Димитровград се превръща в столица на танца в рамките на XV-то юбилейно издание на "България танцува`2021"

Димитровград се превръща в столица на танца…

На 27 и 28 ноември 2021г. ще се проведе XV-то юбилейно издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци - класически балет, характерни и съвременни танци "България танцува`2021". Поради пандемичната обстановка миналата година конкурсът не се проведе, а тазгодишното издание ще се състои онлайн. 1300 участника ще представят в 49 състезателни категори в три танцови стила - класически балет, характерни и съвременни танци. 40 танцови формации от цялата страна са заявили своето участие в конкурса и 27 индивидуални участника.

Жури в състав: Проф.Хикмет Мехмедов, Проф. д-р Антон Андонов, Мариана Крънчева, Илиян Недялков и Дарина Бедева ще определят най-добрите сред 461 танцови изпълнения в рамките на два дни в над 20 часовия танцов маратон. Началото ще бъде дадено в събота от 9.00ч, а официалното откриване е планирано за 14.00ч. Събитието ще се излъчва онлайн на следната интернет платформ а:
 
Конкурсът е включен в програмата на Министерство на културата и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Община Димитровград, организатор е Общински център за танцово изкуство "Галаксико" с ръководител Тихомир Митев. Конкурса има за цел да развива и популяризира танцовите стилове: класически балет, характерни и съвременни танци, обмяната на опит и творческите идеи на постиженията в конкурсните стилове. В двудневния танцов маратон ще се определят най – добрите танцьори в различни танцови направления във всяка възрастова група и състезателна категория.

Награден фонд на конкурса:

 • Купа на Кмета на Община Димитровград за цялостно представяне на колектив;
 • Гран При на Министерство на Културата
 • Гран При на Министерство на Образованието и Науката
 • Купи за най-добро представяне на колектив за всяка една жанрова категория - класически балет, характерни танци и съвременни танци;
 • Национални стипендии по програма на Министерство на културата за закрила и стимулиране на деца с изявени дарби за I, II и III място в IV възрастова група, категория - соло в раздел Класически балет, Характерни и Съвременни танци;
 • Плакети за І, ІІ и ІІІ място – групови изпълнения за всяка една възрастова група и жанрова категория;
 • Медали за І, ІІ и ІІІ място за индивидуалните изпълнения и дуети за всяка една възрастово група и жанрова категория;
 • Дипломи за всички участници, класирали се на І, ІІ и ІІІ място в различните жанрови и състезателни категории и възрастови групи;
Парични награди за колективи с най-високи резултати в конкурса, осигурени от Община Димитровград
 • 1-во място - 500 лв.
 • 2-ро място - 300 лв.
 • 3-то място - 200 лв.
 
 
Жури:
 
Проф.Хикмет Мехмедов
Хикмет Мехмедов е роден в Кърджали. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и Балет "Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна режисура при професор Николай Боярчиков и професор Пьотр Гусев в Консерваторията в Санкт Петербург.
Работи като главен балетмайстор и Директор на Русенската народна опера (1983-1995), Директор на балета на Националната опера и балет (1995-1998), както главен балетмайстор на Бургаската опера (от 1998 досега).
Хикмет Мехмедов основава последователно балетни класове при Музикалните училища в Русе и Бургас. Той е инициатор и организатор на Първата национална творческа среща на младите български балетмайстори.
Понастоящем Хикмет Мехмедов работи като професор по балетна режисура в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив.
Лауреат е на национални и международни конкурси. Удостоен е със "Златна лира" и "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Изявите му като хореограф както в България, така и зад граница носят подчертано индивидуални авторски решения.
 
