меричлери, с които града чества 40 години от обявяването си за град и 115 години Независима България.   Димов поздрави жителите и гостите на град Меричлери и кмета Йордан Милев по…

Димитровград чества тържествено 115 години от Независимостта на България

174

Десетки граждани и официални гости, сред които заместник-кмета Яшо Минков, секретаря Венета Колева и общински съветници, се стекоха при паметника на Капитан Петко Войвода в Димитровград, за да отбележат 115 години от провъзгласяване Независимостта на България. Програмата започна с изпълнения на Забавно-духов оркестър и продължи с художествено-документална програма с участието…

Към всички новини