Димитровград събра най-изявените физици и астрономи за годишнината на НАОП "Дж.Бруно"

Димитровград събра най-изявените физици и астрономи за…

Димитровград събра най-изявените физици и астрономи от цялата страна. Поводът бе 60 годишнината на първият планетариум в България – НАОП „Джордано Бруно”, който се намира именно в Димитровград.

Със семинар-дискусия на тема „Планетариумите и обсерваториите в България – минало и бъдеще“ завършиха серията от инициативи и събития по повод годишнината.

Сред участниците бяха проф.Евгени Семков – Директор на Института по астрономия към Българска академия на науките, доц.д-р Евгени Овчаров – Ръководител на катедрата по „Астрономия” във Физически факултет към СУ „Св. Климент Охридски”, доц. д-р Сунай Ибрямов Катедра: „Физика и Астрономия” във Факултет по природни науки към Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", ръководители и представители от всички планетариуми в страната.

Домакина на събитието в лицето на Директора на НАОП „Джордано Бруно” Димитър Кокотанеков благодари на всички за съвместната работа и подкрепа, която оказват образователни институции и местна власт към дейността на Планетариума.

Приветствие по повод годишнината отправиха кметът на община Димитровград Иво Димов, областният управител Катя Панева, Иван Панайотов от РУО-Хасково и специален поздравителен адрес от министъра на образованието акад.Николай Денков. В залата бе и предишният дългогодишен директор на планетариума Петър Тончев.

В своето приветствие кметът на Димитровград се обърна към присъстващите с думите: "Може да не сме най-големият Планетариум в България, но сме първият в страната. Сега честваме 60 годишнината на Народна астрономическа обсерватория и планетариум „Джордано Бруно”, благодарение на далновидността за неговото създаване и по-нататъшното му развиване, както от неговите ръководители, управниците на Димитровград и хората, които са работили там.За нас Планетариума е самочувствие и възможности." и цитира мотото на димитровградския планетариум и добави „Най-краткият път към звездите минава по-трудният път на познанието”.

Два тома на Джордано Бруно за попълване на библиотеката си, с пожеланието с насочени към Вселената очи да откриват нови светове, образователната институция получи от Областният управител Катя Панева.

Проф.Семков поздрави присъстващите и подчерта значимостта на НАОП "Дж.Бруно" за образователната и научна астрономическа общност в страната.

Събитието започна с химна и видео за Вселената, подготвено от второкласника Ивелин Стоянов. Думи на благодарност за съвместната работа и презентация „60 години НАОП „Джордано Бруно“ Димитровград” представи неговия директор. Като част от форума бяха видени още няколко презентации за дейността на планетариумите и популяризиране на астрономическите знания. Доц. Овчаров запозна участниците с научната роля на най-стария университет в България в ретроспективната презентация на тема „130 години астрономия в Софийски университет”.

Знаковата годишнината на НАОП „Дж.Бруно” бе отбелязана с поредица от инициативи, като в рамките на честването имаше състезание по астрономия, конкурс за изработване на слънчев часовник, дигитални "разходки" из Вселената и изложба на редки и ценни издания с академична и учебна литература от 1878г. до сега.

 

Последна промяна: 15:15:39, 16 Май 2022

Още новини

Община Димитровград спечели проект за подобряване енергийните характеристики на сградата на ДМЦ

109

Община Димитровград спечели нов проект по Плана за възстановяване и устойчивост. Обектът на интервенция е сградата на Детския и младежки център, находяща се на ул. "Св. Климент Охридски" №7 и е на пет етажа, въведена в експлоатация през 1969 г. Проектното предложение е насочено към изпълнение на целите на Интегрирания…

Разнообразна и наситена празнична програма през декември ще радва жители и гости на Димитровград

835

Разнообразна и наситена със събития празнична програма е приготвила община Димитровград за Коледните и Новогодишните празници. Концерти, кулинарен конкурс, театрални постановки за възрастни и деца, изложби, творчески вечери и характерни за месеца събития ще радват димитровградчани и гостите на града през декември, а началото ще бъде поставено със запалване светлините…

Коледен турнир по футбол на малки врати

223

Община Димитровград организира провеждането на Коледен турнир по футбол на малки врати от 11-15 декември 2023г. Срещите ще се играят от 18.00 часа на изкуственото игрище на стадион "Раковски". Желаещите да се включат в турнира могат да се запишат до 7.12.2023г. на телефон: 0885866192. Наградния фонд (отборно) предвижда за първо…

Коледен конкурс "Магията на Коледа"

609

ОБЩИНА ДИМИТРОВГРАД   ОБЯВЯВА КОНКУРС ЗА УКРАСА НА КОЛЕДЕН КЪТ В УЧИЛИЩЕ, ДЕТСКА ГРАДИНА, ЦЕНТРОВЕ, ПРЕДОСТАВЯЩИ СОЦИАЛНА УСЛУГА ЗА ДЕЦА И МЛАДЕЖИ „МАГИЯТА НА КОЛЕДА”   І. Цели на конкурса: Конкурсът има за цел да поощри естетическото изпълнение на кът с тематична коледна украса в училищата, детските градини и центровете,…

Към всички новини