Богата културно-развлекателна програма обещава Общината за 69-ата годишнина на Димитровград

   1039  Новини

Годишнината от основаването на Димитровград е едно от най-очакваните събития в ежегодния празничен календар на Общината. Тази година програмата ще започне на 27 август, като кулминация ще е на 2 септември, когато Димитровград ще отбележи своята 69-а годишнина. 

За жителите и гостите на града кметът Иво Димов и служителите от администрацията са подготвили разнообразна културно-развлекателна програма, покриваща многообразие от вкусове и желания. 

Концерт на супер групата "Легендите" с любимците на няколко поколения българи ще е гвоздеят в програмата навръх 2 септември. На сцената на площад „България“ предните вечери ще има концерти на фолк-певицата Десислава и Славка Калчева с оркестър „Пловдив”. 

За първи път съгражданите ще проследят уникален музикален спектакъл на ансамбъл "Родопа" на естествения декор в манастира "Успение Богородично" край село Добрич. Осигурен ще е безплатен автобусен транспорт за всички, които желаят да преживеят една магия в неделната вечер. 

Лятно кино с емблематичния български филм "Опасен чар" с участието на Тодор Колев ще радва малки и големи почитатели на киното. Ценителите на евъргрийните ще могат да слушат и популярните парчета в Пиано бар на открито в пространството около шадравана на централния градски площад.

Клубовете на хората от третата възраст и лауреатите от читалищата ще предложат изпълнения от стари градски песни и български фолклор на сцената в парк "Марица". Отново там за първи път в града ще се готви огромно количество лютеница в Големият тиган на България. Традиционното ястие бе обещано от кмета на общината Иво Димов още в края на миналата година, когато димитровградчани похапнаха вкусно приготвения тук юнашки кебап.

Почитателите на спорта ще могат да се включат и като участници или като публика в няколкото традиционни турнира и състезания. По случай 30 години от влизането на футболния отбор на Димитровград в "А" група, любимците на футболните фенове ще играят специален юбилеен мач с отбора на "Берое", Ст. Загора. А бодибилдинг маниаците и онези, които искат да премерят сили, ще имат възможност да се състезават в Турнира по канадска борба. Той ще е с най-големия награден фонд за страната и се организира съвместно с Българската федерация по кандска борба. 

Зрелище от мото-каскади на едни от най-добрите в страната състезатели ще радва почитателите в "Stunt show" на бул. “Д. Благоев”, където от височината на тангентата около Водната кула зрителите ще гледат ефектното шоу.

Няколко изложби ще провокират интереса към събитията около празника. Във връзка и с 70-годишнината от бригадирското движение градът ще покаже своя съвременен поглед чрез изкуството на поп-арта, изразено в изложбата "retroPOPart". 

Най-малките ще се превърнат в малки откриватели в шатрите на National Geographic KIDS с многото забавни атракциони, организирани от Общината. 

За любителите на вълнуващи изживявания отново в неделния ден сградата на Общината ще отвори врати за всички, които искат да се полюбуват на гледката от най-високата административна сграда в България и да запечатат сэс селфи своите емоции. В събитието ще се включи и фотографската общност от града, с която ще позиционира изложба от фотоси. А всеки, който пожелае, ще може да сподели емоциите си пред техните обективи. 

Изворът на нимфите и Афродита отново е акцент, които ще покажем за гостите от чужбина, които ще споделят празника ни. Събитието там ще пресъздаде традициите и вярванията на българина около извора. Същевременно в дискусия-разговор с акад. Васил Сгурев ще бъде обсъждана темата да индустриализацията и икономическия потенциал, като е основен фактор за развитие на общностите.

свали като .pdf