Димитровград посрещна своята 76 годишнина в присъствието на Президента и отличие с признание за кмета

Изображение 30914

Да строиш е призвание, но да градиш с мисъл за околните и да посветиш своя труд на бъдещите поколения, е истински достойно и благородно. Именно такива са били окрилените младежи преди 76 години, които с воля и ентусиазъм са се изправили срещу сурови предизвикателства, за да построят Димитровград. Това заяви президентът Румен Радев в приветствието си към жителите и гостите на Димитровград по повод празника на града на 2 септември.

„Със своята архитектура и благоустройство, с материалните и духовните символи Димитровград остава емблема на цяла епоха и уникалната история на нашия град се превърна в богатство, което привлича все по-голям интерес не само в България“, каза Румен Радев. Президентът поздрави жителите и ръководството на общината за усилията, посветени на духовното и културно развитие на населеното място, за съхраняване на уникалното наследство и привличане на инвестиции. Вярвам, че Димитровград ще бъде пример за градивно бъдеще и за европейски град, отворен към света, заяви президентът.

Държавният глава посочи още, че днес, когато има опити да се зачеркват традиции, утвърждавани с поколения, обществото ни трябва да си спомни за самоотвержения пример на онези, които с доброволен труд съградиха Димитровград и цяла България.

На площад „България“ държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили прие строя на военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада. От сцената на пл.България кметът на община Димитровград Иво Димов и президента поздравиха гражданите по повод празника на Димитровград. Непосредствено след официалните приветствие събитието продължи с церемонията по връчване Отличието „Златна монета Култура”, на което Димитровград бе Почетен домакин. Отличието се връчва от Съвета на европейската научна и културна общност, Клуба на българския културен и научен елит и Българския културен център „Ботев институт“.

Отличени бяха: „За културно сътрудничество” - Посолството на Кралство Белгия в България. Наградата получи лично Н.Пр.Фредерик Мьорис посланик на Белгия в България. „За дългогодишна културна дейност” - Испански Културен институт„Сервантес“ при Посолството на Кралство Испания в България. Наградата получи Директора на Институт „Сервантес” г-жа Мария Луиса Сантос Гарсия. „За принос към развитието на българската култура” - Народен театър „Иван Вазов”, а наградата получи зам.директора на театъра г-жа Стоянка Димитрова. „За богата съвременна културна дейност” бе отличена Община Димитровград. Кметът на общината благодари за признанието.

Кулминацията на празника бе грандиозно пиротехническо шоу. Тази година спектакъла проектира звездни красоти от три сгради около централния площад. Вечерта завърши с концерт на обичаната Михаела Филева.

Последна промяна: 15:49:34, 11 Септември 2023

Още новини

Отворена за кандидатстване е новата процедура за енергийна ефективност

1238

Министерство на регионалното развитие и благоустройството е открило Процедура по Приоритет 4 „Справедлив преход“, на Програма “Развитие на регионите” 2021-2027 г. (ПРР 2021-2027), BG16FFPR003-4.001 „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на многофамилни жилищни сгради, включително справяне с енергийната бедност“. Ръководството на община Димитровград предоставя на вниманието на заинтересованите страни – управителните…

Австралийски джаз с български привкус в Димитровград

319

Австралийската банда “Дейвид Дауър Трио” с концерт в Димитровград, част от турнето им в България. Групата, която съчетава джаз, рок и дори български музикални влияния, за да създаде свое собствено оригиналнo звучене, е на пето турне в страната ни. След  Пловдив и София музикантите ще свирят в Димитровград на 10…

Кметът Иво Димов участва в Национален воден поход по река Марица

116

Кметът на община Димитровград Иво Димов участва в Националния воден поход по река Марица „Долна Марица 2024“. Над 50 участници с над 30 лодки поеха днес от село Райново по поречието на река Марица в един от най-живописните маршрути и най-дълъг участък с дължина 27 км. Националният воден поход се…

Европейски джаз вокалист ще пее на концерт в Димитровград в програмата "Късче от лятото"

370

На 4 юли от 20.00ч. на Централната градска алея ще се състои концерт на Акустично джаз трио със солист Мария Арнаудова. Специален гост на събитието ще бъде един от известните европейски джаз вокалисти Даниел Николов.    Даниел Николов (1998) е един от новите европейски джаз вокалисти. Роден и израснал в България,…

Към всички новини