Проф. д-р Антон Андонов
Завършил средно-специално образование като артист-балетист, педагог в Държавно хореографско училище гр. София.
Висшето си образование продължава в АМТИИ – гр. Пловдив със специалност хореографска режисура.
Работи като артист-солист-балетист и балетмайстор в ФА „Тракия” гр. Пловдив и “Слънчев бряг гр. Слънчев бряг.
Автор и постановчик на сченични танцови произведения в самодейни и професионални колективи, както и член на жури в многобройни международни конкурси и фестивали.
Преподава български народни танци в международни летни семинари и курсове следдипломна квалификация “Преподавател по БНТ” в АМТИИ Пловдив.
Дисциплини, по които преподава:
Български народни танци;
Практика по български екзерсис;
Хореографска композиция;
Теория на БНХ;
Методика на преподаване на БНТ
Научно-изследователска дейност:
Докторат на тема: “Мъжки зимни обичаи с игри и хора от Ямболско”;
Хабилитационен труд на тема: “Ръченицата в традиционния танцов фолклор”.
Публикации:
“Ръченицата в традиционната практика” – сп. “Музикални хоризонти” (2007г);
“Традиционни кукерски игри и хора от Ямболско” – сп. “Музикални хоризонти” (2008г);
“Мъжки игри и хора в обичая Ивановство” – сп. “Музикални хоризонти” (2009г).
Художествено-творческа дейност:
Автор на смесен танц “Въртиоро” – постановка във ФА “Тракия”.
 
Мариана Крънчева
Балерина – класическа и съвременна, актриса, хореограф, модел, преподавател по съвременни танцови техники. Мариана е солистка на Националната Балетна трупа, където танцува първи роли в спектакли като “Серенада” хор. Дж. Баланчин, “Зорба Гъркът” хор. Л. Месине, “Пепеляшка” и “Триптих” хор. Б. Сечанова , “Пролетно таинство” хор. Д. Пандурски, “451 по Фаренхаит” , и солови роли в целия класически и съвременен репертоар на трупата. Родена е в София.
Получава образованието си в Националното у-ще за танцово изкуство, театрален клас 4xС, завършва специалност “Балетна режисура” в Нов Български Университет. Неѝни педагози са имена като Катя Петровска, Боряна Сечанова, Маргарита Димитрова, Николаѝ Георгиев, Ани Петрова. Специализира съвременен танц в Швеицария - с извесната трупа “Nomades- le Loft – Vevey”, по-късно във Виена - на международния съвремeнен семинар Impulstanz.
Участва в редицa балетни академии във Варна, и в маѝсторски класове със световно известни преподаватели като Жилбер Маер, Дина Бьорн, Марко Канталупо, Лис Леа, и мн.други. Като хореограф поставя балетни миниатюри, а по-късно и цели спектакли за трупи като Национален балет – София, балет Арабеск, балет при ОФД - Русе, балетна школа “Силует”, НУТИ.
Неѝни авторски спектакли са: „Не изпускаѝ мишката”, „Улично цвете”, „Спящото езеро”. Хореограф е в няколко оперни спектакъла от репертоара на Национална Опера – София.
Хореографира и режисира модни арт дефилета. Успоредно с работата си като балерина, Мариана се занимава с драматичен и с танцов театър – тя е член на театър “Пантданс”, и на експерименталната театрална трупа “4xС”. Мариана често е ангажирана от БНТ за редица (над 20) телевизионни продукции, както като балерина, така и като актриса и хореограф. Канена е за лице на реклами от фирми като Balcan Air, First Investment Bank, Застрахователна компания “Европа”.
Печели 1-ва награда за хореография на национален конкурс за хореографи “Маргарита Арнаудова” в София, и 3-та награда за хореография на международен фестивал “Златният паун” във Варна. Като балерина има награди от Международен балетен конкурс – Варна, Национален балетен конкурс – Добрич, диплом от Международен конкурс за съвременен т-ц – Париж. Получава специалната награда на Балетна Академия Париж – София за млад талант. Чрез своето изпълнение на съвременна хореография Мариана 3 пъти печели награди за хореографите, чиято работа представя на международни и национални конкурси.
 
