Димитровград се превръща в столица на танца в рамките на XV-то юбилейно издание на "България танцува`2021"

Димитровград се превръща в столица на танца…

На 27 и 28 ноември 2021г. ще се проведе XV-то юбилейно издание на Националния танцов конкурс за театрално-сценични танци - класически балет, характерни и съвременни танци "България танцува`2021". Поради пандемичната обстановка миналата година конкурсът не се проведе, а тазгодишното издание ще се състои онлайн. 1300 участника ще представят в 49 състезателни категори в три танцови стила - класически балет, характерни и съвременни танци. 40 танцови формации от цялата страна са заявили своето участие в конкурса и 27 индивидуални участника.

Жури в състав: Проф.Хикмет Мехмедов, Проф. д-р Антон Андонов, Мариана Крънчева, Илиян Недялков и Дарина Бедева ще определят най-добрите сред 461 танцови изпълнения в рамките на два дни в над 20 часовия танцов маратон. Началото ще бъде дадено в събота от 9.00ч, а официалното откриване е планирано за 14.00ч. Събитието ще се излъчва онлайн на следната интернет платформ а:
 
Конкурсът е включен в програмата на Министерство на културата и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Община Димитровград, организатор е Общински център за танцово изкуство "Галаксико" с ръководител Тихомир Митев. Конкурса има за цел да развива и популяризира танцовите стилове: класически балет, характерни и съвременни танци, обмяната на опит и творческите идеи на постиженията в конкурсните стилове. В двудневния танцов маратон ще се определят най – добрите танцьори в различни танцови направления във всяка възрастова група и състезателна категория.

Награден фонд на конкурса:

 • Купа на Кмета на Община Димитровград за цялостно представяне на колектив;
 • Гран При на Министерство на Културата
 • Гран При на Министерство на Образованието и Науката
 • Купи за най-добро представяне на колектив за всяка една жанрова категория - класически балет, характерни танци и съвременни танци;
 • Национални стипендии по програма на Министерство на културата за закрила и стимулиране на деца с изявени дарби за I, II и III място в IV възрастова група, категория - соло в раздел Класически балет, Характерни и Съвременни танци;
 • Плакети за І, ІІ и ІІІ място – групови изпълнения за всяка една възрастова група и жанрова категория;
 • Медали за І, ІІ и ІІІ място за индивидуалните изпълнения и дуети за всяка една възрастово група и жанрова категория;
 • Дипломи за всички участници, класирали се на І, ІІ и ІІІ място в различните жанрови и състезателни категории и възрастови групи;
Парични награди за колективи с най-високи резултати в конкурса, осигурени от Община Димитровград
 • 1-во място - 500 лв.
 • 2-ро място - 300 лв.
 • 3-то място - 200 лв.
 
 
Жури:
 
Проф.Хикмет Мехмедов
Хикмет Мехмедов е роден в Кърджали. След завършване на Държавното хореографско училище в София работи като балетист в Софийската народна опера и Балет "Арабеск". През 1982 година завършва с отличие балетна режисура при професор Николай Боярчиков и професор Пьотр Гусев в Консерваторията в Санкт Петербург.
Работи като главен балетмайстор и Директор на Русенската народна опера (1983-1995), Директор на балета на Националната опера и балет (1995-1998), както главен балетмайстор на Бургаската опера (от 1998 досега).
Хикмет Мехмедов основава последователно балетни класове при Музикалните училища в Русе и Бургас. Той е инициатор и организатор на Първата национална творческа среща на младите български балетмайстори.
Понастоящем Хикмет Мехмедов работи като професор по балетна режисура в Академията за музикално и танцово изкуство - Пловдив.
Лауреат е на национални и международни конкурси. Удостоен е със "Златна лира" и "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Изявите му като хореограф както в България, така и зад граница носят подчертано индивидуални авторски решения.
 
