Патриотична инициатива "Будители по булеварда" за 1 ноември

Патриотична инициатива "Будители по булеварда" за 1…

Община Димитровград продължава инициативата за повдигане на българския дух с проекта "Будители по булеварда". Общо 22 пана с изобразени на тях видни просветители са разположени върху колоните по централната градска алея на бул "България" по повод 1 ноември.

Пана с ликовете на   Паисий Хилендарски,   Константин Преславски, Черноризец Храбър, Цар Симеон Велики, Свети Цар Борис Покръстител, Васил Априлов, Добри Чинтулов, Петър Берон, Добри Войников, Софроний Врачански, Иван Вазов, Христо Ботев, Г.С.Раковски, Неофит Рилски, Пенчо Славейков, Любен Каравелов напомнят за просветителското им дело и поздравяват гражданите с предстоящия празник. Тази година към плеядата български будители са добавени 

Пейо Яворов - български поет символист и революционер, войвода на Вътрешната македоно- одринска революционна организация, смятан за един от най-големите български поети на XX век.

Захарий Стоянов - роден като Джендо Стоянов Джедев, е български революционер, политик, журналист и писател. Помощник апостол в Априлското въстание (1876) и негов пръв историограф, с книгата си „Записки по българските въстания“. Председател на БТЦРК и главен организатор на Съединението на Княжество България и Източна Румелия (1885).

Климент Охридски - средновековен български учен и първият епископ, проповядвал на старобългарски език. Основател е на Охридската книжовна школаПравославната ни църква го тачи като един от светите Седмочисленици. Първият съвременен университет в България – Софийският университет „Свети Климент Охридски“, е наречен на негово име при основаването си през 1888 г. 

Св. преподобни Йоан Рилски Чудотворец - български духовник, монах, считан е за най-великия български светец и отшелник, небесен закрилник и покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия ставропигиален манастир в България –  Рилския, патрон на българските будители, още приживе наричан „земен ангел“ и „небесен жител“.

 

Братя Миладинови - Димитър, Наум и Константин Миладинови са изтъкнати български възрожденци, просветители и фолклористи. Дълго време Димитър Миладинов е учител. Развива широка обществена и просветителска дейност. През 1861 година излиза епохалният труд на Миладинови- „Български народни песни“. В него те събират, подреждат и систематизират образци на българския песенен фолклор.

 

Григорий Цамблак - български средновековен писател. В славянската литература от XV век, той е най- известният писател. Григорий Цамблак е  Киевски митрополит (1413 – 1420) и един от най- значимите славянски църковни проповеднициписатели и химнографи. Радетел е за налагането на правописната и езикова реформа, извършена от Евтимий Търновски. Григорий Цамблак е възпитаник на Търновската книжовна школа. Нейните традиции той пренася в други славянски литератури, които обогатява със съчиненията си: проповедите и словата – в руската, житията – в сръбската.

 
Идеята "Будители по булеварда" бе реализирана за първи път от община Димитровград по повод  Деня на народните будители миналата година със заявката тя да се развива във времето. Така на колоните на аркадата на централната алея намират място достойни българи, допринесли за съхраняването и въздигането на българския дух.   
Последна промяна: 13:42:15, 29 Октомври 2021

Още новини

Дядо Коледа пристига да запали светлините на елхата

460

Дядо Коледа, Коледен базар, най-голямата елха в Европа и празнични фоерверки събират тази събота, 4 декември 2021г. от 17.30ч. малки и големи на церемонията по запалване светлините на елхата в Димитровград. Коледната елха и цялата празнична украса в града по традиция ще грейне в началото на декември. Специално организиран за…

Изплащане възнагражденията на членовете на СИК

145

Във връзка с проведените на 14 и 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент, както и за членове на Народно събрание, община Димитровград уведомява членовете на секционните избирателни комисии, че изплащането на възнагражденията им ще започне от 11:00 часа на 2 декември 2021 г. (четвъртък) в зала Гроссето,…

Изплащане на възнагражденията на членовете на секционните избирателни комисии

103

Във връзка с проведените на 14 и 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент, както и за членове на народно събрание, община Димитровград уведомява членовете на секционните избирателни комисии, че изплащането на възнагражденията им ще започне от 11:00 часа на 2 декември 2021 г. (четвъртък) в зала Гроссето,…

Димитровград се превръща в столица на танца в рамките на XV-то юбилейно издание на "България танцува`2021"

288

На 27 и 28 ноември 2021г. ще се проведе XV-то юбилейно издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци - класически балет, характерни и съвременни танци "България танцува`2021". Поради пандемичната обстановка миналата година конкурсът не се проведе, а тазгодишното издание ще се състои онлайн. 1300 участника ще представят в 49…

Към всички новини