Димитровград събра най-изявените физици и астрономи за годишнината на НАОП "Дж.Бруно"

Димитровград събра най-изявените физици и астрономи за…

Димитровград събра най-изявените физици и астрономи от цялата страна. Поводът бе 60 годишнината на първият планетариум в България – НАОП „Джордано Бруно”, който се намира именно в Димитровград.

Със семинар-дискусия на тема „Планетариумите и обсерваториите в България – минало и бъдеще“ завършиха серията от инициативи и събития по повод годишнината.

Сред участниците бяха проф.Евгени Семков – Директор на Института по астрономия към Българска академия на науките, доц.д-р Евгени Овчаров – Ръководител на катедрата по „Астрономия” във Физически факултет към СУ „Св. Климент Охридски”, доц. д-р Сунай Ибрямов Катедра: „Физика и Астрономия” във Факултет по природни науки към Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", ръководители и представители от всички планетариуми в страната.

Домакина на събитието в лицето на Директора на НАОП „Джордано Бруно” Димитър Кокотанеков благодари на всички за съвместната работа и подкрепа, която оказват образователни институции и местна власт към дейността на Планетариума.

Приветствие по повод годишнината отправиха кметът на община Димитровград Иво Димов, областният управител Катя Панева, Иван Панайотов от РУО-Хасково и специален поздравителен адрес от министъра на образованието акад.Николай Денков. В залата бе и предишният дългогодишен директор на планетариума Петър Тончев.

В своето приветствие кметът на Димитровград се обърна към присъстващите с думите: "Може да не сме най-големият Планетариум в България, но сме първият в страната. Сега честваме 60 годишнината на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно”, благодарение на далновидността за неговото създаване и по-нататъшното му развиване, както от неговите ръководители, управниците на Димитровград и хората, които са работили там.За нас Планетариума е самочувствие и възможности." и цитира мотото на димитровградския планетариум и добави „Най-краткият път към звездите минава по-трудният път на познанието”.

Два тома на Джордано Бруно за попълване на библиотеката си, с пожеланието с насочени към Вселената очи да откриват нови светове, образователната институция получи от Областният управител Катя Панева.

Проф.Семков поздрави присъстващите и подчерта значимостта на НАОП "Дж.Бруно" за образователната и научна астрономическа общност в страната.

Събитието започна с химна и видео за Вселената, подготвено от второкласника Ивелин Стоянов. Думи на благодарност за съвместната работа и презентация „60 години НАОП „Джордано Бруно“ Димитровград” представи неговия директор. Като част от форума бяха видени още няколко презентации за дейността на планетариумите и популяризиране на астрономическите знания. Доц. Овчаров запозна участниците с научната роля на най-стария университет в България в ретроспективната презентация на тема „130 години астрономия в Софийски университет”.

Знаковата годишнината на НАОП „Дж.Бруно” бе отбелязана с поредица от инициативи, като в рамките на честването имаше състезание по астрономия, конкурс за изработване на слънчев часовник, дигитални "разходки" из Вселената и изложба на редки и ценни издания с академична и учебна литература от 1878г. до сега.

 

Последна промяна: 15:15:39, 16 Май 2022

Още новини

На 24 май Димитровград отличи най-изявените си учители, културен деец и ученици

50

На тържествена церемония по повод 24 май Димитровград отличи най-изявените си учители, културни дейци и ученици. На 24 май традиционно община Димитровград връчва най-високите отличия в областта на образованието и културата. Кметът на общината и председателя на общински съвет връчиха най-високите отличия в областта на образованието и културата.   Приветствени…

60 години отбеляза Художествена галерия "Петко Чурчулиев" с впечатляваща изложба

106

60-годишен юбилей празнува Художествена галерия „Петко Чурчулиев“ – Димитровград с изложбата „Запазена ма®ка – Димитровград и Хасково“. На събитието, което се проведе в петък (20 май 2022г.) присъстваха кметът на Община Димитровград Иво Димов, председателят на Общински съвет Гергана Кръстева, директори на културни институти в града, настоящи и бивши уредници…

Общоградско честване и тържествена церемония на 24 май в Димитровград

246

Общоградско честване и тържествена церемония по повод 24 май - Денят на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност е подготвила Община Димитровград. От 10.15ч. под съпровода на маршова музика ученици и учители ще преминат във Шествие на училищата, водени от Забавно-духов…

По инициатива на dm в София и Димитровград стартира за първи път обучение за „дрогеристи“ по австрийска програма

225

Над 50 ученици в паралелките с официално наименование "Koнcyлтaнт ĸoзмeтични, пapфюмepийни, биoлoгични пpoдyĸти и битoвa xимия" ще се обучават по професия със силно търсене на кадри По инициатива на водещата верига за търговия с дрогерийни стоки у нас - dm България от учебната 2022/2023 година в София и Димитровград за…

Към всички новини