Проф. д-р Антон Андонов
Завършил средно-специално образование като артист-балетист, педагог в Държавно хореографско училище гр. София.
Висшето си образование продължава в АМТИИ – гр. Пловдив със специалност хореографска режисура.
Работи като артист-солист-балетист и балетмайстор в ФА „Тракия” гр. Пловдив и “Слънчев бряг гр. Слънчев бряг.
Автор и постановчик на сченични танцови произведения в самодейни и професионални колективи, както и член на жури в многобройни международни конкурси и фестивали.
Преподава български народни танци в международни летни семинари и курсове следдипломна квалификация “Преподавател по БНТ” в АМТИИ Пловдив.
Дисциплини, по които преподава:
Български народни танци;
Практика по български екзерсис;
Хореографска композиция;
Теория на БНХ;
Методика на преподаване на БНТ
Научно-изследователска дейност:
Докторат на тема: “Мъжки зимни обичаи с игри и хора от Ямболско”;
Хабилитационен труд на тема: “Ръченицата в традиционния танцов фолклор”.
Публикации:
“Ръченицата в традиционната практика” – сп. “Музикални хоризонти” (2007г);
“Традиционни кукерски игри и хора от Ямболско” – сп. “Музикални хоризонти” (2008г);
“Мъжки игри и хора в обичая Ивановство” – сп. “Музикални хоризонти” (2009г).
Художествено-творческа дейност:
Автор на смесен танц “Въртиоро” – постановка във ФА “Тракия”.
 
Мариана Крънчева
Балерина – класическа и съвременна, актриса, хореограф, модел, преподавател по съвременни танцови техники. Мариана е солистка на Националната Балетна трупа, където танцува първи роли в спектакли като “Серенада” хор. Дж. Баланчин, “Зорба Гъркът” хор. Л. Месине, “Пепеляшка” и “Триптих” хор. Б. Сечанова , “Пролетно таинство” хор. Д. Пандурски, “451 по Фаренхаит” , и солови роли в целия класически и съвременен репертоар на трупата. Родена е в София.
Получава образованието си в Националното у-ще за танцово изкуство, театрален клас 4xС, завършва специалност “Балетна режисура” в Нов Български Университет. Неѝни педагози са имена като Катя Петровска, Боряна Сечанова, Маргарита Димитрова, Николаѝ Георгиев, Ани Петрова. Специализира съвременен танц в Швеицария - с извесната трупа “Nomades- le Loft – Vevey”, по-късно във Виена - на международния съвремeнен семинар Impulstanz.
Участва в редицa балетни академии във Варна, и в маѝсторски класове със световно известни преподаватели като Жилбер Маер, Дина Бьорн, Марко Канталупо, Лис Леа, и мн.други. Като хореограф поставя балетни миниатюри, а по-късно и цели спектакли за трупи като Национален балет – София, балет Арабеск, балет при ОФД - Русе, балетна школа “Силует”, НУТИ.
Неѝни авторски спектакли са: „Не изпускаѝ мишката”, „Улично цвете”, „Спящото езеро”. Хореограф е в няколко оперни спектакъла от репертоара на Национална Опера – София.
Хореографира и режисира модни арт дефилета. Успоредно с работата си като балерина, Мариана се занимава с драматичен и с танцов театър – тя е член на театър “Пантданс”, и на експерименталната театрална трупа “4xС”. Мариана често е ангажирана от БНТ за редица (над 20) телевизионни продукции, както като балерина, така и като актриса и хореограф. Канена е за лице на реклами от фирми като Balcan Air, First Investment Bank, Застрахователна компания “Европа”.
Печели 1-ва награда за хореография на национален конкурс за хореографи “Маргарита Арнаудова” в София, и 3-та награда за хореография на международен фестивал “Златният паун” във Варна. Като балерина има награди от Международен балетен конкурс – Варна, Национален балетен конкурс – Добрич, диплом от Международен конкурс за съвременен т-ц – Париж. Получава специалната награда на Балетна Академия Париж – София за млад талант. Чрез своето изпълнение на съвременна хореография Мариана 3 пъти печели награди за хореографите, чиято работа представя на международни и национални конкурси.
 
