Неделен пазар отваря в неделя

Неделен пазар отваря в неделя

Димитровградският пазар ще отвори от тази неделя, това съобщи днес кметът на община Димитровград Иво Димов  на пресконференция с представителите от Общинския кризисен щаб д-р Силвия Янева, експерт в РЗИ - Хасково и д-р Валентин Палашев, зам.управител на МБАЛ "Св.Екатерина", както и председателя на ПК "Търговия, общински пазари и тържища" Сашо Спасов.

"За нас е от първостепенно значение опазване здравето на гражданите независимо от значителните загуби, които общината понася от това, че не работи пазара. Отговорността за живота и здравето на хората е наша. В понеделник направихме общо заседание на Общинския щаб и ресорната комисия по пазари и тържища към Общинския съвет и мненията бяха разнопосочни с аргументи за и против във двете посоки. Пазара ще заработи поетапно, като тази седмица ще отвори само в неделя, и ако всичко е наред с епидимиологичната обстановка в страната и в общината от следващата седмица пазара ще работи от петък. Разбирам търговците на пазара, които не са работили от 2.5 месеца, но от другата страна са и притестненията на хората в града. Пазара е специфичен и не може да бъде сравняван и да се прави аналог с МОЛ-ве и други тържища. Въвеждаме обаче строги мерки за търговците и ползвателите на обектите и препоръчваме на гражданите спазване на противоепидимиологичните предписания, за да може да се опази средата в общината каквато е до момента - без заразени", каза кметът на общината Иво Димов. 

Експертът от РЗИ- Хасково и член на Общинския кризисен щаб д-р Силвия Янева допълни, че като цяло отпадат голяма част от противоепидимиологичните мерки в страната и гражданите все повече показват, че започват да се грижат за безопасността си - носят маски, вече не се ръкостискаме. Трябва да се научим да живеем с вируса. Страхът не е добър съветник. По отношение на пазара ще следим обстановката, каза експертът.

Постояната комисия към местният парламент е категорична, че пазарът трябва да заработи. Считаме мнението на медиците за обосновано, но сме единодушни, че Пазара трябва да заработи, изрази мнението на комисията нейният председател Сашо Спасов.

Д-р Палашев сподели опасенията си и тези на колегите си, че отварянето на Пазара ще доведе хора от цялата страна, което ще създаде предпоставки за разпространине на заразата и прикани търговците и посетителите да спазват предписанията за безопасност.

Неделният пазар ще заработи от 7.00ч. до 14.00ч. на 24.05.2020г., тази неделя като в същото време няма да работи Автомобилният пазар. Мярката се прилага, за да се намали потока от хора, които посещават и двата пазара. 

Работата на Неделният пазар ще се разрешава при спазване на противоепидемичните мерки от търговци, собственици и продавачи на обекти на територията на пазара.   Задължително за търговците е да са със защитни маски за лице или защитен шлем,   да извършват дезинфекция на обектите си и да поставят на видни места дезинфектанти,   да следят и да предотвратяват струпване на хора пред и в обектите си.

За търговците, собственици и ползватели на заведенията за бързо обслужване, на питейни заведения и други подобни на територията на Неделен пазар се   допуска посещение на търговски площи на открито  при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването, като   разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1,5 м между тях и не повече от четири лица на една маса или едно семейство,   обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице или защитен шлем, като е препоръчително и носенето на ръкавици. Трябва   да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител, а тоалетните на всеки час. В заведенията на пазара трябва д  а се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите.

На посетителите на пазара се препоръчва   да носят лични предпазни средства (маска, шал, шлем и др.),   да спазват официалната дистанция от 1,5м.,   да не предизвикват струпвания пред и в обектите на територията на Неделен пазар.

Два пъти дневно ще бъде извършвана дезинфекция на Пазара преди отварянето му и след края на работното време. Обществените тоалетни ще бъдат дезинфекцирани на всеки час.

Файлове:

Последна промяна: 17:01:47, 01 юли 2020

Още новини

Дезинфекцират детските градини по селата в община Димитровград по иновативната технология "Ликуид гард"

37

Продължава дезинфекцията на детските градини в община Димитровград по иновативната технология "Ликуид гард". През съботният и неделният ден на 16 и 17 януари 2021г., когато малчуганите няма да са в детските заведения се  извършва дезинфекция на помещенията на детските градини по кварталите Марийно, Черноконево, Изгрев и селата Черногорово, Ябълково, Горски извор, Добрич…

Покана за заключителна пресконференция на 20 януари 2021г. (сряда) по Проект № CB005.2.21.052 „Съвместни дейности за възстановяване на привлекателността на трансграничната зона (More Attractive)“.

76

  Община Димитровград има удоволствието да Ви покани на заключителна пресконференция на 20 януари 2021г. (сряда) от 11:00 часа в сградата на общинска администрация по Проект № CB005.2.21.052 „Съвместни дейности за възстановяване на привлекателността на трансграничната зона (More Attractive)“. След пресконференцията ще бъде открито официално и завършеното междублоковото пространство зад блок…

Община Димитровград обявява началото на подписването на договорите по проект № BG16M1OP002-5.003-0005 „Подобряване качеството на атмосферния въздух в община Димитровград чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво“

509

Договорите ще бъдат подписвани в офиса на проекта, който се намира на ул. Цар Симеон № 5 В. Всички класирани при първата Покана ще бъдат информирани по телефона, който са заявили за контакт, за дата и час на подписването, като за същото следва да се представят лична карта на заявителя…

Към всички новини