Гражданите на Димитровград оценяват високо работата на кмета

Гражданите на Димитровград оценяват високо работата на…

На съвместна пресконференция днес кметът на община Димитровград Иво Димов, социологът и управител на агенция „Маркет линкс” Добромир Живков и основателя и изпълнителен директор на платформата „Холър лайв” представиха резултатите от работата на дигиталения инструмент за обратна връзка от гражданите към местната власт – Holler.

„Преди една година Димитровград въведе изключително иновативен инструмент за обратна връзка с гражданите, с който като крайна цел да подобрим качеството на работата си и да имаме един прозрачен диалог с нашите съграждани. Община Димитровград бе първата в България, в която платформата бе достъпна за гражданите. Чрез платформата гражданите изразяваха мнения и подаваха сигнали директно към нас - местната власт, с цел да се подобри работата и функционирането на дейностите на общината. С платформата на практика направихме нашите съграждани по-активен участник в процеса на взимане на решение на местно ниво. Създадохме над 200 точки на комуникация. QR кодове могат да се видят навсякъде из общината поставени на плакати, стикери и табели. Има ги на билбордове, гишетата в общинска администрация, детските площадки, парковете, общинската болница, културните институти, детските градини, както и в най-големите населени места. QR кодовете са сложени на най-комуникативните места из града и общината, за улеснение на хората. Съвремието доказа, че това е пътят по който публичният сектор трябва да върви. Когато получаваме сигнали, ние реагираме своевременно и това е много полезно за работата ни. Не сме си спестили и негативните коментари и оценки, а напротив сме надградили в резултат от тях.”, каза при отчитането на резултатите от работата на комуникационната платформа кметът Иво Димов и добави, че общината ще продължи да ползва комуникационния инструмент в интерес на гражданите.

Създателят на платформата и изпълнителен директор на „Холър лайв” Радослав Райков благодари за партньорството на община Димитровград и отчете данните за едногодишния период и онагледи в доклада си с диаграми и примери, работата на системата.

„Чрез платформата Holler хората сами избират кога и по кой въпрос да се произнесат. Общата оценка за работата на общината е положителна, като тази, която оценява работата на кмета е по-висока – 7.6 от 10. Демографската картина показва, че два пъти повече мъже са ползвали платформата отколкото жени. Най-активни са били групата от 26-55г., след тях тази от 18-25г. Извода е, че много хора в по-зряла възраст са ползвали системата. 4902 граждани са използвали системата за обратна връзка и са изразили мнение или са подали сигнали, като имаме и такива, които са регистрирани с устройства от 55 населени места от цял свят. Това са хора, които са идвали в града по един или друг повод и са дали своята оценка. Тяхната оценка е била положителна, от което можем да направим извода, че те оценяват прогреса тук. Сред негативните оценки се очертават административния офис в кв.Марийно, отдел „Приходи”. С най-ниски оценки е общинската болница, но това е обяснимо с оглед естеството й. Най-високите оценки са подавани за културата и туризма – 7.6, където влизат Исторически музей, Дом-музей „П.Пенев”, Ретро апартамента и др. Много висока активност има от комуникационните точки в парковете. Там хората най-често са изразявали задоволството си от зелените площи, а най-много негативи и критика получава пътната настилка. Има три детски площадки индетифицирани с по-ниска от общата средна оценка. Като цяло работата на общината се развива в положителна посока. Призоваваме гражданите още по-активно да ползват платформата.”, подчерта в доклада си Райков.

„Благодаря за възможността да направим този пилотен проект с община Димитровград, която първа го приложи в местната власт. Концепцията на платформата отговоря на потребността на гражданите да комуникират по възможно най-естествен начин с общината във контекста, когато те срещнат някакъв проблем или когато искат да споделят своето удовлетворение от работата на общината. Първото, което можем да отчетем е, че платформата работи 24/7 и всеки може върне информация към общината по всяко време. Второто е, че хората нямат бариера технологично да го използват в контекста на този инструментариум. Виждаме шарени резултати, но обща оценка 7.5 от 10 е позитивна тенденция и поздравявам за това кмета. Важно е да се развива този диалог. Надяваме се да увеличим активността на гражданите, за да могат колкото може повече граждани да връщат обратна връзка към местната власт.”, сподели социолога Добромир Живков. Социолога даде за пример и въвеждането на платформата в една от националните телевизии бТВ, която също използва комуникационния инструмент за обратна връзка със зрителите в реално време в публицистичните предавания и по актуални за обществото теми. Той подчерта, че това е още една форма за гражданско участие във вземането на управленски решения, която община Димитровград създаде за своите граждани.

Платформата Holler.live продължава да функционира за гражданите чрез местата с поставени QR кодове и разширяването й с нови точки за достъп. Кмета на общината сподели, че се предвиждат и кампании по конкретни теми за предпочитанията на гражданите какъв да е фокуса за приоритети за общински политики.

 

 

Последна промяна: 12:20:49, 26 Май 2023

Още новини

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик”

532

С водосвет и прерязване на лента откриха официално изцяло ремонтирания Културен дом „Химик”, който бе напълно обновен отвътре и отвън, включително и прилежащото към него парково пространство. Дейностите бяха извършени по проект „Реставрация и ремонт на Културен дом „Химик”, включително прилежащи площи, гр. Димитровград”, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020г. Това отчетоха при…

Кметът Иво Димов поздрави социалните работници в община Димитровград

148

"Днешният празник е признание към вашата нелека работа. Възхищавам се на човещината и разбирането, с които подкрепяте всеки един човек попаднал в групата на уязвимите, на хората с болка, нуждаещите се, на хората, за които ежедневието е борба. Без вашата подадена ръка и професионализъм много човешки съдби биха били съсипани.…

Възстановяват функциалността на басейна в Меричлери по проект

212

Възстановяване функциалността на басейна в Меричлери започва община Димитровград по проект проект Проект №BGLD-1.007-0022 „Изграждане и развитие на спортно-развлекателен комплекс „Соленци“, град Меричлери, първи етап Възстановяване функционалността на минералния басейн” изпълняван по програма “Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи”, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското…

Петър Чухов е новият лауреат на Националната литературна награда "Пеньо Пенев"

282

Петър Чухов е новият лауреат, предложен за удостояване с Националната литературна награда „Пеньо Пенев”  за 2024 година. Това съобщи на пресконференция днес председателят на комисията по избора проф.Амелия Личева след заседанието. Чухов е избран единодушно от всички членове на комисията, в чийто състав са Теодора Димова - писател и драматург, Мирела Иванова – писател и…

Към всички новини