Илиян Недялков
Завършил средно – специално образование към Наицонално Училище по Изкуствата „Панайот Пипков‘‘ гр. Плевен, със специалност ,,Български танци‘‘. След това продължава Висшето си образование в Академия за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство „Проф. Асен Диамандиев‘‘ гр. Пловдив, до степен магистър със специалност ,,хореографска режисура‘‘.
 
Към днешна дата работи като артист – балетист във Фолклорен Ансамбъл „Тракия“ гр. Пловдив и като преподавател в НУФИ „Широка лъка“ специалност ,,Български танци‘‘ по дисциплините: Композиция и импровизация, Актьорско майсторство и Класически екзерсис.
 
Носител на награди от различни международни конкурси за изпълнители, като някои от тях са:
 
1. “XI Международный фестиваль-конкурс сольного танца имени Махмуда Эсамбаева”, Република Чечня.
2. Международен фестивал „Българска душа на Святата земя“, шесто издание, Израел.
3. IODC – International Online Dance Competition 2021.
 
Дарина Бедева
Завършва НУТИ през 1993г. в класа на Катя Петровска. От същата година е назначена в Софийска опера и балет. От 2000г. на длъжност прима-балерина. С трупата на балета и не само гастролира в: Германия,Швейцария,Италия, Испания, Гърция, Китай, Перу,Боливия, Аруба,САЩ, Кипър и др.
Завършва НАТФИЗ”Кръстьо Сарафов” специалност – балетна режисура.
 
Награди:
ІІІ-та награда „Анастас Петров”-младша възраст;
І-ва награда „Анастас Петров” – старша възраст;
Поощрителна награда – Международен балетен конкурс „Варна”;
Финалист на балетен конкурс „Масако Оя”- Осака;
Награда за млад изпълнител на Международна академия по изкуствата – Париж;
Кристална лира за ролите в „Баланчин” и „Гето”
 
Роли:
Марина – „Зорба Гъркът”, Одета-Одилия „Лебедово езеро”, Китри и Улична танцьорка – „Дон Кихот”, фея Люляк, фея Смелост, Брилянт – „Спящата красавица”, Силфида и Ефи- „Силфида”, Баланчин- „Серенада”, „Ху Кеърс” , „Алегро Брилянте”, „Гето”, Милдрид- „451 градуса по Фаренхайт”, Кармен- „Кармен”, Испанска кукла и Мари „Лешникотрошачката” и др.
Последна промяна: 10:14:57, 26 Ноември 2021

Още новини

Общоградско честване и тържествена церемония на 24 май в Димитровград

99

Общоградско честване и тържествена церемония по повод 24 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е подготвила Община Димитровград. От 10.15ч. под съпровода на маршова музика ученици и учители ще преминат във Шествие на училищата, водени от Забавно-духов…

По инициатива на dm в София и Димитровград стартира за първи път обучение за „дрогеристи“ по австрийска програма

202

Над 50 ученици в паралелките с официално наименование "Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия" ще се обучават по професия със силно търсене на кадри По инициатива на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас - dm България от учебната 2022/2023 година в София и Димитровград за…

С турнири по футбол и стрийтбол Димитровград отбелязва Деня на българския спорт днес

72

По повод 17 май-Денят на българския спорт в община Димитровград се провеждат два спортни турнира, за които записването бе обявено още в края на месец април. В Турнира по футбол на малки врати са заявили участие 9 отбора от града и населените места. Всеки отбор е от по шест човека.…

В петък и събота ще се пръска против комари

127

Община Димитровград планира да извърши първа за годината дезинсекция на озеленени площи срещу имаго и ларви на комари. Предварително определените дати са 20 и 21 май 2022г. (петък и събота). При неблагоприятни метеорологични условия е възможно датите да бъдат променeни. Препаратите, които ще се използват са: - срещу имаго на…

Към всички новини