Първият в страната Център за активиране на неактивни лица бе открит днес в Димитровград

Изображение 30200

Първият в страната Център за активиране на неактивни лица отвори днес в Димитровград. Той бе открит от кмета на общината Иво Димов и зам.-министъра на труда и социалната политика в служебния кабинет проф. Емил Мингов. Инициативата се реализира по Програма "Развитие на човешките ресурси 2021 - 2027 година".

Центърът е насочен към хора, които са безработни, които ще бъдат обучавани, консултирани и насочвани към заетост. Той е разположен в помещение на втория етаж в сградата, където е и Центърът за обществена подкрепа. То е предоставено безвъзмездно от общината в Димитровград. Дейността му ще бъде съвместна с местното Бюро по труда, каза кмета Иво Димов при откриването и припомни, че общината е давана за пример в сферата на социалните услуги.

„Днес правим първата крачка в осъществяването на една нова дейност, насочена към хората, които не работят, не учат и са загубили трудовите си навици. Ще се опитаме по иновативен начин да ги привлечем и мотивираме за включване в пазара на труда“. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика проф. Емил Мингов при откриването на първия в България Център за активиране на неактивни лица в Димитровград.

Новосъздаденият Център за активиране на неактивни лица е първият от шестте, планирани да заработят в градовете Димитровград, Ихтиман, Перник, Сливен, Пазарджик и Кюстендил. Те се реализират по проект „Започвам работа“ на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта със съдействието на общините и социалните партньори.

„По данни на Министерството на труда и социалната политика около 190 000 младежи не работят и не учат. С откриването на тези центрове тръгваме по един иновативен път за привличането на тези хора към трудовия пазар“, каза заместник-министър Мингов.

В събитието участваха още бяха още директорът на дирекция "Бюро по труда"-Димитровград Антония Тюйлиева и Диана Найденова – консултант по активиране към проекта и член на Консултативния съвет.

Димов сподели, че община Димитровград изпълнява още два подобни проекти. Единият е финансиран от „Красива България“, като 10 души ще бъдат обучени за болногледачи, а другият е съвместен с КНСБ, за горски работници, като включените в курса ще получават и дневна стипендия в размер на 15 лв. В събитието участваха представители на социалните партньори и местното бюро по труда.

Последна промяна: 17:08:46, 10 Май 2023

Още новини

Кметът Иво Димов даде старт на жътвата в общината

208

Ритуално зажънване в землището на село Горски извор даде старт на жътвата в община Димитровград. Символичният старт даде кметът на общината Иво Димов, като преди това бе отслужен и водосвет за здраве и берекет. „Земеделски район сме така, че традициите трябва да се запазват. Няма нищо по-голямо от хляба. Надявам…

 Конкурс за набиране на проекти от граждани за озеленяване и благоустрояване на междублокови пространства и градинки

735

ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД ОБЯВЯВА:            Конкурс за набиране на проекти от граждани за озеленяване и благоустрояване на междублокови пространства и градинки.             Срок за подаване на проекти – до 31.08.2024г.             Срок за одобрение на проектите – 10 дни след изтичане срока на обявата. Цел на конкурса:…

Община Димитровград и Агенция митници с мащабна инициатива в Димитровград на антидрога каманията #НЕ СТЕ САМИ

263

Община Димитровград и Агенция митници с мащабна инициатива в Димитровград на антидрога каманията #НЕ СТЕ САМИ „Не сте сами срещу наркотиците“ ще заявят на тийнейджърите с едночасов концерт на площада специалните посланици на каузата Торино и Пашата   На 11 юни 2024 година Община Димитровград, съвместно с отдел „Борба с наркотрафика“ в Агенция…

Десетки се стекоха в Димитровград да отдадат почит пред делото на Ботев и героите

129

Десетки граждани се стекоха днес пред бюст паметника на Христо Ботев да отдадат почит към геройски загиналите за свободата на България.  Заместник-кметът Яшо Минков, секретаря на общината Венета Колева, общински съветници, политици, общественици и граждани поднесоха венци и цветя минути преди да завият сирените в парк "Освобод ждение". Почетен караул…

Към всички новини