Димитровград посрещна своята 76 годишнина в присъствието на Президента и отличие с признание за кмета

Димитровград посрещна своята 76 годишнина в присъствието…

Да строиш е призвание, но да градиш с мисъл за околните и да посветиш своя труд на бъдещите поколения, е истински достойно и благородно. Именно такива са били окрилените младежи преди 76 години, които с воля и ентусиазъм са се изправили срещу сурови предизвикателства, за да построят Димитровград. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към жителите и гостите на Димитровград по повод празника на града на 2 септември.

„Със своята архитектура и благоустройство, с материалните и духовните символи Димитровград остава емблема на цяла епоха и уникалната история на нашия град се превърна в богатство, което привлича все по-голям интерес не само в България“, каза Румен Радев. Президентът поздрави жителите и ръководството на общината за усилията, посветени на духовното и културно развитие на населеното място, за съхраняване на уникалното наследство и привличане на инвестиции. Вярвам, че Димитровград ще бъде пример за градивно бъдеще и за европейски град, отворен към света, заяви президентът.

Държавният глава посочи още, че днес, когато има опити да се зачеркват традиции, утвърждавани с поколения, обществото ни трябва да си спомни за самоотвержения пример на онези, които с доброволен труд съградиха Димитровград и цяла България.

На площад „България“ държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие строя на военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада. От сцената на пл.България кметът на община Димитровград Иво Димов и президента поздравиха гражданите по повод празника на Димитровград. Непосредствено след официалните приветствие събитието продължи с церемонията по връчване Отличието „Златна монета Култура”, на което Димитровград бе Почетен домакин. Отличието се връчва от Съвета на европейската научна и културна общност, Клуба на българския културен и научен елит и Българския културен център „Ботев институт“.

Отличени бяха: „За културно сътрудничество” - Посолството на Кралство Белгия в България. Наградата получи лично Н.Пр.Фредерик Мьорис посланик на Белгия в България. „За дългогодишна културна дейност” - Испански Културен институт„Сервантес“ при Посолството на Кралство Испания в България. Наградата получи Директора на Институт „Сервантес” г-жа Мария Луиса Сантос Гарсия. „За принос към развитието на българската култура” - Народен театър „Иван Вазов”, а наградата получи зам.директора на театъра г-жа Стоянка Димитрова. „За богата съвременна културна дейност” бе отличена Община Димитровград. Кметът на общината благодари за признанието.

Кулминацията на празника бе грандиозно пиротехническо шоу. Тази година спектакъла проектира звездни красоти от три сгради около централния площад. Вечерта завърши с концерт на обичаната Михаела Филева.

Последна промяна: 15:49:34, 11 Септември 2023

Още новини

Община Димитровград се присъединява към Европейския ден на спорта в училище

76

На 29 септември 2023г. община Димитровград ще се присъедини към инициативата Европейски ден на спорта. По този повод в почти всички димитровградски училища децата ще се включат в различни спортни дейности. Във връзка с отбелязване на Европейски ден на спорта в ПМГ "Иван Вазов" от 14.30ч. ще се проведат няколко…

Градска библиотека домакин на Национален тридневен форум

58

От 27 до 29 септември 2023г., Градска библиотека „Пеньо Пенев“ – Димитровград ще е домакин на ХХIХ традиционен есенен семинар „АБ – днес и утре“. Участие във форума са заявили над 85 библиотечни специалисти от цялата страна. В тридневния семинар те ще дискутират важни теми, свързани с професионалната дейност и…

40 години от обявяването си за град отпразнува Меричлери

277

Кметът на община Димитровград Иво Димов и председателя на Общински съвет Гергана Кръстева бяха гости на Празничните тържества в Меричлери, с които града чества 40 години от обявяването си за град и 115 години Независима България.   Димов поздрави жителите и гостите на град Меричлери и кмета Йордан Милев по…

Димитровград чества тържествено 115 години от Независимостта на България

173

Десетки граждани и официални гости, сред които заместник-кмета Яшо Минков, секретаря Венета Колева и общински съветници, се стекоха при паметника на Капитан Петко Войвода в Димитровград, за да отбележат 115 години от провъзгласяване Независимостта на България. Програмата започна с изпълнения на Забавно-духов оркестър и продължи с художествено-документална програма с участието…

Към всички новини