Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

Изображение 32236

Петър Чухов е новият лауреат, предложен за удостояване с Националната литературна награда „Пеньо Пенев”  за 2024 година.
Това съобщи на пресконференция днес председателят на комисията по избора проф.Амелия Личева след заседанието. Чухов е избран единодушно от всички членове на комисията, в чийто състав са Теодора Димова - писател и драматург, Мирела Иванова – писател и драматург на Народен театър „Иван Вазов“, Валентина Терзиева – директор на Градска библиотека „Пеньо Пенев”, Антоанета Станчева – директор на Исторически музей-Димитровград и председател на Организационния комитет за честване Дните на поезията „Пеньо Пенев“, Диана Дончева - директора на Дирекция „Европейски и национални програми и проекти, хуманитарни дейности” и Лора  Йончева – учител по български език и литература.

Като поет с принос в развитието на поезията на национално ниво бе определен днес тазгодишният лауреат.

 „Наградата се присъжда на поет, който има принос в развитието на поезията, който има национална значимост. Всички се обединихме около фигурата на Петър Чухов, защото това е един много важен автор със значими книги, с добра критическа рецепция. Поет, който е наложил някой жанрови форми в съвремената българска поезия и е повлиял на много млади автори. От друга страна Петър Чухов е човек, който живее с литературата. Това не е маловажно, защото той прави много и за другите поети и за литературата като цяло. В този смисъл е едно значимо име в съвременния културен и литературен живот.“, каза при обявяването на решението проф.Личева.

„Петър Чухов е поет с новаторски рефлекс, ироничен поглед към света и поетичен в същото време. Като, че ли самият той е изтакан от поезия и от някакъв вид бунтарство, което съответства и на бунтарството на Пеньо Пенев. Винаги е готов да те изненада в поетичния смисъл на думата и се радвам, че на едно толкова разпознаваемо име се присъжда тази авторитетна награда.”, сподели Теодора Димова на пресконференцията.

„Избрахме присъствието на един модерен поет. Поет, който със своите открития в литературата даде път и на бъдещето и на много млади автори и сам остана млад. Петър Чухов се обръща в поезията си освен към иронията, освен към нетрадиционната хайку форма и към социалната тематика и към бунтарството – нещо много характерно за поезията на Пеньо Пенев.“, каза Мирела Иванова.

Националната литературна награда „Пеньо Пенев” се присъжда еднократно, на български творци за високи творчески постижения и принос в развитието на българската поезия, веднъж на две години. Сред номинираните за националната награда са още имената на Росица Копукова, Елена Алекова, Тодор Билчев, Маргарит Жеков, Румяна Пелова и Ники Комедвенска. Предложенията са от различни сдружения, съюзи, издателства, инициативни комитети и други културни институти.
Удостояването с националната литературни награди „Пеньо Пенев” се извършва с решение на Общинския съвет и се връчва от кмета на Община Димитровград на официална церемония по време на  Дните на поезията.
Лауреатите на Национална литературна награда „Пеньо Пенев“ получават диплом, пластика и парична награда.

В аванс председателя на организационния комитет по честване тазгодишните Дни на поезията Антоанета Станчева сподели, че едно от значимите събития с акцент в програмата е провеждането на Национална литературна кръгла маса на тема „Кой се страхува от Пеньо Пенев?“, с участието на изследователи и преподаватели от всички университети в страната, в които се изучава литература. Потвърдили своето участие са Софийски университет „Св.Климент Охридски“, Нов български университет - София, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, великотърновски университет „Св.Св. Кирил и Методий“, Югозападен университет „Неофит Рилски“- Благоевград, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски, преподаватели по литература и изследователи.

Последна промяна: 09:29:07, 14 Март 2024

Още новини

 Конкурс за набиране на проекти от граждани за озеленяване и благоустрояване на междублокови пространства и градинки

653

ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД ОБЯВЯВА:            Конкурс за набиране на проекти от граждани за озеленяване и благоустрояване на междублокови пространства и градинки.             Срок за подаване на проекти – до 31.08.2024г.             Срок за одобрение на проектите – 10 дни след изтичане срока на обявата. Цел на конкурса:…

Община Димитровград и Агенция митници с мащабна инициатива в Димитровград на антидрога каманията #НЕ СТЕ САМИ

232

Община Димитровград и Агенция митници с мащабна инициатива в Димитровград на антидрога каманията #НЕ СТЕ САМИ „Не сте сами срещу наркотиците“ ще заявят на тийнейджърите с едночасов концерт на площада специалните посланици на каузата Торино и Пашата   На 11 юни 2024 година Община Димитровград, съвместно с отдел „Борба с наркотрафика“ в Агенция…

Десетки се стекоха в Димитровград да отдадат почит пред делото на Ботев и героите

114

Десетки граждани се стекоха днес пред бюст паметника на Христо Ботев да отдадат почит към геройски загиналите за свободата на България.  Заместник-кметът Яшо Минков, секретаря на общината Венета Колева, общински съветници, политици, общественици и граждани поднесоха венци и цветя минути преди да завият сирените в парк "Освобод ждение". Почетен караул…

Иво Димов с благодарствен плакет от Българската федерация по баскетбол

226

Кметът на община Димитровград Иво Димов получи благодарствен плакет от Българската федерация по баскетбол на откриването на Националните финали на Българската баскетболна лига „Б“ група. Турнира се провежда от днес до неделя в  Спортна зала „Младост“, където осемте най-добри отбора от четирите зони в страната ще изиграят своите епични битки за…

Към всички новини