Илиян Недялков
Завършил средно – специално образование към Наицонално Училище по Изкуствата „Панайот Пипков‘‘ гр. Плевен, със специалност ,,Български танци‘‘. След това продължава Висшето си образование в Академия за Музикално, Танцово и Изобразително Изкуство „Проф. Асен Диамандиев‘‘ гр. Пловдив, до степен магистър със специалност ,,хореографска режисура‘‘.
 
Към днешна дата работи като артист – балетист във Фолклорен Ансамбъл „Тракия“ гр. Пловдив и като преподавател в НУФИ „Широка лъка“ специалност ,,Български танци‘‘ по дисциплините: Композиция и импровизация, Актьорско майсторство и Класически екзерсис.
 
Носител на награди от различни международни конкурси за изпълнители, като някои от тях са:
 
1. “XI Международный фестиваль-конкурс сольного танца имени Махмуда Эсамбаева”, Република Чечня.
2. Международен фестивал „Българска душа на Святата земя“, шесто издание, Израел.
3. IODC – International Online Dance Competition 2021.
 
Дарина Бедева
Завършва НУТИ през 1993г. в класа на Катя Петровска. От същата година е назначена в Софийска опера и балет. От 2000г. на длъжност прима-балерина. С трупата на балета и не само гастролира в: Германия,Швейцария,Италия, Испания, Гърция, Китай, Перу,Боливия, Аруба,САЩ, Кипър и др.
Завършва НАТФИЗ”Кръстьо Сарафов” специалност – балетна режисура.
 
Награди:
ІІІ-та награда „Анастас Петров”-младша възраст;
І-ва награда „Анастас Петров” – старша възраст;
Поощрителна награда – Международен балетен конкурс „Варна”;
Финалист на балетен конкурс „Масако Оя”- Осака;
Награда за млад изпълнител на Международна академия по изкуствата – Париж;
Кристална лира за ролите в „Баланчин” и „Гето”
 
Роли:
Марина – „Зорба Гъркът”, Одета-Одилия „Лебедово езеро”, Китри и Улична танцьорка – „Дон Кихот”, фея Люляк, фея Смелост, Брилянт – „Спящата красавица”, Силфида и Ефи- „Силфида”, Баланчин- „Серенада”, „Ху Кеърс” , „Алегро Брилянте”, „Гето”, Милдрид- „451 градуса по Фаренхайт”, Кармен- „Кармен”, Испанска кукла и Мари „Лешникотрошачката” и др.
Последна промяна: 10:14:57, 26 Ноември 2021

Още новини

Програма по повод Първи юни - Ден на детето

161

Разнообразна няколкодневна програма за децата е подготвила община Димитровград под мотото "Здрави и щастливи". Събитията за радост на малчуганите започват още на 30 май, когато от 9.30ч. и 10.30ч. в лятната читалня на Градска библиотека "Пеньо Пенев" деца от детските градини ще гледат детското театрално представление "Аладин". На самия Първи…

Кмета Иво Димов на заседание на УС на НСОРБ

61

Кметът на община Димитровград и заместник-председател на Националното сдружение на общините на Република България Иво Димов участва в работно заседание на Управителния съвет на сдружението. Кметовете на общини ще обсъждат днес а ктуални въпроси по управление на отпадъците в общините и в частност проблеми на общините с възстановяване на разходи…

Димитровград отличи най-изявените си учители, културен деец и ученици

145

На тържествена церемония по повод 24 май Димитровград отличи най-изявените си учители, културни дейци и ученици. На 24 май традиционно община Димитровград връчва най-високите отличия в областта на образованието и културата. Кметът на общината и председателя на общински съвет връчиха най-високите отличия в областта на образованието и културата. Приветствени слова…

Пръскат против кърлежи утре и в сряда

243

Община Димитровград планира да извърши дезакаризация на тревни площи против кърлежи – I етап, като предварително определените дати са 23.05.23г.(вторник) и 24.05.23г.(сряда). В тревните площи и в учебните заведения ще бъдат поставени табели, които ще информират гражданите за деня на пръскане и карантинния срок. Графикът за пръскане е както следва…

Към всички новини