Кметът на Общината Иво Димов направи първа копка на завода на „Язаки“ край Димитровград

   582  Новини

„Днес аз съм щастлив човек! Като кмет си давам ясно сметка, че за да се развива един град, хората в него трябва да имат сигурност и работни места. Днешната първа копка е резултат на тригодишни усилия от страна на местната власт, но развитието на пътната инфраструктура в Южна България безспорно помогна това да се случи!“.

Това каза кметът на Община Димитровград Иво Димов при направата на символичната първа копка за изграждане на завод на японската компания „Язаки“. Дългоочакваната инвестиция за 50 млн. евро ще разкрие над 3 000 нови работни места. Заводът за асемблиране на кабелни инсталации за автомобили се очаква да заработи след година. Инвестицията е сочена и за най-голямата в региона за последните 25 години.

„Инвестициите не падат от небето. Те винаги са плод на големи усилия и солидна подготовка. Ако местната власт и представителите на бизнеса не си бяха свършили добре работата, днес нямаше да сме тук“, каза на свой ред заместник-министър председателят Томислав Дончев.

Инвестицията с включеното оборудване за производството ще възлиза на около 50 млн. евро, а с реализирането ѝ се очаква да бъдат разкрити над 3000 работни места, съобщи управителят на „Язаки България” Рома Будриене. От българска страна инвеститор и основен строител е „Хоризонт-Иванов“, която е вложила в проекта около 25 млн. лева. Светослав Богалински – директор „Бизнес развитие“ обяви от сцената, че подизпълнителите при строежа ще са фирми от региона, а пусковият период е само след година.

Новият завод ще произвежда кабелни инсталации за Mercedes-Benz. Директорът на „Язаки Европа“ Уран Заман, който пристигна в България специално за събитието обясни, че решението за инвестицията в Димитровград се дължи на добрите транспортни и инфраструктурни условия в региона и силните традиции в производството. Той подчерта, че подкрепата на местната власт и административният капацитет са наклонили везните към настоящия избор.

На събитието присъстваха още министърът на икономиката Божидар Лукарски, народните представители от хасковска област Делян Добрев и Евгения Ангелова, областният управител Станислав Дечев, кметът на Хасково Добри Беливанов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции Стамен Янев и представители на висшия мениджмънт от страна на инвеститорите.

свали като .pdf