Първият в страната Център за активиране на неактивни лица бе открит днес в Димитровград

Първият в страната Център за активиране на…

Първият в страната Център за активиране на неактивни лица отвори днес в Димитровград. Той бе открит от кмета на общината Иво Димов и зам.-министъра на труда и социалната политика в служебния кабинет проф. Емил Мингов. Инициативата се реализира по Програма "Развитие на човешките ресурси 2021 - 2027 година".

Центърът е насочен към хора, които са безработни, които ще бъдат обучавани, консултирани и насочвани към заетост. Той е разположен в помещение на втория етаж в сградата, където е и Центърът за обществена подкрепа. То е предоставено безвъзмездно от общината в Димитровград. Дейността му ще бъде съвместна с местното Бюро по труда, каза кмета Иво Димов при откриването и припомни, че общината е давана за пример в сферата на социалните услуги.

„Днес правим първата крачка в осъществяването на една нова дейност, насочена към хората, които не работят, не учат и са загубили трудовите си навици. Ще се опитаме по иновативен начин да ги привлечем и мотивираме за включване в пазара на труда“. Това заяви заместник-министърът на труда и социалната политика проф. Емил Мингов при откриването на първия в България Център за активиране на неактивни лица в Димитровград.

Новосъздаденият Център за активиране на неактивни лица е първият от шестте, планирани да заработят в градовете Димитровград, Ихтиман, Перник, Сливен, Пазарджик и Кюстендил. Те се реализират по проект „Започвам работа“ на Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 от Министерството на труда и социалната политика и Агенцията по заетостта със съдействието на общините и социалните партньори.

„По данни на Министерството на труда и социалната политика около 190 000 младежи не работят и не учат. С откриването на тези центрове тръгваме по един иновативен път за привличането на тези хора към трудовия пазар“, каза заместник-министър Мингов.

В събитието участваха още бяха още директорът на дирекция "Бюро по труда"-Димитровград Антония Тюйлиева и Диана Найденова – консултант по активиране към проекта и член на Консултативния съвет.

Димов сподели, че община Димитровград изпълнява още два подобни проекти. Единият е финансиран от „Красива България“, като 10 души ще бъдат обучени за болногледачи, а другият е съвместен с КНСБ, за горски работници, като включените в курса ще получават и дневна стипендия в размер на 15 лв. В събитието участваха представители на социалните партньори и местното бюро по труда.

Последна промяна: 17:08:46, 10 Май 2023

Още новини

Програма по повод Първи юни - Ден на детето

167

Разнообразна няколкодневна програма за децата е подготвила община Димитровград под мотото "Здрави и щастливи". Събитията за радост на малчуганите започват още на 30 май, когато от 9.30ч. и 10.30ч. в лятната читалня на Градска библиотека "Пеньо Пенев" деца от детските градини ще гледат детското театрално представление "Аладин". На самия Първи…

Кмета Иво Димов на заседание на УС на НСОРБ

62

Кметът на община Димитровград и заместник-председател на Националното сдружение на общините на Република България Иво Димов участва в работно заседание на Управителния съвет на сдружението. Кметовете на общини ще обсъждат днес а ктуални въпроси по управление на отпадъците в общините и в частност проблеми на общините с възстановяване на разходи…

Димитровград отличи най-изявените си учители, културен деец и ученици

149

На тържествена церемония по повод 24 май Димитровград отличи най-изявените си учители, културни дейци и ученици. На 24 май традиционно община Димитровград връчва най-високите отличия в областта на образованието и културата. Кметът на общината и председателя на общински съвет връчиха най-високите отличия в областта на образованието и културата. Приветствени слова…

Пръскат против кърлежи утре и в сряда

245

Община Димитровград планира да извърши дезакаризация на тревни площи против кърлежи – I етап, като предварително определените дати са 23.05.23г.(вторник) и 24.05.23г.(сряда). В тревните площи и в учебните заведения ще бъдат поставени табели, които ще информират гражданите за деня на пръскане и карантинния срок. Графикът за пръскане е както следва…

Към всички новини