С водосвет откриха единствения в Хасковска област Център за временно настаняване

С водосвет откриха единствения в Хасковска област…

Единственият в Хасковска област Център за временно настаняване на хора в нужда отриха днес в Димитровград. Спазвайки традицията нов дом да се освещава с водосвет за здраве архиерейски наместник отец Георги Тодев благослови и освети Центъра. Със 626 769,20 лева, от които 532 753,82 лева европейско финансиране и 94 015,38 лева национално съфинансиране по проекта е напълно ремонтирано и преустроено бившото общежитие на химически техникум "Проф. д-р Асен Златаров" в Център за временно настаняване. Центърът ще предоставя подслон за 20 човека в близка до семейната грижа среда, които са временно или трайно лишени от дом. Днес на заключителна пресконференция и церемония тип „Рязане на лента” бяха отчетени резултатите от извършените по проект „Преустройство на бивше общежитие на химически техникум "Професор д-р Асен Златаров" в Център за временно настаняване находящ се в УПИ I, кв. 129 по плана на гр. Димитровград Община Димитровград” дейности от кмета на община Димитровград Иво Димов и ръководителя на проекта Красимира Бонева. Дейностите са финансирани по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г., Приоритетна ос 1: „Устойчиво и интегрирано градско развитие “, Процедура: BG16RFOP001-1.032 „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020-Димитровград ”.

Извършен е цялостен основен  ремонт на сградата, включващи нови плочи и нова покривна конструкция. Изградени са нови елктрическа и ВиК инсталации и ефективна климатизация в помещенията. Изпълнени за мерки за енергийна ефективност, чрез поставяне на топлоизолация по външни стени, топлоизолация на таванна плоча, нова ПВЦ дограма. Стените са с цветно латексово покритие и фаянсова облицовка в санитарни и кухненски помещевия. Подовите настилки са от теракота, гранитогрес и линолеум. Монтирани са LED осветителни тела и удобно санитарно оборудване. Сграда е обзаведена и оборудвана с необходимата техника за да се създаде удобство и спокойствие на потребителите. Всяка от десетте стаи е обзаведена с удобни легла, гардероби, помощни мебели и меки и топли завивки за потребителите. Санитарни възли с баня и тоалетна са разположени до всяка от стаите. Обособена и напълно оборудвана е кухня за приготвяне на топла храна за потребителите. Центърът разполага с комфортна трапезария за хранене и отдих, както и приемен и здравен кабинет за потребителите и стаи за персонала. На приземния етаж са разположени перално помещение и такова за гладене, където настанените ще могат да обслужват битовите си нужди. Пет помещения, оборудвани със шкафове за съхранение са превърнати във функционални складове.

„Откриваме двадесет и третата социална услуга в нашата община. Това, което виждате зад нас е плод на много работа. Сградата нямаше покрив, липсваха плочи, цялата бе прорасла от храсти. По времето на правителството на Борисов през 2013 сградата ни бе предоставена от държавата, за да я превърнем в това, което е сега - уютен и удобен временен дом за хора, които ще имат нужда от такова място в трудни моменти от живота си. Надявам се все пак в нея да няма много потребители”, каза кмета на община Димитровград Иво Димов при откриването. Той благодари на екипа по проекта и фирмата изпълнител за свършената работа.

Заместник-областният управител на Хасковска област Виолета Желева поздрави екипа и адмирира усилията на община Димитровград за това, че предлага качествени социални услуги на своите граждани.

Ръководителя на проекта инж.Бонева отчете свършеното и разказа за трудностите, пред които е бил изправен целия екип в хода на осъществяването на ремонтните дейности, като сподели задоволство си от качественото изпълнение.

Гости на събитието бяха още зам.председателя на Общински съвет Юлиян Семерджиев, зам.кмета Яшо Минков, управителя на фирмата изпълнител и граждани. 

 
Последна промяна: 15:44:11, 22 Октомври 2021

Още новини

Дядо Коледа пристига да запали светлините на елхата

462

Дядо Коледа, Коледен базар, най-голямата елха в Европа и празнични фоерверки събират тази събота, 4 декември 2021г. от 17.30ч. малки и големи на церемонията по запалване светлините на елхата в Димитровград. Коледната елха и цялата празнична украса в града по традиция ще грейне в началото на декември. Специално организиран за…

Изплащане възнагражденията на членовете на СИК

146

Във връзка с проведените на 14 и 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент, както и за членове на Народно събрание, община Димитровград уведомява членовете на секционните избирателни комисии, че изплащането на възнагражденията им ще започне от 11:00 часа на 2 декември 2021 г. (четвъртък) в зала Гроссето,…

Изплащане на възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии

103

Във връзка с проведените на 14 и 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент, както и за членове на народно събрание, община Димитровград уведомява членовете на секционните избирателни комисии, че изплащането на възнагражденията им ще започне от 11:00 часа на 2 декември 2021 г. (четвъртък) в зала Гроссето,…

Димитровград се превръща в столица на танца в рамките на XV-то юбилейно издание на "България танцува`2021"

291

На 27 и 28 ноември 2021г. ще се проведе XV-то юбилейно издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци - класически балет, характерни и съвременни танци "България танцува`2021". Поради пандемичната обстановка миналата година конкурсът не се проведе, а тазгодишното издание ще се състои онлайн. 1300 участника ще представят в 49…

Към всички новини