Чешма-паметник, посветена на хората, които чрез донорство са дарили живот, откри днес кметът Иво Димов

   472  Новини

Чешма-паметник, посветена на хората, които чрез донорство са дарили живот, откри днес кметът Иво Димов. Това той стори в присъствието на областния управител Станислав Дечев, на депутати от 44-о Народно събрание, както и на председателя на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова. На място бе и председателят на ОбС Гергана Кръстева, както и общински съветници. Чешмата се намира в парка пред болница „Св. Екатерина“ и едноименния параклис.

Благодарение подкрепата на Община Димитровград и инициативата на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация, това е бъде втората такава чешма в страната след тази в София. Тя е посветена на донорството е реализирана с финансовата подкрепа на парламентарните групи на ГЕРБ, БСП и ВОЛЯ.

Кампанията „Дари живот“ има за цел да подкрепи и насърчи донорството в България, както и да насочи вниманието към проблемите, добрите практики при реализирането на донорски ситуации и увеличаване на броя донори.

„Тази чешма е посветена на великия дар, който правят донорите. Те даряват частица от себе си, за да спасят живот. Днес е Велика сряда- денят, когато Христос е приел покаянието на грешницата. Сигурно и ние сме грешни пред Вас, защото не винаги процедурите и законите стават така бързо, че да спасят всеки човешки живот. Моля Ви да ни простите!“, обърна се към присъстващите д-р Дариткова. 

На място председателят на Сдружението на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация Стефан Тамбуев благодари на кмета Иво Димов за подкрепата. Той посочи, че разбирането, което са срещнали тук, е изключително. 

Поздравителен адрес до кмета на Община Димитровград Иво Димов по повод инициативата изпрати председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

свали като .pdf