Неделен пазар отваря в неделя

Неделен пазар отваря в неделя

Димитровградският пазар ще отвори от тази неделя, това съобщи днес кметът на община Димитровград Иво Димов  на пресконференция с представителите от Общинския кризисен щаб д-р Силвия Янева, експерт в РЗИ - Хасково и д-р Валентин Палашев, зам.управител на МБАЛ "Св.Екатерина", както и председателя на ПК "Търговия, общински пазари и тържища" Сашо Спасов.

"За нас е от първостепенно значение опазване здравето на гражданите независимо от значителните загуби, които общината понася от това, че не работи пазара. Отговорността за живота и здравето на хората е наша. В понеделник направихме общо заседание на Общинския щаб и ресорната комисия по пазари и тържища към Общинския съвет и мненията бяха разнопосочни с аргументи за и против във двете посоки. Пазара ще заработи поетапно, като тази седмица ще отвори само в неделя, и ако всичко е наред с епидимиологичната обстановка в страната и в общината от следващата седмица пазара ще работи от петък. Разбирам търговците на пазара, които не са работили от 2.5 месеца, но от другата страна са и притестненията на хората в града. Пазара е специфичен и не може да бъде сравняван и да се прави аналог с МОЛ-ве и други тържища. Въвеждаме обаче строги мерки за търговците и ползвателите на обектите и препоръчваме на гражданите спазване на противоепидимиологичните предписания, за да може да се опази средата в общината каквато е до момента - без заразени", каза кметът на общината Иво Димов. 

Експертът от РЗИ- Хасково и член на Общинския кризисен щаб д-р Силвия Янева допълни, че като цяло отпадат голяма част от противоепидимиологичните мерки в страната и гражданите все повече показват, че започват да се грижат за безопасността си - носят маски, вече не се ръкостискаме. Трябва да се научим да живеем с вируса. Страхът не е добър съветник. По отношение на пазара ще следим обстановката, каза експертът.

Постояната комисия към местният парламент е категорична, че пазарът трябва да заработи. Считаме мнението на медиците за обосновано, но сме единодушни, че Пазара трябва да заработи, изрази мнението на комисията нейният председател Сашо Спасов.

Д-р Палашев сподели опасенията си и тези на колегите си, че отварянето на Пазара ще доведе хора от цялата страна, което ще създаде предпоставки за разпространине на заразата и прикани търговците и посетителите да спазват предписанията за безопасност.

Неделният пазар ще заработи от 7.00ч. до 14.00ч. на 24.05.2020г., тази неделя като в същото време няма да работи Автомобилният пазар. Мярката се прилага, за да се намали потока от хора, които посещават и двата пазара. 

Работата на Неделният пазар ще се разрешава при спазване на противоепидемичните мерки от търговци, собственици и продавачи на обекти на територията на пазара.   Задължително за търговците е да са със защитни маски за лице или защитен шлем,   да извършват дезинфекция на обектите си и да поставят на видни места дезинфектанти,   да следят и да предотвратяват струпване на хора пред и в обектите си.

За търговците, собственици и ползватели на заведенията за бързо обслужване, на питейни заведения и други подобни на територията на Неделен пазар се   допуска посещение на търговски площи на открито  при стриктно спазване на противоепидемичните мерки, въведени със заповед на министъра на здравеопазването, като   разполагане на масите по начин, осигуряващ разстояние не по-малко от 1,5 м между тях и не повече от четири лица на една маса или едно семейство,   обслужващият персонал да е с поставена защитна маска за лице или защитен шлем, като е препоръчително и носенето на ръкавици. Трябва   да се почистват и дезинфекцират повърхностите на масите и столовете след всеки посетител, а тоалетните на всеки час. В заведенията на пазара трябва д  а се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите.

На посетителите на пазара се препоръчва   да носят лични предпазни средства (маска, шал, шлем и др.),   да спазват официалната дистанция от 1,5м.,   да не предизвикват струпвания пред и в обектите на територията на Неделен пазар.

Два пъти дневно ще бъде извършвана дезинфекция на Пазара преди отварянето му и след края на работното време. Обществените тоалетни ще бъдат дезинфекцирани на всеки час.

Файлове:

Последна промяна: 14:28:41, 20 май 2020

Още новини

Десетки димитровградчани отдадоха почит на Ботев и загиналите за Свободата на България

48

Десетки граждани се стекоха днес пред бюст паметника на Христо Ботев да отдадат почит към геройски загиналите за свободата на България. Председателят на общински съвет Димитровград Гергана Кръстева, нейният заместник Юлиян Семерджиев, заместник-кметът Яшо Минков, секретаря на общината Венета Колева, общински съветници и граждани поднесоха венци и цветя минути преди…

Цветен Първи юни подари община Димитровград на най-малките

65

С цветен и пъстър Първи юни зарадва община Димитровград малчуганите. Площад "Поезия" се изпълни от множеството дошло на концерта с любими детски песни, който Забавно-духов оркестър бе подготвил по повод празника на детето. Стартът на събитието дадоха забавни клоуни, които пуснаха огромен облак с разноцветни балони в небето и зарадваха…

Първият в Хасковска област Център за възрастни хора с деменция ще бъде в Димитровград

313

Напълно ремонтирана и готова е базата на първия в Хасковска област Центъра за настаняване от семеен тип на възрастни хора с деменция, който се намира в бившата АТЗ болница. Днес на заключителна пресконференция и церемония тип „Рязане на лента” бяха отчетени резултатите от извършените по проект „Център за настаняване от…

Към всички новини