Общината се допитва до гражданите, какви да бъдат приоритетите в новия План за интегрирано развитие на общината

Общината се допитва до гражданите, какви да…

Община Димитровград започна подготовката на основния си стратегически документ за следващите 7 години – Плана за интегрирано развитие на общината. Изготвянето на ПИРО става в съответствие с изискванията на Закона за регионалното развитие и Методическите указания за разработване и прилагане на ПИРО за периода 2021-2027 г.

 

ПИРО трябва да е съобразен с:

 

Интегрираната териториална стратегия за развитие на региона за планиране от ниво 2 (NUTS 2);

Общия устройствен план на общината;

Определените национални и регионални цели и приоритети на развитието в България, в това число актуализираната Национална концепция за пространствено развитие 2013-2025 г. (НКПР)

Планът следва да съдържа:

 

Дефиниран териториалния обхват и анализ на икономическото, социалното и екологичното състояние, нуждите и потенциалите за развитие на общината.

Формулиране на целите и приоритетите за развитие на общината за периода 2021-2027. 

Описание на комуникационната стратегия, идентифициране на партньорите и заинтересованите страни и определяне на формите на участие в подготовката и изпълнението на ПИРО при спазване на принципите за партньорство и осигуряване на информация и публичност.

Определяне на зони за прилагане на интегриран подход за удовлетворяване на идентифицираните нужди и за подкрепа на потенциалите за развитие и на възможностите за сътрудничество с други общини - приоритетни зони за въздействие:

Определяне на зони за въздействие в урбанизираната градска част (в рамките на строителните граници на града), градски покрайнини (малки по обхват съседни територии, включително и извън строителните граници на града) или функционални градски зони, обслужващи градско-селските връзки;

Определяне на приоритетни градски зони за административните центрове на общини;

Определяне на други зони за въздействие със специфични характеристики за останалата част от общинската територия;

Изготвяне на графичен материал (карти, схеми и др.).

Изготвяне на Програма за реализация на ПИРО и описание на интегрирания подход за развитие, включваща следните компоненти:

Идентифициране на мерките, които ще доведат до изпълнение на приоритетите, насочени към градските територии;

Описание на прилагания интегриран подход и предвидените мерки и дейности за реализация на плана;

Изготвяне на Индикативен списък на важни за общината проекти;

Изготвяне на индикативна финансова таблица с необходимите ресурси за реализация на приоритетите на общинско ниво и за приоритетите на градско ниво.

Идентифициране на мерки за ограничаване изменението на климата и мерки за адаптиране към климатичните промени и за намаляване на риска от бедствия.

Разработване на система и определяне на индикатори за наблюдение и оценка на ПИРО и определяне на отделни самостоятелни индикатори за оценка изпълнението на мерките, свързан с определените в ПИРО приоритетни зони за прилагане на интегриран подход.

В тази връзка разработена анкета, която е достъпна и за on-line попълване на следния линк: https://forms.gle/47iCCJPaLMgvnTWF8

 

Анкетното проучване е анонимно с краен срок – 7 декември.

 

Общинското ръководство се обръща към жителите на общината, бизнеса, НПО, културните и образователни институции и всички други заинтересовани страни като разчита на тяхната активност и предварително благодари за отделеното време.

 

Последна промяна: 14:25:49, 27 Ноември 2020

Още новини

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик”

540

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик”, който бе напълно обновен отвътре и отвън, включително и прилежащото към него парково пространство. Дейностите бяха извършени по проект „Реставрация и ремонт на Културен дом „Химик”, включително прилежащи площи, гр. Димитровград”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020г. Това отчетоха при…

Кметът Иво Димов поздрави социалните работници в община Димитровград

148

"Днешният празник е признание към вашата нелека работа. Възхищавам се на човещината и разбирането, с които подкрепяте всеки един човек попаднал в групата на уязвимите, на хората с болка, нуждаещите се, на хората, за които ежедневието е борба. Без вашата подадена ръка и професионализъм много човешки съдби биха били съсипани.…

Възстановяват функциалността на басейна в Меричлери по проект

217

Възстановяване функциалността на басейна в Меричлери започва община Димитровград по проект проект Проект №BGLD-1.007-0022 „Изграждане и развитие на спортно-развлекателен комплекс „Соленци“, град Меричлери, първи етап Възстановяване функционалността на минералния басейн” изпълняван по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското…

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

285

Петър Чухов е новият лауреат, предложен за удостояване с Националната литературна награда „Пеньо Пенев”  за 2024 година. Това съобщи на пресконференция днес председателят на комисията по избора проф.Амелия Личева след заседанието. Чухов е избран единодушно от всички членове на комисията, в чийто състав са Теодора Димова - писател и драматург, Мирела Иванова – писател и…

Към всички новини