На 1 октомври НАОП "Дж.Бруно" открива учебната година

На 1 октомври НАОП "Дж.Бруно" открива учебната година

На  1 октомври 2021г. от 12.00ч. ще бъде открита новата учебна година в ЦПЛР-НАОП "Джордано Бруно" с интересна програма. Дейностите се организират съвместно с Регионалният природонаучен музей – Пловдив. Програмата включва прожекции на планетариумната шоу програма “Космическият устрем на Европа” (“Europe’s Cosmic Quest). По същото време, паралелно с образователните дейности на астрономическа тема ще бъдат организирани интересни атрономически работилници:

“Космосът и пикселите” - Желаещите да се включат в това знимание ще направят красиви пикселизирани модели, използвайки различни похвати в изкуството - като този на австралийските аборигени и поантилизма.

“Направи си планета & Мисията GOCE” - Работилница за запознаване с характеристиките на геоида (истинската форма на Земята) чрез изследване на 3D принтирани модели и пресъздаване на геоидната форма на Земята от пластелин.

„Построй космически кораб“ - Участниците в тази работилница ще имат възможност да построят от рециклирани материали (хартиени кутии, капачки и др.) различни космически носители от звездния флот на ЕСА, научавайки повече за мисията на всеки един от тях.

„Космически кантар“ – Колко бихме тежали на Венера? Използвайки коефициенти участниците могат да изчислят теглото си на различни планети.

“Рецепта за Комета” - С тази впечатляваща научна демонстрация ще “сготвим” комета пред вашите очи, разкривайки органичната материя, от която е направена! А в последващата дискусия ще дадем отговори на много от въпросите, вълнували привържениците на тези “опашати звезди”.

В дейностите ще се включат ученици от 5, 6 и 7 класове от ПМГ „Иван Вазов” и ОУ”Алеко Константинов”.
През учебната 2021/2022 година в ЦПЛР-НАОП „Джордано Бруно“ ще продължи популяризацията на астрономията сред учениците на Димитровград със своите образователни форми. Кръжоците по астрономия са предназначени за ученици от училищата в община Димитровград от 4 до 12 клас. В тях учениците ще могат да се запознаят със звездното небе, небесните обекти и явления, да се включат в групите за наблюдения и наблюдателните експедиции, да работят по национални и международни конкурси, проекти и програми, да се обучават за участие в олимпиади и да участват в други мероприятия, организирани от НАОП.
Учениците са разпределени в  12 форми:
-Забавна астрономия – 2 групи  за 4 клас
-Елементарна астрономия – 4 групи за 5 клас
-Основи на астрофизиката – 2 групи , за 6 и 7 клас
- Астрофизика – 1 група, след 7  клас
-Наблюдателна астрономия – 1 група сборна за всички участници
- Планетариум- деца от началния курс на обучение в Димитровград посещават по график звездната зала на Планетариума, за да получат първите си представи за Космоса.
-Лятно училище
Приблизителния брой на постоянно обучаваните ученици е 90.
Кръжоците са безплатни и са отворени, и след 1 октомври за записвани на нови ученици. 

 

Последна промяна: 13:40:18, 29 септември 2021

Още новини

С водосвет откриха единствения в Хасковска област Център за временно настаняване

41

Единственият в Хасковска област Център за временно настаняване на хора в нужда отриха днес в Димитровград. Спазвайки традицията нов дом да се освещава с водосвет за здраве архиерейски наместник отец Георги Тодев благослови и освети Центъра. Със 626 769,20 лева, от които 532 753,82 лева европейско финансиране и 94 015,38 лева национално съфинансиране по проекта е напълно ремонтирано и преустроено бившото общежитие на…

С нови директори са Исторически музей и ОДТ "А.Карамитев"

156

Антоанета Станчева е новият директор на Исторически музей- Димитровград. Станчева спечели проведения конкурс за длъжността на 13 октомври 2021г.  Антоанета Станчева е с над 30 годишен стаж, като от миналата година,  след пенсионирането на предишния дългогодишен директор на музея Елена Георгиева, до момента временно изпълняваше длъжността директор на  музея. От 2015г.…

Откриват Центъра за временно настаняване

336

ПОКАНА Община Димитровград има удоволствието да Ви покани на 20 октомври 2021г. (сряда) от 11:00ч. на заключителна пресконференция и церемония по откриване на обекта тип „Рязане на лента” по повод реализацията на проект „Преустройство на бивше общежитие на химически техникум "Професор д-р Асен Златаров" в Център за временно настаняване находящ се в УПИ…

Втори Мобилен ваксинационен пункт срещу Covid-19 на Неделния пазар

302

За втори път на димитровградския Неделен пазар ще бъде разположен Мобилен ваксинационен пункт срещу Covid-19. Пункта ще  работи на паркинга пред Спортна зала „Младост” през двата почивни дни на 9 и 10 октомври от 8:30 до 13:00ч. Изнесен имунизационен екип на РЗИ-Хасково ще осъществява ваксинацията и ще консултира гражданите.  Инициативата е…

Към всички новини