Димитровград събра най-изявените физици и астрономи за годишнината на НАОП "Дж.Бруно"

Димитровград събра най-изявените физици и астрономи за…

Димитровград събра най-изявените физици и астрономи от цялата страна. Поводът бе 60 годишнината на първият планетариум в България – НАОП „Джордано Бруно”, който се намира именно в Димитровград.

Със семинар-дискусия на тема „Планетариумите и обсерваториите в България – минало и бъдеще“ завършиха серията от инициативи и събития по повод годишнината.

Сред участниците бяха проф.Евгени Семков – Директор на Института по астрономия към Българска академия на науките, доц.д-р Евгени Овчаров – Ръководител на катедрата по „Астрономия” във Физически факултет към СУ „Св. Климент Охридски”, доц. д-р Сунай Ибрямов Катедра: „Физика и Астрономия” във Факултет по природни науки към Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", ръководители и представители от всички планетариуми в страната.

Домакина на събитието в лицето на Директора на НАОП „Джордано Бруно” Димитър Кокотанеков благодари на всички за съвместната работа и подкрепа, която оказват образователни институции и местна власт към дейността на Планетариума.

Приветствие по повод годишнината отправиха кметът на община Димитровград Иво Димов, областният управител Катя Панева, Иван Панайотов от РУО-Хасково и специален поздравителен адрес от министъра на образованието акад.Николай Денков. В залата бе и предишният дългогодишен директор на планетариума Петър Тончев.

В своето приветствие кметът на Димитровград се обърна към присъстващите с думите: "Може да не сме най-големият Планетариум в България, но сме първият в страната. Сега честваме 60 годишнината на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно”, благодарение на далновидността за неговото създаване и по-нататъшното му развиване, както от неговите ръководители, управниците на Димитровград и хората, които са работили там.За нас Планетариума е самочувствие и възможности." и цитира мотото на димитровградския планетариум и добави „Най-краткият път към звездите минава по-трудният път на познанието”.

Два тома на Джордано Бруно за попълване на библиотеката си, с пожеланието с насочени към Вселената очи да откриват нови светове, образователната институция получи от Областният управител Катя Панева.

Проф.Семков поздрави присъстващите и подчерта значимостта на НАОП "Дж.Бруно" за образователната и научна астрономическа общност в страната.

Събитието започна с химна и видео за Вселената, подготвено от второкласника Ивелин Стоянов. Думи на благодарност за съвместната работа и презентация „60 години НАОП „Джордано Бруно“ Димитровград” представи неговия директор. Като част от форума бяха видени още няколко презентации за дейността на планетариумите и популяризиране на астрономическите знания. Доц. Овчаров запозна участниците с научната роля на най-стария университет в България в ретроспективната презентация на тема „130 години астрономия в Софийски университет”.

Знаковата годишнината на НАОП „Дж.Бруно” бе отбелязана с поредица от инициативи, като в рамките на честването имаше състезание по астрономия, конкурс за изработване на слънчев часовник, дигитални "разходки" из Вселената и изложба на редки и ценни издания с академична и учебна литература от 1878г. до сега.

 

Последна промяна: 15:15:39, 16 Май 2022

Още новини

Програма по повод Първи юни - Ден на детето

162

Разнообразна няколкодневна програма за децата е подготвила община Димитровград под мотото "Здрави и щастливи". Събитията за радост на малчуганите започват още на 30 май, когато от 9.30ч. и 10.30ч. в лятната читалня на Градска библиотека "Пеньо Пенев" деца от детските градини ще гледат детското театрално представление "Аладин". На самия Първи…

Кмета Иво Димов на заседание на УС на НСОРБ

61

Кметът на община Димитровград и заместник-председател на Националното сдружение на общините на Република България Иво Димов участва в работно заседание на Управителния съвет на сдружението. Кметовете на общини ще обсъждат днес а ктуални въпроси по управление на отпадъците в общините и в частност проблеми на общините с възстановяване на разходи…

Димитровград отличи най-изявените си учители, културен деец и ученици

145

На тържествена церемония по повод 24 май Димитровград отличи най-изявените си учители, културни дейци и ученици. На 24 май традиционно община Димитровград връчва най-високите отличия в областта на образованието и културата. Кметът на общината и председателя на общински съвет връчиха най-високите отличия в областта на образованието и културата. Приветствени слова…

Пръскат против кърлежи утре и в сряда

243

Община Димитровград планира да извърши дезакаризация на тревни площи против кърлежи – I етап, като предварително определените дати са 23.05.23г.(вторник) и 24.05.23г.(сряда). В тревните площи и в учебните заведения ще бъдат поставени табели, които ще информират гражданите за деня на пръскане и карантинния срок. Графикът за пръскане е както следва…

Към всички новини