Първият в Хасковска област Център за възрастни хора с деменция ще бъде в Димитровград

Първият в Хасковска област Център за възрастни хора с деменция ще бъде в Димитровград

Напълно ремонтирана и готова е базата на първия в Хасковска област Центъра за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция, който се намира в бившата АТЗ болница. Днес на заключителна пресконференция и церемония тип „Рязане на лента” бяха отчетени резултатите от извършените по проект „Център за настаняване от семеен тип за възрастни хора с деменция” дейности от кмета на община Димитровград Иво Димов и ръководителя на проекта Красимира Бонева. С 554 856 лева 100% безвъзмезно европейско финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020г. е извършен ремонта на сградата и прилежащото дворно пространство. 

Инж.Красимира Бонева благодари на фирмата изпълнител за добре свършената и в срок работа и подчерта, че строително-монтажните работи приключиха още на 17 март, когато е издаден Акт 15. Извършен е ремонт на цялата външна фасада на сградата и прилежащото дворно пространство. Строително ремонтните дейности предвиждаха подобряване на енергийната ефективност, чрез полагане на външна изолация, монтаж на дограма и ремонт на покрива. Сменена е старата дървена дограма с нова ПВЦ на цялото западно крило и е положена цялостна топлоизолация на крилото. Извършен е основен ремонт на покрива с топло и хидроизолация. Благодарение на тези дейности е подобрена енергийната ефективност на сградата. Сменени са изцяло Електро и ВиК инсталацийте и е изградена пожароизвестителна система. Подменени са подовите настилки с гранитогрес и ламиниран паркет. Обновени са покритията по стените и са сложени окачени тавани. Ремонтирани са напълно санитарните помещения. Доставено и монтирано е оборудване и обзавеждане в санитарните помещения и в прилежащото дворно пространство, където има поставени пейки и беседки. По проекта са изградени и рампа и стълбище, за да се постигне достъпна среда за трудно подвижните обитатели на Центъра. В рамките на проекта са извършени дейности, с които е обновен сградният фонд и прилежащото дворово пространство с нови плочки, ограда и места за отдих, отчете ръководителя на проекта.

“С изпълнението на проекта се създаде една здравословна, естетична и привлекателна среда за възрастните хора с деменция в общината, където те да се чувстват уютно”, допълни инж.Бонева.

 Капацитета на центъра е 15 места, като за целта са напълно ремонтирани и обособени самостоятелни стаи със собствени санитални възли, общо помещение за трапезария и просторна дневна за социално общуване, кухня и други обслужващи нуждите на потребителите помещения. Входът е от западната страна на сградата, като към него има изграден достъп за хора с увреждания. Вътре има чакалня, предвидена за близки и посетители, към която е изградена манипулационна и лекарски кабинет. Стаите и дневната са от южната страна на сградата, а от северната са помощните помещения и стая за персонала. Дворното пространство е облагородено и превърнато в приятна среда за почивка и разходки. Има аллеи, беседка, пейки.

Кметът на община Димитровград Иво Димов изказа своите благодарности към екипа на проекта и изпълнителя и припомни изключително лошото състояние на сградата преди дейностите по проекта. Сградата на бившата АТЗ болница не е ремонтирана от почти 56 години, с изключение на няколко козметични ремонта през годините.

“Изграждането на този Център ще допълни грижата ни за хората с физически и ментални проблеми. След интервенциите по проекта на първия етаж вече имаме слънчеви и просторни помещения, отговарящи на съвременните изисквания за удобство, където възрастните хора с деменция ще се чувстват комфортно да живеят тук. Това, което предстои е оборудването и обзавеждането на Центъра, средствата за което са заложени в бюджета на общината за тази година и превръщането му в един съвременен уютен и съобразен с нуждите на възрастните хора с деменция дом.”, каза Иво Димов и припомни социалните услуги, които предоставя общината с грижа към възрастните хора.

В аванс кметът на общината сподели, че  предстои в средата на юни да бъде внесено проектното предложение по ОП „Развитие на човешките ресурси, за изграждането на Център за временно настаняване за бездомни лица, който ще бъде единственият такъв в Хасковска област. Предвижда се социалната услуга да бъде настанена в бившето общежитие на бившия Химически техникум, която сграда преди няколко години бе актувана от държавата и бе предоставена на общината.

В духа на традицията гостите на събитието бяха посрещнати с питка с мед и получиха по стръкче здравец. На откриването бяха зам.кметът Яшо Минков, директора на Дирекция „Европейски и национални програми и проекти, хуманитарни дейности” г-жа Диана Дончева, експерти и граждани.

 

 
Последна промяна: 16:56:02, 01 юли 2020

Още новини

Обновено междублоково пространство и мобилно приложение реализираха по проект в Димитровград

225

Напълно обновено ново междублоково пространство, в зоната на Централна градска част и мобилно приложение за полезна туристическа информация представиха днес на заключителната пресконференция по проект  „Съвместни дейности за възстановяване на привлекателността на трансграничната зона – (More Attractive)“. Кметът на община Димитровград Иво Димов подчерта важността на проекта за дообогатяване на…

Юбилейна грамота получи кмета Иво Димов от Централно военно окръжие

75

Кметът на община Димитровград Иво Димов бе отличен със специална юбилейна грамота от началника на Централно военно окръжие полк.Георги Петков. Грамотата е за значим принос в развитието и издигане на престижа на военните окръжия и по повод 140 години от годишнината от създаване структурите за военен отчет. Отличието от името…

Нова електронна услуга в община Димитровград

298

Община Димитровград активира нова електронна услуга „9000 Заявление за заплащане на глоба по електронен път“, която може да се заяви, както през сайта на общината, раздел електронни услуги https://www.dimitrovgrad.bg/bg/elektronni-uslugi - Местни данъци и такси, така и през Портала за достъп до електронни административни услуги на агенцията - www.egov.bg. За да…

Към всички новини