Връчиха наградата наградата за поезия на Петър Чухов

Връчиха наградата наградата за поезия на Петър…

На официална церемония бе връчена литературната награда за поезия "Пеньо Пенев" за 2024. Носителят на Националната награда "Пеньо Пенев" Петър Чухов получи своя приз за принос в развитието на българската поезия.

„За мен е изключително удоволствие да връча тазгодишната награда един нестандартен, но много актуален поет, какъвто е Петър Чухов. Неслучайно наградата отива в ръцете на човек, който има множество награди и признания от различни места в България.“, каза при връчването на отличието кметът на Община Димитровград Иво Димов и подчерта, че поета вече е част от историята на Димитровград. Той благодари специално на комисията по избора, председателствана от проф. Амелия Личева и Общинският съвет, който утвърди предложението и пожела нови творчески успехи на лауреата.

Петър Чухов благодари за наградата и както сам се изрази, след официалния език на благодарности, сподели, че Пеньо Пенев е един от малкото автори, чийто стихове помни от ученическите си години.

„Смятам се свързан с Пеньо Пенев, защото и аз като него се възприемам като поет на липсата. В поезията ни има нещо общо и това е несбъднатостта. Тази липса е като една обреченост, която не може да се запълни от никакви състояния, взаимоотношения и случки“, с тези думи поетът Петър Чухов прие на официална церемония присъдената му награда.

Слово за лауреата произнесе писателят и редактор акад.Владимир Зарев, които определи Петър Чухов като поет, който има таланта да улавя, оживява и проявява миговете и да ги превръща в памет и красива вечност, чрез своята хайку поезия, за да пробуди битието и го превърне от съществуване в разказ, а после и във смисъл. „Поезията във всичките й измерения за Петър Чухов е начин на съществуване. Във всяка своя нова книга той е различен, неочакван, изненадващ със откритията си и все пак принадлежи на себе си с уникалните си прозрения, метафори и поанти.“, каза в атестацията си за лауреата акад.Зарев.

Думи за лауреата сподели и поетът, писател, преводач и носител на Международната литературна награда „Пеньо Пенев“ за 2022г. Хайри Хамдан. Той прочете и любими стихове на Пеньо Пенев от цикъла „Бетон и нежност“

Публиката се наслади на поетично-музикалния пърформънс „Където и да сме“  по стихове на тазгодишния лауреат Петър Чухов - китара и поетът Иван Христов - кавал са създатели на етнорок групата „Гологан“  от 2004 г.

Официалната церемония започна с музикални изпълнения Забавно-духов оркестър, а Акустично Джаз трио допълни атмосферата в края на вечерта.

 

Библиография:

Петър Чухов e роден на 23 юни 1961 г. в София. Бакалавър по библиотечни науки на Държавния библиотекарски институт и магистър по социология на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Работил е в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“, а понастоящем работи в Столична библиотека.

Дебютира през 1980г. във в. „Българска армия”. Сътрудничи на сп. „Пламък”, „Летописи”, „Съвременник”, „Страница”, „Море” и на в. „Литературен форум” и „Литературен вестник”. Първата му книга е лирическа – „Градината на слабата реалност” (1995).

Съставител, редактор и автор на предговора на първата антология на българското хайку, издадена в чужбина – двуезичният сборник (на унгарски и български) „Más-más csönd / Различна тишина“ (Napkut Kiado, Budapest, 2012).

Съавтор на пиесата „Честита Нова година“, номинирана за Национална годишна награда за драматургия, Шумен 2015.

Включен в много антологии в България и в чужбина. Творбите му са преведени на над 20 езика и публикувани в над 25 държави.

Превежда от английски и няколко години води страницата „Муха в аптечката“ във в-к „Литературен вестник“ за хайку и свързаните с него кратки форми.

Участник в литературни пърформънси (като „Литература в действие“, проект на Британския съвет в България, съвместно с британски автори, 2002), на фестивали и четения в Словакия, Северна Македония, Япония, Хърватия, САЩ, Литва, Швейцария, Германия, Румъния, Албания, Словения, Швеция, Унгария и Русия. Автор и водещ на проекта „Поетически трубадурски двубои“ на клуб „Бялата ръкавица“ към Арт център Алтера, които след това продължава като модератор сам.

Преподавал е писане на поезия в МОНТФИЗ, в Творческа академия „Валери Петров“, в Академия „Юнити“, а в последните години – в СУ „Св. Кл. Охридски” и в Творческа академия „Заешка дупка”.

