Откриха реновираната сграда на Историческия музей и Градската библиотека „Пеньо Пенев“

   473  Новини

Реновираната сграда на Историческия музей и Градската библиотека „Пеньо Пенев“ откри днес кметът на общината Иво Димов. Това той стори заедно с директорите на двете институции – Елена Георгиева и Петко Каневски. Към тях се присъедини и Радка Тодорова, директор на ОП „ДМЦ“, който също се помещава в комплекса.

Старт на ремонта бе даден през октомври 2015 г. Така извършено бе цялостно преобразяване на сградата благодарение на осигурено финансиране в размер на 798 989 лв. с ДДС. Средствата са обезпечени по линия на т.нар. Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия Финансов механизъм по Схема „Достъпност на културното наследство за обществеността”. Около 300 000 лв. допълнително прибави и Община Димитровград, за да бъде комплексът цялостно завършен.

Днес отчетено бе, че извършена е подмяна на прозоречната дограма и подовата настилка във всяко едно от помещенията и боядисване. Изграден е и външен асансьор като една от мерките за достъпна среда за хора с двигателни проблеми. Реновирани бяха санитарни възли, изградена нова локална отоплителна инсталация, както и подмяна на съществуващите електро- и В и К мрежи.

свали като .pdf