Общинска програма за дигитализация на училищата представи кмета пред учители и директори

Общинска програма за дигитализация на училищата представи кмета пред учители и директори

Кметът на община Димитровград Иво Димов, съвместно с екипа по програмата,  представи днес пред директори, учители по „информационни технологии” и учители, които прилагат в работата си високотехнологични решения в образованието новата общинска програма „Модернизация в системата на училищното образование чрез дигитални технологии” за 2021г . На срещата в зала „Гросето” бяха и експертите от екипа разработил програмата Йоана Минчева – програмен директор на Център за творческо обучение – гр.София, Димитър Дряновски – експерт „Внедряване на дигитални технологии” в ЦТО и бранд мениджър на проекта „Лего Едюкейшън”, финансиран по програма от Министерство на образованието.

Кметът на общината каза, че „невиждано бързите темпове, с които се променя дигиталният облик на днешния свят, община Димитровград идентифицира като елемент от първостепенна важност да бъде в крак с новите технологични решения в областта на образованието и образователните технологии. Той сподели идеята на програмата да осигури финансова подкрепа на училищата на територията на общината, като за целта са предвидени 60 000лв. от общинския бюджет за тази година за подобряване обезпечеността им с дигитални устройства, приложения и решения в сферата на информационните и комуникационни технологии за образованието, както и за повишаване на капацитета на кадрите, работещи в образованието.”

Експертите от Центъра за творческо обучение гр. София, съвместно с общинските съветници от Постоянната комисия по „Образование, младеж и спорт” на Общински съвет Димитровград и експерти от общинска администрация разработиха: Стратегия за смислено внедряване на образователни информационни и комуникационни технологии в община Димитровград и Правила и формуляри за кандидатстване по общинска програма „Модернизация в системата на училищното образование чрез дигитални технологии”.

На сесията на общински съвет, проведена през месец май 2021г., бяха утвърдени условията по програмата с допустими кандидати за участие - всички училища на територията на общината и максимален размер на финансиране по подаден проект - до 10 000 лв. с ДДС.

Срокът за кандидатстване по програмата е от 01.06.2021г. до 31.07.2021 г., а за изпълнение на дейностите - до 30.11.2021 г. Предвидено е отчитането на изпълнението на проектите да се осъществи до  5 работни дни след приключване на проектните дейности, но не по-късно от 05.12.2021г.

По програмата ще се финансират дейности, свързани със закупуване на съвременни технологични средства, оборудване на кабинети, придобиване на програмни продукти и лицензи, които влизат в една от следните категории:

  • Образователни решения по роботика, информационни технологии и програмиране;
  • Образователни решения за компютърна лаборатория и компютърно моделиране 2-5 клас;
  • Образователни решения за проектно базирано обучение с виртуална и добавена реалност.
  • Преносими компютри и таблети;
  • Специализирано оборудване за кабинети в направленията природни науки, (дигитални) технологии, роботика и програмиране, инженерство и математика;
  • Програмни продукти и лицензи.

Проектите ще бъдат разглеждани от комисия, назначена от кмета на общината и ще бъдат финансирани по реда на тяхното постъпване, като разглеждането и обявяването на резултатите ще се осъществи до 5 работни дни от провеждане на заседанието за разглеждане на проектите.

В насоките за кандидатстване по програмата са определени и показателите, по които ще се оценява обхвата на проекта: брой ученици, които ще използват новите образователни решения; брой преподаватели, които ще работят активно със заложените образователни решения; брой преподаватели, които ще преминат обучение (ако е приложимо); брой учители, които ще получат персонални преносими компютри (ако е приложимо); брой класни стаи, които ще имат подобрени условия за осъществяване на образователни дейности; очаквани резултати, свързани с подобряването на образователния процес и използването на технологичните средства.

Екипът сподели опита и примерите си от успешно реализирани проекти за STEM центрове в общините Варна и Пловдив, където по програмата работят всички 54 училища от общината. От екипа се ангажираха да направят безплатна регистрация на училищата, които желаят да участват в платформата„Училище в облака”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последна промяна: 13:40:08, 15 юни 2021

Още новини

Кмета Иво Димов с питания към РИОСВ и ТЕЦ "Марица-3" за замърсяването на въздуха над Димитровград от края на миналата седмица

52

Кметът на община Димитровград Иво Димов изпрати днес писма с въпроси до РИОСВ - гр.Хасково и ТЕЦ "Марица-3" АД Димитровград във връзка с отчетените неколкократно превишения на алармените прагове за концентрация на серен диоксид във въздуха над Димитровград, свързани с възобновяване работата на ТЕЦ „Марица-3”. В писмата се казва, че са…

Д-р Алдин Карагьозов е спечелелият конкурса за управител на болницата

170

Д-р Алдин Карагьозов е спечелелият за управител на димитровградската болница след проведена процедура за конкурс за възлагане управлението на „Многопрофилна болница за активно лечение „Света Екатерина” - Димитровград”  ЕООД, гр. Димитровград. Днес д-р Карагьозов защити своята програма за развитие на здравното заведение пред комисията по избора, излъчена от Общинския съвет,…

Кмета с настояване пред министър Комитова да бъде завършен пътя за Стара Загора

168

Кметът на община Димитровград Иво Димов настоява пред Министъра на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова да бъдат завършени строителните дейности по ремонта на пътя за Стара Загора, който обхваща и мостта над река Марица. Настояването на Димов е да бъде положен и последния износоустойчив пласт асфалт, за да не се…

В четвъртък ще е ограничено движението по улицата под моста

70

В четвъртък /29.07.2021г./ от 08:00 до 17:00 часа няма да може да се ползва улицата под моста до Водната кула. Участъкът, който ще бъде затворен е от кръстовището с ул."Ем.Станев" до кръстовището с ул."Първи май". Ограничаването на движението по нея се налага заради подвързване на ВиК дейности във връзка с…

Към всички новини