Тържествено честваха Националния празник в Димитровград

Тържествено честваха Националния празник в Димитровград

Националният празник на Република България и 143 от Освобождението почетоха тържествено днес на пл.България множество димитровградчани. Празникът започна с вдигане на националния флаг под звуците на химна и военни почести. Ритуалът бе изпълнен съгласно военния протокол с участието на военна рота, официални лица и десетки граждани. Кметът на община Димитровград Иво Димов, председателя на общински съвет Гергана Кръстева, заместник-областният управител Митко Петров, народните представители Евгения Ангелова, Митко Полихронов, Виолета Желева, общински съветници, кметове на населени места, представители на партии и множество граждани участваха в тържественото честване в Димитровград.

В словото си кметът на община Димитровград Иво Димов подчерта: "Днес е моментът да си припомним защо трябва да се гордеем, че сме българи и почетем паметтта на славните си предци като Ботев, Левски, Каравелов, които изстрадаха тази Свобода.Нека предаваме на децата си завета да ценят и пазят тази Свобода. Да обичат Родината и да градят с отговорност, разум и сърце бъдещето на България".
Заместник-областният управител Митко Петров поздрави димитровградчани с думите: "Вярвам, че като наследници на тези велики българи сме обединени от една обща кауза - да работим за България".
В приветственото си слово председателя на Общински съвет Гергана Кръстева се обърна към гражданите с думите: "Днес празнуваме Свободата. Свободата, която ни даде възможност да мечтаем. Именно днес с още по-голяма гордост и още по-силно трябва да развеем българското знаме. Защото нашият трикольор е нашата гордост, чест и отговорност. Отговорност, да предадем устрема на българския народ на нашето бъдеще - нашите деца. Отговорност, да запазим техният призив да бъдем единни, защото единството е в основата на Свободата. Нека да го направим заедно, защото само така ще бъдем горди наследници на всеки един, отдал живота си на България."
Честването продължи с шествие по централния булевард от военни, официални лица и граждани, които се отправиха към Парка на свободата пред паметната плоча на Освободителите. Минута  мълчание, с падане на колене, венци и цветя, множеството отдаде своята признателност към паметта на героите отдали живота си за Освобождението на Родината. Събитията се проведоха при спазване на всички противоепидемични мерки. 
В Димитровград бяха организирани редица прояви в навечерието на Националния празник, които стартираха ден по-рано. Изложба посветена на казармата бе открита в Исторически музей вчера, а 1200 деца в детските градини получиха тази година българския трибагреник като част от патриотичната кампания на община Димитровград "Обичам България". 
 
 
Последна промяна: 10:49:38, 8 Март 2021

Още новини

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик”

541

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик”, който бе напълно обновен отвътре и отвън, включително и прилежащото към него парково пространство. Дейностите бяха извършени по проект „Реставрация и ремонт на Културен дом „Химик”, включително прилежащи площи, гр. Димитровград”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020г. Това отчетоха при…

Кметът Иво Димов поздрави социалните работници в община Димитровград

149

"Днешният празник е признание към вашата нелека работа. Възхищавам се на човещината и разбирането, с които подкрепяте всеки един човек попаднал в групата на уязвимите, на хората с болка, нуждаещите се, на хората, за които ежедневието е борба. Без вашата подадена ръка и професионализъм много човешки съдби биха били съсипани.…

Възстановяват функциалността на басейна в Меричлери по проект

217

Възстановяване функциалността на басейна в Меричлери започва община Димитровград по проект проект Проект №BGLD-1.007-0022 „Изграждане и развитие на спортно-развлекателен комплекс „Соленци“, град Меричлери, първи етап Възстановяване функционалността на минералния басейн” изпълняван по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското…

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

285

Петър Чухов е новият лауреат, предложен за удостояване с Националната литературна награда „Пеньо Пенев”  за 2024 година. Това съобщи на пресконференция днес председателят на комисията по избора проф.Амелия Личева след заседанието. Чухов е избран единодушно от всички членове на комисията, в чийто състав са Теодора Димова - писател и драматург, Мирела Иванова – писател и…

Към всички новини