Очаква се през юли да бъде пуснат моста над река Марица

Очаква се през юли да бъде пуснат…

През юли се очаква да приключи ремонтът на моста над река Марица към кв.”Марийно”, като предвиденият срок е условен и зависи от атмосферните условия, каза днес кметът на община Димитровград Иво Димов на импровизирана пресконференция от самото съоръжение. В нея участваха още доц. д-р инж. Петър Николов, представител на проектантите и член на експертния екип на проф.Топуров, Николай Миндалов и Калин Манолов – представители на фирмата изпълнител.

 

„Качеството на работата е на първо място и за това държа изпълнението на дейностите по ремонта на това мостово съоръжение да бъдат на ниво. Макар, че се създават много неудобства за гражданите важно е съоръжението да бъде изпълнено както трябва. ”, коментира кметът Иво Димов по отношение хода на реконструкцията на моста.

Димов бе категоричен, че няма да поставя под риск качеството за сметка на срочното изпълнение. Състоянието на моста свързващ димитровградските квартали „Марийно“, Вулкан“ и „Черногорово“ с централна градска част бе предаварийно. Ремонтът стана възможен след предоставена целева финансова помощ от Министерски съвет за близо 2 млн.лева. Под ръководството на проф. д-р инж. Костадин Топуров се извършват ремонтните дейности на мостовото съоръжение, което е изключително мащабно и сложно за работа.

Работата по реконструкцията на съоръжението е възстановена, след като на два пъти дейностите бяха спирани, заради атмосферните условия, уточни Иво Димов. Започнахме в края на миналата година, защото тогава нивата на Марица са най-ниски, което позволи укрепване на колоните. Тогава беше свободен и един от трите огромни крана, който трябваше да бъде използван.  Колоните са укрепени, с изключение на тази в северната част, но тя може да се изпълни и на по-късен етап, заяви кметът.

“До момента е направено цялостно укрепване на колоните под моста. Предстои да започне укрепване с карбонови материали, за да се подсили конструкцията. Включени са много специфични дейности, които изискват определена последователност.”, каза доц. Д-р инж. Петър Николов от проектанската фирма.

Извършено в по-голямата си част е укрепването на моста по устоите. Конструкцията отдолу вече е с бетонно покритие. Предстои да положим карбонови материали, за допълнително усилване, което изисква температури над 20 градуса в няколко последователни дни. Гредите са произведени докъдето могат да се вземат размери, докъдето е възможно, са набити колчета по горната част, за бетона… След това ще се положи асфалтът, ще се направят тротоарите, парапетите, поясни Калин Миндалов.

Първоначално, те са поръчани от френска фирма, която обаче не е успяла да ги направи навреме, като една от причините за забавянето е пандемията. Впоследствие лагерите са поръчани на друга компания и след броени дни ще бъдат налични. Същевременно е имало и проблем с лагерите, върху които се слагат гредите. Над 5000кв.м. е ремонтираната и укрепена под моста площ.

Последна промяна: 11:07:51, 28 Април 2021

Още новини

Димитровград се превръща отново в столица на поезията

451

Димитровград ще бъде отново столица на поезията в България. В края на април ще започнат традиционните за града поетични празници - Дните на поезията "Пеньо Пенев". Програмата стартира от 25 април със спектакъла „Ние, Радичкови” в ОДТ „Апостол Карамитев“. Ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив ще представят…

Уреди и съоръжения за тренировки дари Добри Делев на Центъра за временно настаняване

233

Уреди и съоръжения за тренировки предостави безвъзмездно на Центъра за временно настаняване в Димитровград шампионът по културизъм и почетен гражданин Добри Делев. Уредите ще могат да се ползват от настанените, а идеята за дарението идва, когато управителят на Центъра вижда как двадесет и две годишният Даниел, който от скоро е сред…

При огромен интерес премина срещата на местния бизнес с директора на фонда "Условия на труд"

298

инж.Виолета Добрева - директор на Фонд „ Условия на труд“  към Министерство на труда и социалната политика се срещна днес в Димитровград с представители на бизнеса, институции, предприятия и директори на училища и детски градини. Срещата, която бе по покана на кмета на община Димитровград Иво Димов, премина при огромен…

Работна среща по превенция и сигурност

185

Представители на полицията, местната власт и институциите проведоха работна среща в община Димитровград. В нея участваха директорът на ОД на МВР - Хасково ст.комисар Чавдар Георгиев, зам.директорът комисар Иван Расоков, началникът на Районно управление-Димитровград гл.инспектор Християн Христов, кметът на община Димитровград Иво Димов, заместникът му Светослав Стойков, общински съветници, ръководствата…

Към всички новини