Член на Управителния съвет на Българския ПЕН център, Сдружение на български писатели, Български хайку клуб, Хайку клуб „София“, World Haiku Association и Musicautor.

Автор на 19 книги, от които 13 стихосбирки и 3 книги за деца: „Градината на слабата реалност” (1995) – награда „Иван Николов” за дебют на конкурса „Южна пролет”; „Руни” (1998); „Мулето на Педро” (1999) – книга на годината на сп. „Егоист”; „Провинции” (2000) ; „Малки дни” (2002) – Национална награда за поезия „Иван Николов”; „Снежни човеци” (2003) – Специална награда на конкурса за нов български роман „Развитие”; „По-скоро никога” (2004) – по книгата е реализиран спектакъл от Театър-лаборатория @лма @лтер, играе се до 2010 г.; „Безопасни игли” / Safety pins“ (2008; 2010) – двуезична книга с хайку и сенрю на български и английски, която излезе и в Ирландия – „Bioráin Dhúnta“ (Dublin, 2012) на гейлик и български.

Автор и водещ на проекта „Поетически трубадурски двубои”, пише музика и текстове, свирил е в много рок – групи.

Носител на множество награди сред, които „Южна пролет” за дебют (1996); втора награда в конкурса на „Литературен вестник” за криминален разказ „Агата” (2000); книга на годината на сп. „Егоист” (2000) за „Мулето на Педро”; националната награда за поезия „Иван Николов“ за стихосбирката „Малки дни“ (2002); специална награда от конкурса на Корпорация „Развитие” за ръкопис за роман на съвременна тема (2003) за „Снежни човеци”; награда в конкурса за кратка проза на E-runsmagazine & LiterNet (2004); голямата награда за SMS поезия на НДК и MTel (2004); Славейкова награда за лирично стихотворение (2005, 2016); първа награда в конкурса „Златен ланец” (2007); голямата награда на музея „Башо“ в Япония” (2007); награда от Международния хайку конкурс в Москва (2012); голямата награда на конкурса за любовна поезия „Магията любов” (2013); втора награда на поетическия конкурс „В полите на Витоша” (2014); национална награда за лирика „Иван Пейчев” (2017); номинация за литературната награда „Балканика” за 2018г.; съпътстваща награда от Националния поетичен конкурс „Христо Фотев” (2022).

Последна промяна: 14:27:46, 9 Май 2024

Още новини

Изложба на френския автор Аббас Бани Хасан в ХГ "Петко Чурчулиев"

154

Художествена Галерия „Петко Чурчулиев” Димитровград   представя   АББАС  БАНИ  ХАСАН   Франция    „З а щ и т а  н а  ж и в о т а“ графика и дървени пластики събитието е част   „ЕВРОПЕЙСКАТА НОЩ НА МУЗЕИТЕ“ 2024 г.  Аббас Бани Хасан е завършил скулптура в родния си…

ПОКАНА КАНДИДАТСТВАНЕ

2442

  ПОКАНА Община Димитровград кани всички жители на град Димитровград, които използват за отопление стационарни индивидуални и многофамилни битови горивни устройства на дърва и въглища,  да кандидатстват за смяната им с екологични алтернативни устройства, които използват като гориво електричество или пелети   Битовото отопление с дърва и въглища е основен…

Рок концерт "Всички заедно" по повод Деня на Европа

161

 В навечерието на Деня на Европа, на 8 май /сряда/ от 19.00ч. на площад "България" в Димитровград ще се проведе рок концерт „Всички заедно“. В концертът ще участват рок групите „ХAЛА“ от Димитровград, „STATE OF MIND” и „PRIMA VISTA“ от Хасково и „AURORA“ от Свиленград. Те ще  изпълнят любими на няколко…

ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПРИЕМ НА ДОКУМЕНТИ ОТ ДВОЙКИ ОТ ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД ЗА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА ИН ВИТРО

397

                                                                                                 ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД ОТКРИВА ПРОЦЕДУРА ЗА ПРИЕМ НА ДОКУМЕНТИ ОТ ДВОЙКИ ОТ ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД  ЗА ФИНАНСОВА ПОМОЩ ЗА иН ВИТРО   ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД    уведомява всички заинтересовани лица, че започва кандидатстването за финансово подпомагане за процедури  „Ин витро“  на лица, двойки живеещи във фактическо съжителство и семейства с репродуктивни проблеми на територията…

Към всички новини